Hamarosan igényelhető a támogatás mesterséges megtermékenyítésre

December 5-étől lehet igényelni az in vitro fertilizáció (IVF) költségeinek fedezésére nyújtott, beavatkozásonként 15 ezer lejes támogatást, írják az Agerpresen Gabriela Firea családügyi miniszter keddi nyilatkozatára hivatkozva.

Gabriela Firea felhívta a figyelmet, hogy Romániában minden ötödik pár meddőséggel küzd, és nem minden párnak van anyagi lehetősége megfelelő kezelésre, amelynek költségei hozzávetőlegesen 3 ezer euróra rúgnak. Ebből a megfontolásból döntött úgy a kormány, hogy az egész országra kiterjeszti a Bukarestben már alkalmazott programot, amelynek lényege, hogy beavatkozásonként 15 ezer lejjel járulnak hozzá a mesterséges megtermékenyítés költségeihez.

Egy évben három beavatkozást támogat az állam, a 15 ezer lejes támogatást két részletben folyósítják, a kezelésre 5.000 lej értékű, az embrióbeültetésre 10.000 lej értékű utalványt nyújtanak. A miniszter hozzátette, a programra jövőre is különítenek el pénzt.

Marius Budăi munkaügyi miniszter emlékeztetett, hogy egy 2019-es döntés alapján a mesterséges megtermékenyítésre irányuló programban részt vevő személyek három fizetett szabadnapra jogosultak.

A támogatást december 5-étől lehet igényelni online, a natalitate@mfamiliei.gov.ro email címen.

Kiemelt kép: Pexels.com