Hallatlan ötlete támadt a pénzügyminiszternek

Öt évre korlátozná minden tagállam esetében a munkavállalási engedély érvényességét Eugen Teodorovici pénzügyminiszter – adta hírül az Agerpres.

Teodorovici a parlamentben, egy munkaerőhiányról tartott vitán vetette fel ezt az ötletet, hogy az EU minden országában azonos időtartamra érvényes munkavállalási engedélyt vezessenek be, amely ne legyen meghosszabbítható.

„Ha valaki Németországban folyton megkapja a munkavállalási engedélyét, az soha nem fog visszatérni Horvátországba vagy Romániába, ahonnan a munkaerő elvándorolt. (…) Maximum öt év, és öt év után viszontlátásra, menj más országba munkát keresni” – érvelt a pénzügyminiszter.

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus és az ALDE kormánypárt elnöke szerint azonban a romániai munkaerőhiányra nem a munkavállalási jog korlátozása a megoldás.

„Semmiképpen se értünk egyet egy ilyen javaslattal, mert az Európai Unión belüli munkaválallási jogot minden román állampolgár elnyerte, nagyon sokan élnek is ezen jogukkal (…) Más megoldások után kell néznünk, nem mi vagyunk az egyetlen ilyen helyzetben lévő ország, tanulhatunk mások példájából’ – mondta Tăriceanu az ALDE ülését követően.