Hamarabb visszatérhetnek a pozitívan tesztelt tanulók, ha

Azok a tanulók, akiknek pozitív lett a koronavírus teszteredménye, a nyolcadik nap után visszajöhetnek iskolába, egy feltétellel – jelentette ki szerdán Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

Hat ezrelék fölött mégsem lehet hibrid oktatás

Az elfogadott maszkokkal kapcsolatban is meggondolta magát a tanügyminiszter.

Óvodástól a hatodik osztályosig, pozitívan tesztelt tanuló esetében az osztályközösség minden tagja online tanul 14 napig, de a nyolcadik nap után visszatérhetnek, ha antigén-gyorstesztet végeznek és az negatívnak bizonyul, fejtette ki az egészségügyi miniszter az oktatás módjáról szóló sajtótájékoztatón.

A hetedik, nyolcadik osztályos és középiskolás gyermekek esetében, ha pozitív eset van az iskolában, két helyzet áll fenn: azoknak a gyermekeknek, akiket oltottak vagy átestek a betegségen az elmúlt 180 napban, és ezt bizonyítani tudják, nem kell online tanulniuk. A többi gyermek azonban 14 napon keresztül folytatja az online oktatást, szintén azzal a lehetőséggel, hogy a nyolcadik naptól kezdve tesztelhet, és negatív teszteredmény esetén visszatérhet az iskolába – közölte Mihăilă.

Ha egy tanár tesztje pozitív,

betartva a kötelező egészségügyi eljárásokat, kötelezően karanténba vonul, az iskolának pedig találnia kell valakit, aki helyettesíti az adott pedagógust, mondta el a sajtótájékoztatón Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

A tesztelést a hetedik nap után vagy a tanintézet egészségügyi szakszemélyzete, vagy a közegészségügyi igazgatóság mobil csapata végzi, szintén az iskolában. Azok a tanulók pedig, akiknek szülője nem egyezik bele a gyerek tesztelésébe a nyolcadik napon, továbbra is online kell tanulniuk, egészen a tizennegyedik napig, és csak utána térhetnek vissza az osztályterembe, mondta el az egészségügyi miniszter.

Agerpres