Hamarosan Udvarhelyen is elvégezhetik a tesztet

A közösségi gyűjtés mellett a városi kórház is nagyobb eszközbeszerzéseken dolgozik.

Jövő héten kezdhetik el felszerelni azt a labort Székelyudvarhelyen, ami képes lesz koronavírus-teszteket is végezni – közölte portálunkkal Lukács Antal, a városi kórház főigazgatója. Hosszú egyeztetések után találtak egy olyan céget, ami vállalta a labor és a hozzátartozó eszközök behozatalát külföldről.

Ez azért is számít jó hírnek, mert korábban már volt arra példa, hogy a kórház által rendelt egészségügyi maszkokat nem engedték át a német határon, így az nem jutott célba – mondta.

A molekuláris mikrobiológiai (PCR) labornak nagy helyigénye van, két helyiséget is elő kell készíteni, falakat kell kiverni ahhoz, hogy beszerelhessék az eszközöket. A szakcég egyben vállalta a személyzet kiképzését is.

– Négy típusú vizsgálat kiértékelésére is lehetőségünk lesz, 48 tesztet tudunk végezni egyszerre majd, 4-5 óra alatt kiértékeljük az eseteket. Egy ilyen labor kialakítása, beszerzése azért is szerepelt a kórház tervei között, mert ezenkívül gondoskodnunk kell a szezon jellegű influenza által megbetegített emberekről is – mondta az igazgató, aki fontosnak tartja járványhelyzet alatt is a krónikus és járóbetegekkel való foglalkozást.

Akár egy hónap múlva

Ezidáig Kolozsvárra küldték a koronavírus-gyanús betegek mintáit, akiket az eredmény kiközléséig elszigetelve tartottak. Most a tesztek végzése felgyorsul, hiszen Marosvásárhelyen is dolgoznak egy tesztgép felszerelésén.

– Az akkreditálás folyamata reményeim szerint gyorsított ütemben fog lezajlani, nem lesz akadálya annak, hogy akár egy hónap múlva helyben is el tudjuk végezni a szükséges teszteket – mondja Lukács.

Mély levegőt!

A főigazgató kérésünkre beszámolt a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által felkarolt gyűjtésről is. A kórház által összeállított eszközök, kellékek listáján találjuk a lélegeztetőgépet is, ami életeket menthet nehéz helyzetekben.

Az intézmény jelenleg tizenhat lélegeztetőgéppel (az altatógépekkel együtt) rendelkezik, kilátásban van további készülékek beszerzése.

– A kórház saját költségvetéséből rendelt lélegeztetőgépeket, a napokban elkezdik leszállítani őket. Egy ilyen készülék ára 60-80 ezer lej körül mozog, de vannak olyanok is, amiért százezer lejnél is többet kérnek – mondja a főigazgató.

Megkeresték a kórházat olyan támogatók is, akik segíteni szeretnék az intézményt. A Tanügyi Szabad Szakszervezet képviseletében Kocs Ilona ajánlott fel egy készülék megvásárlására szükséges összeget, egy udvarhelyi magánvállalkozó százezer eurót ajánlott fel hasonló céllal – számolt be Lukács Antal.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 19-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!