Halálesetet és jelentős anyagi kárt okozott a tűz

Nem mindegy, mivel tüzelsz, és hogy tiszta-e a kémény. Harminchárom esethez riasztották hétvégén a tűzoltókat. Ebből 6 tűzeset és 27 a SMURD által végzett sürgősségi beavatkozás volt: elsősegélynyújtás, valamint balesetet szenvedett személyek kiszabadítása az autóból.

Mivel gyújtasz be?

Az idő lehűlésével megnövekedett a lakástüzek, és az ezekben megsérült, elhunyt személyek száma. Egy 90 éves néni elhunyt, miután hajnali fél ötkor kigyúlt a háza Gyergyóvárhegyen. Nem megfelelő tüzelővel akart begyújtani, fűrészport kevert gázolajjal és benzinnel, az okozta a tüzet. Amikor kiszabadult a házból, élet-halál között még a kis vagyonát mentette – olvasható a sürgősségi helyzetek felügyelőségének közleményében.

Ha a kéményednél látod a kéményseprőt, szerencséd lesz

December 7-én Csíkkarcfalván egy asztalosműhely teteje és hőközpontja égett le 80, illetve 10 négyzetméteren, a tűz oka valószínűleg az volt, hogy a kéményben nem volt szikrafogó.

Gyergyóremetén egy garázs teteje égett le 100 négyzetméteren a kémény műszaki állapota miatt, Gyergyóhollón pedig a ki nem tisztított kémény volt az oka, hogy egy lakás teteje és belseje kiégett 120 négyzetméteren a benne lévő bútorokkal és elektronikus háztartási gépekkel, iratokkal.

Ugyanezen okból töltötték szombati napjukat az udvarhelyi Malom utcában a tűzoltók. A szemtanúk szerint reggel 9 órától legalább sötétedésig ott tartózkodtak a helyszínen, ahol két ház teteje gyulladt ki a ki nem tisztított kémény miatt. Reggel sűrű fekete füst szállt fel az egyik házból, délutánra pedig kigyúlt egy gerenda a már kioltott tűz nyomán – mesélték.

Mindezek a tűzesetek elkerülhetők lettek volna, ha a tulajdonosok elvégeztetik a kötelező kéményellenőrzést és kéményseprést, ha nem használnak folyékony üzemanyagot a tűzgyújtáshoz, és házilag fabrikált kályhákat. Szigorúan tilos improvizált, házilag összeszerelt és hibás elektromos hálózatot használni, az elektromos hálózatot túlterhelni egyszerre több fogyasztó működtetésével, gyerekeket működő szerkezetekkel egy helyiségben felnőtt felügyelete nélkül hagyni.

 

 

 

Â