Hallottad, hogy 200 személynek mondanak fel az Ikosnál? 

Több mint 200 alkalmazottnak mondanak fel az Ikos Conf Rt.-nél, Székelyudvarhely legnagyobb konfekciógyáránál, ha a március 7-ig nem jön be új rendelés, tudtuk meg kedden.

A szerző felvétele

Ferencz Albert, a vállalat igazgatója kérdésünkre szerdán, február 7-én elmondta, hogy a Hugo Boss márka a raktárai telítettségére hivatkozva december végén felbontotta az együttműködését a gyárral, emiatt – remélhetőleg, átmenetileg – nincs annyi munka, hogy 415 alkalmazottat ki tudjanak fizetni. Ezért 214 személy kapott értesítést (preaviz) arról, hogy „sommerre”, azaz munkanélküli segélyre fogják küldeni őket március 7-től.

Ferencz Albert hangsúlyozta, az elbocsátás még nem teljesen biztos, ha márciusig új rendelést kapnak, lehet, hogy nem kell elküldeniük senkit, vagy csak annyi személyt, ahánynak nem akad munka. 

Felkötik a nadrágot

Ami viszont száz százalék, mondja, hogy hamarosan egy kétéves szerződést fognak aláírni egy céggel nadrágok gyártásáról, ezért áprilistól kezdik visszavenni az elküldött alkalmazottaikat, ahogy „indulnak a vonalak”. 

Az igazgató szerint fel kell készülni minden eshetőségre, a legrosszabbra is, ami az, hogy 214 embernek mondanak fel, mert nem tudnak nekik munka hiányában fizetést sem adni. „Ezért van az államnak ez a védőernyője, hogy kifogja őket. Az nem munka, ha azt mondom, hogy én nem tudlak fizetni, menj akárhová, és aztán, ha szólok, gyere vissza”.

Az Ikosnál a munka nem áll meg, aki nem kapott preavizt, körülbelül 200 ember, folytatja a következő hónapokban is a tevékenységet.

Megtorpant a világpiaci kereslet

Szállóigévé vált, hogy a konfekcióipar leáldozóban van. Az ázsiai vállalatok gyorsabb és olcsóbb munkaerőnek számítanak, az európai országokban, köztük Romániában is egyre nőnek a minimálbérek, az energia árak, egyre több a költség. Ferencz Albert szerint a világpiac is megtorpant, nincs akkora kereslet már a ruhák iránt. Ezért egyre több európai konfekciós cég kénytelen lehúzni a rolót, emlékezzünk csak vissza, hogy 2020-ban a Norada kényszerült erre a lépésre, 2018-ban még az Ikos Confnak is kétszer annyi alkalmazottja volt, mint amennyit most számlálnak.

A Listafirme cégadatbázis szerint fénykorában, 2000-ben 3409 személyt foglalkoztatott a főleg lohn rendszerben működő cég.