Ha többet megtudnál a román-magyar viszonyról

Román, de rendes ember címmel rendezik meg a Transtelex Dialóg legújabb részét december 12-én, kedden 19 órától Kolozsváron, a Planetáriumban, de a beszélgetést online is lehet majd követni itt, írják a Transtelex oldalán.

Szó lesz arról, hogy hol tart most és miért egyenlőtlen a román-magyar viszony, milyen volt a dinamikája a rendszerváltás után és ezt milyen tényezők befolyásolták, a kölcsönös ignoranciáról, a sztereotípiák és a személyközi kapcsolatok között feszülő ellentmondásokról, de erdélyi magyar közösség sorsa, rendezetlensége és a közözsség felelőssége, illetve az RMDSZ is szóba kerül majd, ígérik.

A kerekasztal-beszélgetés meghívottjai Horváth István, szociológus, egyetemi tanár, Rostás-Péter István, újságíró-műfordító, Smaranda Enache, emberjogi aktivista, Szilágyi N. Sándor, nyelvész, egyetemi tanár. Moderálni Cseke Péter, a Transtelex főmunkatársa fog.

Arról, hogy miért kudarcos a román nyelv oktatása az iskolában, miért tanul meg hamarabb angolul, mint románul egy székely iskolás Egyed Gergellyel beszélgettünk nem rég, erről bővebben itt tudsz olvasni.