Hallasd a hangod magadért és azokért, akiknek nincs esélyük rá

Művészeti pályázatot hirdet a Caritas a Közösségépítők konferenciája alkalmából, tizennégy év feletti udvarhelyszéki diákok munkáit várják április 20-ig. „Mesélj szavakkal, verssel, haikuval, akár egysoros mondattal, bármilyen anyaggal, festékkel vagy technikával, használj bármit, hogy kimondd a benned élő gondolatokat” – áll a Caritas közleményében. 

A pályázat témája az esélyegyenlőség. A felhívasában arra buzdítják a diákokat, hogy hallassák a hangjukat magukért és azokért, akiknek nincs esélyük rá. Lehet jelentkezni régi és új alkotásokkal, akár többel is, a lényeg, hogy legyenek kifejezőek, akár drasztikusak a beküldött pályaművek. 

Segítségképpen néhány kérdést is feltettek a szervezők: szólalj fel magadért és mások helyett, hogy milyen, amikor megfosztanak az esélyektől? Milyen átélni? Félni? Láncokkal élni? Milyen lehet a világ, ha nem ítélnek el, ha esélyt kapunk élni és nem csak létezni? Miért hátráltat a nem, a vallás, a származás? Miért veszik el az álmaid? Miért kell hátrébb állj a rajtvonalnál? Miért az ítél meg, amit nem te választasz, ami nem te vagy?

Az alkotásokról készült fotókat vagy felvéteket ímélben kell elküldeni az event@caritas-ab.ro címre. A levél a munkáról készült felvételen kívül (fotó, videó, scan, szöveg, stb.) tartalmazzon egy rövid magyarázatot és az alkotó bemutatkozóját. A kiválasztott munkákat április 27-és kiállítják a Közösségépítők konferenciáján, ahol az alkotók jutalomban részesülnek – olvasható a Caritas közleményben. 

Fancsali Barna az Udvarhelyszéki Caritas Kommunikáció és PR felelőse kérdésünkre elmondta, nincs megszabva, hogy hány pályamunkát választanak ki, szerinte az lenne a legjobb, ha minél színesebb lenne végül a kiállítás. Ők nem fogják rangsorolni a munkákat, de az a tervük, hogy a konferencia résztvevői egy miniszavazással döntsenek majd erről. „Nem akarunk egy komoly művészeti versenyt létrehozni, hanem a konferencia színvonalát szeretnénk emelni” –mondta el a kommunikáció és PR felelős. A jutalmakat még nem fedte fel Barna, annyit árult el, hogy egy része szimbolikus, egy másik pedig kicsit értékesebb lesz.

A kiemelt kép illusztráció