Ha még nem tudnád, mi leszel

Húsznál is több szakmabéli, az orvostól az asztaloson át a repülőmérnökig, segít pályát választani a fiataloknak Udvarhelyen.
Fotó: Korrekta Műhely (Facebook)

Pályaorientációs napot tart szombaton a Korrekta Médiaműhely a művelődési házban, a délelőtt 11-től délután 16 óráig tartó rendezvényre elsősorban azokat a fiatalokat várják, akik még nem tudták eldönteni, milyen szakmát választanak maguknak.

Nem ez az első ilyen jellegű rendezvényük, korábban tanároknak tartottak képzést, akik közül négyen tíz-tíz középiskolásnak tartottak pályaorientációs foglalkozásokat. Munkahelylátogatásokat is szerveztek nekik, például szemműtétet követhettek képernyőről élőben, a Digitális Kalákán a programozással ismerkedtek, a színházban benézhettek a kulisszák mögé. A szombati rendezvénnyel már egy nagyobb célközönséget szeretnének elérni, hogy minél többen hozzáférhessenek az információkhoz – mondta el a médiaműhely részéről Száva Enikő tévériporter.

A szervezők azt ígérik,

a résztvevőknek lehetőségük lesz 5-10 perces előadásokat hallgatni különböző szakemberektől, kérdezhetnek tőlük a szakma előnyeiről, hátrányairól, akár a bérezésről is. Bónuszként fellép a gyergyói 4S Street zenekar, akik 2018-ban megnyerték a Siculus fesztivált, őket a zenei pályáról lehet majd faggatni.

Szalay Zsuzsanna pszichológus, projektkoordinátor a pályaválasztáshoz kötődő önismereti, munkaismereti szempontokról, a különféle értékrendekről és személyiségtípusokról fog előadást tartani, két meghívottja pedig két különböző pályamodellt mutat be. Jakab Barna mindig is repülőmérnök akart lenni, és harmincéves korára ezt célirányosan sikerült elérnie, jelenleg a brassói reptér ügyében eljáró bizottság tagja Kovászna megye részéről. Haider Csaba állatorvosit végzett, de többször is szakmát váltott, most éppen pályázatíró, tanár, és arról fog mesélni, hogyan találta meg mindegyikben a szépséget.

Rajtuk kívül

olyan, Udvarhelyen ismertebb személyek mutatják be szakmájukat, mint a nemrég Vasszékely-díjjal kitüntetett Várday Zsolt műépítész, Katona Lóránt helyi rendőr, Szabó Károly filmes, Balázs Hunor (Főnix Konyha) szakács, Mihály Ágnes (ÁgnesCake) cukrász, Kubanek László dizájner, Józsa Levente fotós, Bekő Fóri Zenkő színész. A meghívottak között lesz még művészettörténész, orvos, ügyvéd, gyógyszerész, kertészmérnök, erdész, állatorvos, informatikus, asztalos, villamosmérnök, újságíró is. Képviselteti magát a Babeș-Bolyai Tudományegyetem,  a Sapientia EMTE, a SZÉK (volt MÜTF) és a Harghita Business Center is. Az eseményt a Bethlen Gábor Alap támogatja.

„Ha kellő tudatossággal és tájékozottsággal választasz pályát, valószínűbb, hogy az életed jelentős részét kitevő munka nem teher lesz számodra, hanem örömforrás” – olvasható a Facebook-esemény leírásában. – Azt szeretnénk bennük tudatosítani, hogy a sorsukat ők irányítják, s azt szeretnénk elkerülni, hogy az utolsó pillanatban döntsenek róla – tette hozzá Száva Enikő.