Hadnagy: feküdtem a földön, amikor a két játékos fölém hajolt

Hadnagy (hátul) és Bíró (jobbról) is a Kecskemétnél játszik egy évet. Fotó: Balaton Bútor FC Veszprém Facebook-oldala.

Remekül teljesítenek a magyar nemzeti bajnokság székely futsalosai, noha egy, a kupasorozat negyeddöntőjében történt incidens be is árnyékolja azt.

Kecskeméten udvarhelyi játékosok egész garmadája rúgja a bőrt, mióta Mánya Szabolcs, az FK korábbi edzőjátékosa mellé megérkezett a 2021-22-es idényre Hadnagy István és Bíró Attila –  utóbbi a magyar válogatottban is bemutatkozott, ráadásul gólokkal. Hogy mi van a bajnokságban, arra alább visszatérünk, de mivel egy kupameccsen történt incidenstől voltak a hangosak a magyar futsalos körök, elsősorban erről kérdeztük, Hadnagy Istvánt, az eset elszenvedőjét.

Miután a Kecskemét a – másik udvarhelyi garnitúrát, Szőcs Lászlót és Csoma Alpárt foglalkoztató – Nyírgyulajt győzte le a kupasorozat nyolcaddöntőjében, bejutottak a címvédő Veszprém elleni negyeddöntőbe, amelynek első, Veszprémben rendezett mérkőzésén

nem pályára való jelenetek is zajlottak.

Már az összecsapás előtt is volt némi feszültség a két csapat között, ugyanis a házigazdák hétfőn játszottak egy fontos bajnokit, ezért szerették volna a kupameccset szerdáról halasztani, amibe a kecskemétiek nem mentek bele. „Ők a címvédők, akik bajnoki döntőt kell, hogy játszanak, és közben idejön egy alsóházas Kecskemét és vezet kettővel” – avat be Hadnagy Isti, aki első megkeresésünkkor még időt kért, legalább a visszavágóig, hogy addig is tudjon a futsalra koncentrálni. Megjegyzi, hogy nem is akart ebből ügyet csinálni, nem is szívesen nyilatkozik, nem ezzel szeretne kitűnni.

Fotó: Balaton Bútor FC Veszprém Facebook-oldala.

„Volt egy-két nem pályára illő szituáció. Például, amikor lekönyököltek, én vérző szájjal feküdtem a földön, és két játékos fölém hajolt, hazátlannak neveztek, büdös románnak, azt mondták, hogy takarodjak haza” – mesél a veszprémi meccsről immár a visszavágó után. Bírót és Mányát nem illették hasonló jelzőkkel, szerinte ő nem volt szimpatikus nekik, de az is lehet a gyűlölködés oka, hogy bár korábban magyar válogatott volt, most a román nemzeti csapatban játszik, ezért korábban is kapott hideget-meleget. „Számítottam is ezekre. Rosszul esik, mert magyarérzésű ember vagyok” – fogalmaz.

Nem állítja biztosan, csak mástól hallotta, hogy a veszprémiek edzője a szünetben is azt mondhatta a játékosainak: nehogy már ezek a büdös románok verjék meg őket – Hadnagy szerint innen jöhet az attitűd, ami átragadt a játékosokra. Akik ugyan a meccs hevében, „idegből” ugorhattak neki, kiegyezünk abban, hogy ez nem mentség. A jelenet a YouTube-on visszanézhető közvetítésben is jól látható 35 perc 20 másodpercnél.

Más inzultus nem érte őket a szezon során, de „Veszprém-ellenes az egész NBI, mert ők beleállnak mindenkibe” – tette még hozzá Hadnagy. Ő és csapattársai a veszprémi szurkolóktól is kaptak hideget-meleget, ez “valamilyen szinten természetes”, viszont a részükről románozás vagy hasonló sértések nem hangzottak el.

Végül az első mérkőzést Hadnagyék szorosra hozták – 4-3-ra nyert a Veszprém 0-3-ról fordítva –, a visszavágót 6-0 arányban veszítették el, és így nem jutottak be az éppen Kecskeméten rendezendő négyesdöntőbe.

Mit szólnak ehhez a vezetők?

– Verbálisan sértegették főleg a székely származású játékosainkat, sőt, attól sem riadtak vissza, hogy a klubvezetésnek is kikiabáljanak a nézőtérre a hazai játékosok. Ezt el kell tudni viselni, ám bizonyos szint alá már nem süllyedhet senki, még a Veszprém sem. A vereséget erre fogni nem szabad, bár kétségtelen, hogy nehéz úgy fókuszálni, ha a családtagjait szidalmazzák az embernek – nyilatkozta a mérkőzés után Darko Ristic, a Kecskemét edzőjátékosa, majd később Dr. Vercz Tamás, a klub ügyvezető elnöke is reagált a történtekre egy nyílt levélben, amelyben elismerte a veszprémiek képességeit, játékerejét, majd jött a „de”:

Nem tudom elfogadni, ha bármely játékosomat származása, vallása, vagy csak lakhelye miatt verbális atrocitás, támadás ér a pályán, vagy azon kívül, legyen ez székely magyar srác vagy szerb játékos! Sajnos abban hibáztunk, hogy ezen verbális támadásokat ott és azonnal nem jeleztük, és nem tiltakoztunk ellene. Bár ehhez segítséget sem kaptunk a játékvezetőktől. A pályán nem ellenségek vagyunk, hanem ellenfelek! Én, és a klubom ehhez tartja magát. Én ehhez a viselkedéshez, magatartáshoz nem tudok asszisztálni. Nem adom sem az arcom, sem pedig sportszervezetünk tulajdonosainak csendes félrenézését. Ha ez az elit futsal ma Magyarországon, akkor köszönöm, de nem szeretnék ide tartozni. Semmilyen eredmény, vagy annak elérésének szükségessége nem indokolja ezen történéseket.

Mindamellett vallom, hogy az üzengetés méltatlan mindkét fél részéről. A mai napon már a klubok vezetői felvették egymással a kapcsolatot, és reményeim szerint mindenki megtalálja a legmegfelelőbb és leggyorsabb megoldást, hogy ne történhessen meg hasonló incidens. A Veszprém Futsal klubbal és csapataival ezután is a párbeszédre fogjuk helyezni a hangsúlyt. Nem hiszem, hogy néhány játékos „ámokfutása” beárnyékolhatja a két klub közötti kapcsolatot.

A klubelnök nyílt levele után a veszprémi klub vezetősége bocsánatot kért játékosai nevében a Kecskemét vezetőségétől, noha Hadnagytól külön nem. Sőt, ennél konkrétabb következmény is volt: az egyik Hadnagyot inzultáló játékosnak, Komáromi Péternek felbontották a szerződését, anélkül, hogy ismertették volna az okokat. 

A Magyar Labdarúgó Szövetség ugyan külön nem reagált a történtekre, miután a kecskeméti vezetőség értesítette a szervezetet, amikor összegyűlt a válogatott keret, a nemzeti csapat edzője megjegyezte, hogy fog erről külön beszélni a játékosokkal, mert ennek nincs helye a csapatban, amelyben Bíró Attila révén most is van székely származású futsalos, és nem szeretné, hogy ő kívülállónak érezze magát. 

A Veszprémben történtek ellenére

Hadnagyék nagyon jól érzik magukat a magyar bajnokságban, hisz a körülmények nagyon jók, a jövőtől 12 csapatos bajnokság is sokkal színvonalasabb, mint a román, és ez jó jövőképet nyújt nekik. Az erőviszonyok is kiegyensúlyozottabbak, és ezt jó megtapasztalni annak ellenére is, hogy idén az eredmények elmaradtak, de jövőre nagyobb tervekkel készülnek, mondja Hadnagy a magyar kalandról, ami nagy eséllyel folytatódik számukra és szerződést hosszabbítanak, bár egyelőre nem mond semmi konkrétat a maradásukkal kapcsolatban.

Bár ők nem jutottak az idei felsőházi rájátszásba, elég nagy “skalpokat” gyűjtöttek, és az alsóházban is csupán a Szőcsöt és Csomát foglalkoztató Nyírgyulaj előzi meg őket, négy fordulóval az idény vége előtt. Mánya, Bíró és Hadnagy is alapemberek Kecskeméten, ahogy a Nyírgyulaj FC-ben Szőcs László és Csoma Alpár is.

Szőcs (pirosban) és Hadnagy (kékben) most már a magyar bajnokságban meccselnek. Fotó: Scoregoal Kecskemét Facebook-oldal

14 góljával Szőcs László például a hetedik helyen végzett az alapszakasz góllövőlistáján, csapattársa, Csoma 9 gólig jutott. Ezzel ők ketten csapatuk legeredményesebb játékosai, utóbbi az alsóházi rájátszás góllövőlistáján is az előkelő harmadik helyen áll 7 góljával.

Ugyan a volt FK-játékosoknak nem sikerült az alapszakaszt követően a felsőházi rájátszásba kerülnie, a szintén udvarhelyi Vatamaniuc-Bartha Dávidnak igen, aki a nemzeti bajnoki győztes, és a Bajnokok Ligájában is vitézkedő Haladásban növi ki magát lassan alapemberré. Vatamaniuc idén első BL-gólját is megszerezte, ezt ide kattintva nézheted meg, és jó eséllyel idén is bajnoki címet is ünnepelhet.