Ha rosszul szemetelsz, fizetsz!

Új hulladékgyűjtési módszert tesztelnek, majd vezetnek be Székelyudvarhelyen.
Fotó: GÁL ELŐD

Új, ötfrakciós szelektív hulladékgyűjtési rendszer indítását jelentette be Körösfőy Sándor, az RDE Hargita vezérigazgatója. Egyelőre a kertes házaknál vezetik be az új gyűjtési módszert, a tömbházaknál júniusban próbálják majd ki. Feltevődik a kérdés, hogy miben különbözik ez a rendszer az eddigi szelektív hulladékgyűjtéstől, hiszen eddig is külön konténerekbe helyeztük az üveget, a műanyagpalackot és a papírt.

A lényeg a szervezésen van tulajdonképpen. Mivel a kertes házak esetében a kapuk elől lesz elszállítva a szemét, ezért mindenkit felelősségre lehet majd vonni. „Az Unióban a szelektív gyűjtés már tizenkét éve kötelező, nem opcionális. Ellenőrizni fogjuk, hogy ki milyen mértékben gyűjt szelektíven, és ahhoz, hogy ezt ellenőrizni tudjuk, egyénileg kell, hogy eljussunk mindenkihez. Mindenki kapuja elől fogjuk elszállítani, a közös gyűjtőkonténereket vissza fogjuk vonni” – magyarázta Körösfőy.

Hogy mi az öt frakció?

Külön fogjuk gyűjteni az üveget, a papírt, a műanyagot, az újrahasznosíthatatlan, vegyes háztartási szemetet, és a lebomló biohulladékot. Az újrahasznosítható szeméthez minden háztartásba külön zsákokat osztanak majd ki: sárgát a műanyagnak, kéket a papírnak és zöldet az üvegnek. Ezeket a zsákokat külön, a kapuk elől fogja elszállítani a hulladékgazdálkodási cég egy vadonatúj autóval.

Sárga zsák: PET palack laposra taposva, kupak, illetve kiöblítve: tisztítószeres flakon, italos kartondoboz (tejes-, gyümölcsleves Tetrapack), tejfölös, joghurtos pohár, vajkrémes doboz, margarinos doboz, konzerves és italos fémdoboz.

Kék zsák: karton, újság, folyóirat, füzet, könyv, hullámpapír, tiszta csomagolópapír.

Zöld zsák: kiöblített italos üveg, befőttes üveg. Mit ne tegyen bele? Kerámiát, porcelánt, sík üveget (pl. ablak, tükör)

„Hál’istennek sikerült beszerezni – ha jól tudom, Romániában az első – három frakciót gyűjtő tömörítős autót, ami már csütörtökön este megérkezik Székelyudvarhelyre. Ezzel fogjuk kikerülni azt is, amit eddig rosszallottak a lakók, hogy hiába gyűjtik szelektíven három kategóriába a szemetet, egy autóba kerül az egész” – újságolta el. A vegyes háztartási szemetet továbbra is a saját kukába kell tenni, amit külön autóba ürítenek.

Ami a biohulladékot illeti, a kertes házaknál azt szeretnék elérni, hogy mindenki saját magának komposztot állítson elő, virágföldet termeljen belőle, és így a lebomló anyagot ne kelljen, hogy elszállítania a cégnek.

Egyelőre közvitán van az új városi szabályzat, amiben az is szerepel, hogy aki szeretné a lebomló anyagot elszállítatni, az tehesse meg, de ezért majd valószínűleg felárat kell fizetni. A Cekenden mindenesetre újra fogják indítani a komposzttelepet.

A színes zsákok

ingyenesen lesznek kiosztva minden kertes házban lakónak. Az első háromzsákos gyűjtés május 31-én lesz. Ekkor még nem fogják lefedni az összes kertes házat, csak a felét, ugyanis egy hónapba fog telni, amíg kiosztják a zsákokat. Minden család kap majd egy háromzsákos csomagot és egy szórólapot, amin útmutató szerepel, hogy mit hova tehetnek. A későbbiekben, ahonnan elhoznak egy bizonyos színű zsákot, hagynak helyette egy másikat. Akkor kell majd kiraknia egy zsákot a családnak, ha az megtelt.

Azoknak, akik nem gyűjtenek szelektíven, felárat fognak felszámolni, a biohulladék elszállításáért szintén. Az RDE emberei figyelik majd, hogy mi van a zsákokban és a kukákban, hiszen nekik egyébként is tovább kell szelektálniuk a műanyagot és a papírt, utóbbit két-három, előbbit legalább tíz frakcióra.

Hogyha nem úgy történik a szelektálás, ahogy elő van írva, egy narancssárga világító cédula kerül majd a zsákra, amelyen írja, hogy milyen nap nem vitték el a szemetet amiatt, hogy nem volt megfelelően szelektálva. Ha rá következő alkalommal is ugyanaz a helyzet, akkor a helyi rendőrség begyűjti a felárat.

De mi van a tömbházakkal?

Júniusban el fognak indítani egy próbagyűjtést, ott, ahol hat konténer fér el a ketrecben. A gyűjtőpontokat a tervek szerint kamerákkal figyelik majd, és a ketreceket lezárják, hogy csak az illető tömbház lakói vihessék oda szemetüket. Júliustól remélhetőleg a többi tömbházhoz is bevezetik a módszert.

Körösfőy szerint infrastruktúra, szervezés és tudatosítás kell, hogy európai színvonalú szelektív hulladékgyűjtés történhessen. Most a tudatosítás a legfontosabb. „Tulajdonképpen ezzel oda akarunk jutni, hogy a következő fázisra is fel akarunk készülni, arra, hogy a lakók mennyiség alapján fizessenek, és minél kisebb legyen a hulladék mennyisége” – mondta.

Vegyesbe mehet: tejtermék, főtt- vagy nyershús maradék, tojás, állati zsiradék, pelenka, nedves törlőkendő, intim betét, tampon, vegyszerrel kezelt növényi maradék, festett, vagy kezelt fa, porszívó zsák tartalma, cigaretta csikk, más.

Mit ne tegyen bele? Növényi (lebomló) hulladékot, étolajat, textilt, földet, homokot, kavicsot, elektronikai hulladékot, szárazelemet, akkumulátort, autóalkatrészt, gumiabroncsot, építkezési törmeléket, bútort, szőnyeget, matracot.

A városnapok alatt is tudatosító kampányt folytatnak majd, ott is a három különböző zsákba fogják gyűjteni a műanyagot, a papírt, és az üveget, illetve külön gyűjtik a lebomló anyagot és a vegyes hulladékot.  Az ételmaradékokat a helyi kutyamenhelyre fogják elszállítani, az evőeszközök és a tányérok komposztálható anyagból lesznek majd, osztotta meg Simon Mária Tímea a városháza rendezvényszervező osztálya nevében.

Veszélyes hulladékot nem fognak gyűjteni, azt az RDE Termés utcai központjában lehet leadni, ugyanígy az elekronikai hulladékot is. Ezt egy erre kialakított depóniába, vagy égetőbe szállítják.