Hallottad, mi volt Szentegyházán?

Fotó: Máté Emőke

Ingyenes hallásvizsgálatot szerveztek Szentegyházán, november 15-én, idén már második alkalommal, amire kicsiket és nagyokat egyaránt vártak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly márciusban közzétett adatai szerint, 2050-re minden negyedik ember valamilyen fokú halláskárosodással fog együtt élni. Ahhoz képest, hogy egy alapvető érzékszervünkről van szó, meglehetősen keveset foglalkozunk épségével. Amíg nem fáj, minek is?

Az érdeklődőket a vizsgálatokat végző Romsound alkalmazottai a Szentegyházi Egészségügyi Központba várták, amely tavaly kapott új köntöst. Én délután két óra körül toppantam be a gyanúsan csendes épületbe – a két audiológuson, Teleki Imolán és Kővári Zsuzsannán, illetve a cég területi képviselőjén, Kispál Zoltánon kívül senkit nem találtam ott. 

Elmondták, hogy kettőig csak nyolcan néztek be hozzájuk, idén márciusban már egyszer megszervezték a vizsgálatot és akkor két nap alatt 72-en tértek be tesztelni a hallásukat.

Csupán egy szűrővizsgálatot végeznek, 

amely alapján tovább irányítják a beteget a megfelelő kezelésre. Amíg nem érkezett más, „beáldoztam” magam.

Leginkább az időseket veszélyezteti a hallásvesztés, a 65-75 éves korosztályba tartozók közül már minden harmadik, 75 év felett pedig minden második embert érint.

Előbb bekukkantottak a fülembe egy otoszkóppal (orvosi eszköz, amellyel a fület és a dobhártyát vizsgálják – szerk. megj.) Ezen a vizsgán átmenve, a tonális audiometriás vizsgálat következett. Ez egyszerűbb, mint aminek hangzik, az ember fejére tesznek egy fülest, majd különböző hangokat játszanak le, egyre halkabban. A kezembe egy gombot adtak, amit akkor kellett megnyomnom, ha hallottam a hangot. Előbb a jobb, majd a bal fülem ment át sikerrel a vizsgán. 

Három óra magasságában kezdtek el újra páciensek betérni az épületbe. 

A 67 éves Bencze Béla elmondta kérdésemre, hogy őt a felesége íratta fel a vizsgálatra, aki az interneten értesült az eseményről. Az úr nem volt még ilyen vizsgálaton, „nem is szeretek orvoshoz járni, de közben muszáj, mert az idő kezdett eltelni” – mondta mosolyogva. Őt tovább is küldték Csíkszeredába konzultációra, meglehet, hogy szükség lesz hallókészülékre. 

A hallásvesztés leggyakoribb oka az öregedés, ez egy természetes folyamat a kor előrehaladtával, lassan, fokozatosan alakul ki. Okozhat hallásvesztést zajártalom, fejsérülés, keringési zavar, tartósan magas vérnyomás, cukorbetegség, a hallóideget és belső fület érintő vírusos fertőzések. Kialakulhat továbbá gyógyszerek mellékhatásaként, illetve genetikailag is örökölhető, írják az amplifon.com oldalán.

A sorára várva Miklós Margit 74 éves lövétei hölgy válaszolt még néhány kérdésre. Ő sem járt még hasonló vizsgálaton, nem is volt rá szüksége elmondása szerint. Az interneten olvasta, hogy lesz, és úgy döntött, eljön: „vettem észre változást a hallásomban, a tévét is úgy fel kell kapcsoljam. Nem tudom, hogy idős kori-e vagy valami más”. Hozzátette, hogy szerinte ki kell az ilyen ingyenes dolgokat használni, azt mondta, hogy szemvizsgálatra is elmenne, ha lehetne, de nem tud, kicsi a nyugdíja.

Az eseményen résztvevő audiológusok szerint már 50 éves kortól érdemes évente hallásvizsgálatra járni, hiszen a kezeletlen hallásveszteség idővel egyre nagyobb lesz, kihathat a pszichére, valamint az életminőségre is.

Kérdésemre, hogy hallókészülékekkel mennyire javul a hallás, azt mondták, hogy száz százalékosan. Az is kiderült, hogy ezeknek a készülékeknek az ára elég széles skálán mozog, van 1.400-1.500-ért is, viszont 15.000 lejeset is találni a piacon. Az állam bizonyos összeggel támogatja azokat, akik nem tudják kifizetni ezeket a készülékeket, de nem a teljes összeget, a legolcsóbb készülékeknél is kell számítani 300-400 lej önrészre. 

Azt is megtudtuk, hogy az idősek egyre nyitottabbak a mai „technológiákra”, s ha ők maguk nem tudják kifizetni, a gyerekeik vagy más családtagjaik kiváltják a szükséges hallókészüléket.

A hallókészülék technológiájára nyitott időseknek a kamerám már túl sok volt.

Ha nem hallottál róla

A hallásvizsgálatot végző kolozsvári Romsound cég már több mint 20 éve jelen van az országban. Környékünkön megtalálhatóak Székelyudvarhelyen a Kisköved utca 9-es szám alatt, telefonszámuk: 0751 178 010, illetve Csíkszeredában is, Szentegyházán csak alkalomadtán végeznek szűréseket. Egyéb, hallással kapcsolatos szolgáltatásaik mellett rendelőikben mindig ingyenesen végzik a hallásvizsgálatokat.