Ha nem tudod, a székely télben mit lehetne enni

A télben az a legjobb, hogy tudod, hogy utána a tavasz jön. És a várakozással töltött idő egyszerre a legizgalmasabb időszak, és a legenergiátlanabb is. Hogy érted, Kata? Hát, ha ülsz és vársz, az nem kerül semmi energiába, s mégis a leglassabban telő idő. Mi van? Az, hogy a január olyan, mint amikor egy olyan dízel autót indítasz be -15 fokban, aminek óriási a kasznija, de kicsi a motorja. Itt a kaszni az új év, a motor a motivációd…

SÜSS-FŐZZ ÉS NYERJ!

Készítsd el otthon a receptben található ételt, küldd be a fotót róla, ha akarod, írd meg a tapasztalataidat, hogy ízlett, hogy sikerült, mit változtattál rajta, ilyesmit, és nyerhetsz egy 100 lej értékű vacsorát a Zseb étteremben, amit már több mint egy hónapja a Kossuth utca 33 szám alatt találsz! Csak írd be a tárgyba, hogy januári betűleves. 

Hacsak nem vagy kicsit őrült, s pörögsz, ha kell, ha nem, akkor ezek a hetek elég nehézkesek. Egyfolytában csülkös paszulylevest akarsz enni hagymával és jó nagy házikenyerekkel, túróslaskát és meleg brownie-t, s mindezt egy ültödben, naponta háromszor. De hát így nem lehet élni? Éppenséggel lehet, de nem érdemes.

Nekem a január az a hónap, amiben mindent elfelejtek, amit az előtte lévő évben rutinként kialakítottam, teljesen felborul a rend, minden rebootol, s mivel elég melodramatikus a személyiségem, mindent átértékelek. Barátságokat, családi kapcsolatokat, munkahelyeket, kutyával való szigorúság szintjét, takarítási szokásaim, januárban hagyok abba, vagy kezdek el diétákat, tornákat, edzés-terveket, stb. Januárban mondom a legtöbb nem-et egész évben, és akkor gondolom a legtöbb igen-t is… Vagy ez nem így működik?

S mivel nem ehetünk egyfolytában csülkös paszulylevest hagymával és jó nagy házikenyerekkel, túróslaskát és meleg brownie-t, de igazából nagyon kedvünk sincs semmit csinálni, az emberek körülötted kifejlesztenek egy módszert, ami mindenkinek jó. Együtt főzni van, hogy nyűggel jár, de van, hogy elkapjátok a közös hangot a másikkal, és egészen jól tud telni. 

A laskáról már áradoztam,

hogy mekkora komfortétel, és a laska mellé lehet olyan cuccokat rakni, amik megnövelik a rost-, vitamin-, stb. értékét egy tál ételnek. Ezzel a vacsorával minden nagyon színes lesz, és akkora világpolgárnak fogod érezni magad a konyhában, hogy még az is lehet, toleránsabb leszel mindennel, ami nem te megszokott mindennapod. (kínosan mosolyog) És ne lépj ki, kérlek, a következő szavak láttán, mert ígérem, hogy a sajátodnak fogod érezni ezt az ételt abban a pillanatban, ahogy berakod a szájüregedbe!


A magyar nyelvnek nincs erre tökéletesen megfelelő szava, ezért a noodle-t talán metéltnek tudnám nevezni, de mi otthon például simán laskának hívjuk. És tudom, hogy wok nincs minden háztartásban, nem is kell, hogy legyen, egy mélyebb serpenyő is teljesen meg fogja tenni. 

A noodle eredetileg egy kínai származású búzaliszt alapú tészta – mint a hagyományos laska –, amiről az első feljegyzések ezelőtt négyezer évvel származnak. Ez a mostani étel viszont nem annyira kínai mint inkább thaiföldi, de annak sem egy szuperautentikus verziója. Ezekkel az utcai egytálételekkel az a jó, hogy a variációs lehetőségük végtelen. A thaiföldi verziója rizstésztából készül, és pad thai-nak hívják. Nekünk ez a mindennapi konyha-nyelvünkön minden olyan wok-ban készült metélt-alapú zöldséges szószos egytálételt jelent, amihez kell szójaszósz… 

Nemzeti étel a 20. századból

De mint mindennek, nyilván a pad thai-nak is vannak politikai referenciái. A rizstésztát Thaiföldre az anyaország Kína vezette be évszázadokkal ezelőtt, de a pad thai-t a XX. század közepén találták ki. Egy 2017-ben megjelent étel-antropológiai (?) gyűjteményben, ami az amerikai thai ételeket gyűjti össze, a szerző úgy vezeti be a pad thait, mint egy nemzetpolitikai stratégiai lépést. Mark Padooongpatt szerint a pad thai nem ez a hagyományos, autentikus, több száz éves múltra visszatekintő étel; valójában az 1930-as években találta ki az akkori miniszterelnök, Plaek Phibunsongkhram, mert Thaiföld azokban az években a nemzetépítésre összpontosított. Ezért – nacionalizmus serkentésből – kitalálták ezt a kínai tészta alapú sajátosabb ételt, és elnevezték pad thai-nak. 

Egy másik elképzelés a pad thai származásáról az, hogy a II. világháború idején kialakult háború- és árvíz okozta rizshiány kényszerítette a thaiföldieket a metélt-alapú étel fogyasztására. A háztartásbeli rizsfogyasztás csökkentése érdekében a thai kormány Phibunsongkhram miniszterelnök vezetése alatt inkább a tészta fogyasztását támogatta. 

Rengeteg, mindenféle ízlésnek megfelelő pad thai recepttel van tele az internet, de a legjobb az, amit te magadnak kísérletezel ki. Az elmúlt hetekben a social media-n többször szembejött velem a mogyoróvaj-alapú szósz, ezért muszáj volt kipróbálnunk, de kezdjük inkább az elején.

A metéltet mi mindig ilyen tematikus heteken vesszük különböző bevásárlóközpontokban, de ha nincs kéznél most, akkor bármilyen egy-két lejes zacskós leves laskája megfelel. A zöldségeket mi a saját kedvünkre szoktuk összeválogatni, és a cél az, hogy legyen minél több szín és minél változatosabb textúra. De akkor ajánlok egy verziót, és kíváncsian várom, hogy te hogyan személyesítetted meg.

Hozzávalók egy kétszemélyes alaphoz:

Hozzávalók a szószhoz:

A brokkolit lobogó sós vízben főzzük 3-4 percig, s aztán leszűrjük jéghideg víz alatt. Ettől roppanós és szép zöld marad a brokkoli. Aztán melegítünk egy kanálnyi olívaolajat egy mélyebb serpenyőben, amiben első körben a murkot puhítod 5 percig, aztán a paprikát és a káposztát rakod rá, és puhítod.

Ne sózz, mert levet ereszt, és összefog szottyadni. Próbáld meg úgy forgatni a zöldségeket, hogy nem nyúlsz bele, igazából az edényt kéne úgy mozgatni, hogy közben keveredjenek – tudod, az a tipikus wok-os mozdulat… (kínosan nevet) Forró vízben megfőzöd a metéltet, leszűrőd. A szószhoz összekevered a hozzávalókat. Ha a zöldségek roppanósra puhultak, akkor leveszed a tűzről, ráöntöd a metéltet és a szószt, és lazán, anélkül, hogy összetörnéd a zöldségeket, összekevered. Amikor tálalod, rakod rá az apróra vágott zöldhagymát, és piríthatsz mogyorót hozzá. 

Nagy a hümmögés, nem csípős, de pikáns, meleg, egészséges, frissítő alternatíva a csülkös paszulylevesre hagymával és jó nagy házikenyerekkel, túróslaskára és meleg brownie-ra.