Ha péntek, akkor legyen zöld 

Péntek van? Akkor mondj nemet az autódnak! – erre buzdít a minisztérium Zöld Péntek nevű új programja, amelyet Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter ismertetett szerdai sajtótájékoztatóján. 

Az RMDSZ közleménye szerint a program célja, hogy rávegye az autóval közlekedőket arra, hogy a hét ötödik napján válasszanak más, kevésbé káros közlekedési eszközöket. 

A kezdeményezés elsősorban az országos és helyi közintézmények vezetőségehez és alkalmazottaihoz – többek közt az államelnöki hivatal, a kormányhivatalok és a romániai nagyvárosok helyi önkormányzatai is csatlakoznak a kampányhoz – szól, de magáncégek, civil szervezetek és a civil társadalom mozgósítását sem hanyagolnák el. 

Bárki csatlakozhat online a kezdeményezéshez, például úgy hogy a közösségi médiában a profilképén feltünteti a program üzenetét tartalmazó képkeretet. A reményeik szerint a kampányhoz csatlakozó személyek és a megtett kilométerek számából ki lehet majd számolni a szénlábnyom csökkenésének mértékét, ugyanakkor a mozgósítás mértékétől függően a PM10 és PM2.5 részecskék, azaz a szálló por csökkenése is mérhető lesz.

További céljaik: biciklitartók és elektromos autók töltőállomásának elhelyezése a közintézményeknél, a közintézmények elektromos autóhasználata, a tömegközlekedés ingyenessé tétele országszerte Zöld Péntekeken, valamint a tömegközlekedés elektromosítása.

Â