Ha te is egy kicsit olasz vagy a lelked mélyén

Ezt neked találták ki, ha élsz-halsz az ízes ételekért, és kreatív vagy a konyhában.
Fotó: DÁVID ANNA JÚLIA

Mindig van friss bazsalikomod, értékeled a fűszereket, mindened a paradicsom és nem ódzkodsz a fokhagymától sem? Ezt szeretni fogod.

Az eredeti pesto bazsalikomból, olívaolajból, fokhagymából, parmezánból és fenyőmagból készül. Az interneten kutakodva megtudhatjuk, hogy még a robotgépek világa előtt márványból készült mozsárban keverték puszpáng, vagy kőris fájából készült mozsártörővel. Egy család számára elegendő adaghoz 8 sűrű csomó bazsalikomot, 3 gerezd fokhagymát, 35 gramm fenyőmagot, 0,8 deciliter olívaolajat, 2 gramm sót, és hozzávetőlegesen 50 gramm parmezánt és/vagy juhsajtot használnak fel.

A bazsalikom leveleit megmossák és megszárítják, majd mikor a tényleges krémet készítik, a meghámozott fokhagymát és a fenyőmagot összepépesítik, ehhez adják hozzá a sót és a bazsalikom leveleit, így ezt már nem is kell teljesen péppé zúzni. Ekkor kerülnek hozzá a sajtok, és folyamatos kavargatás közben csurgatják bele fokozatosan az olívaolajat. A kézzel készített változatban sokkal inkább érződik a bazsalikom fűszeres aromája, hiszen így kevésbé oxidálódik, a gépi változatban a fokhagyma íze kerül előtérbe.

Mindenki másképp csinálja

Nemcsak az országhatáron kívül, de az olaszoknál is, ahány ház, annyi szokás. Manapság készítik spenóttal, aszalt és friss paradicsommal és csak a fantáziánk szabhat határt a bazsalikom alapú kenőkrémek világának.

Mivel hangulatember vagyok, elképzelek egy ízt, és ahhoz igazítom a recepteket. S bár származásomnak semmi köze az olaszokhoz, az életérzést nagyon is jól ismerem. Az én olaszságom, hogy nem görcsölök rá a receptekre, nekifogunk abból, amit sikerült begyűjteni, és majd meglátjuk. Kis konyhában még két teljesen egyforma étel sosem készült. Most mutatok nektek egy vázat, erre bátran lehet építkezni.

Az alap, ami eláll a hűtőben

Most nyílik csak igazán szépen ablakomban az egy-két hónappal elültetett növény. S mielőtt nagyon eleresztené magát, elteszem későbbre. Szóval van itthon fokhagyma, só, aszalt paradicsom, olívaolaj és aprócska üveg.

Picire vágom a leveleket és a paradicsomot, és felszelem a fokhagymát is, ezeket rétegezve, mindenféle méricskélés nélkül üvegbe teszem. Be a hűtőbe, nehezebb napokra. Egy másik részét viszont robotgéppel összezúzom, ezt használom a vendégváró falatkák és a tésztám ízesítéséhez.

Ezt aztán turbózhatod

Amikor fáradtan érkezel a műszak után, és tudod, hogy nincs otthon semmi, éppen jó lesz. Mivel az alapunkból kihagytuk a fenyőmagot, utólag tehetünk bele, de használhatunk diót is. Ezt aztán kenheted a sajtodra, a szendvicsedbe, a sültcsirkédre, de készíthetsz egy jó pastat is belőle. Egyszerűen rákened, vagy Gombóc Artúr módjára jöhetnek az ötletek: pirított mogyoróval, dióval, ha frissességet keresünk, egy fél citrom levével, de összezúzhatjuk krémsajttal, ricottával, mascarponeval, tejszínnel, sőt főzhetünk egy besamelmártást is hozzá és így tovább.

Tehetsz hozzá pirított bacont, friss rukkolát, apróra vágott friss paradicsomot vagy éppen asztaltat. Dinsztelhetsz hagymát vagy friss snidlinget apríthatasz bele, reszelhetsz hozzá házi sajtot vagy, ami épp a hűtőben akad. És ez a legjobb része, kikapcsolódsz és élvezed, hogy míg kezdetben semmi nem volt otthon, most egy kész műalkotást festhetsz a tányérra. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen.

Jó étvágyat!