Ha már a kezdetektől összeér a szőlő

A bor műalkotássá válik, melyre áhítattal, szeretettel és kedvességgel kell nézni.
fotó: A pincészet saját archívuma

Áhítattal hallgattam Nagyenyeden Takács Attila borász üzenetét a borivók felé. Munkájának célja, hogy a csombordi borvikéket és ennek jellegzetességeit borain keresztül megismertesse a világgal. Ez egy nemes, csodálatraméltó és merész terv! De filozofikus hozzáállása munkáját magaslatokba emeli és hivatásává teszi.

Hisz a borászat az egy művészet, a bor az műalkotás, ezt vallja, ezt éli. És ez helyes is így. A bor nemcsak egy ital. A bor a hagyomány, a kultúra visszatükrözője. Erre áhítattal, kedvességgel és szeretettel kell nézni. Ezt a hozzáállást tanulta Gyuri bácsitól, nagybátyjától, dr. Csávossy Györgytől, aki Csombordon, Enyeden, de egész Erdélyben is egy elismert nagyja a borászatnak. Attilának szerencséje volt, hogy tőle tanulhatta a borkészítés művészetét.

A pince megalapítása egy véletlennek köszönhető.

2008-ban visszakapták a kommunisták által elkobzott csombordi szőlőhegyeket.  Egy őszi csütörtöki délután – csütörtökönként, a nagyenyedi piaci napon együtt kávéztak Attila nagyszülei házában a rokonok – vetődött fel a kérdés, hogy mit is csináljanak a szőlővel. Attila véletlenül ugrott be látogatóba, hisz ő akkor Kolozsváron élt és bevállalta a nagy feladatot, hogy bort készít a szőlőből. Viszont ő nem volt akkor szakmabeli, így nagybátyja, Gyuri bácsi vezette be a borok világába.

Először csak „alkotni” tanultak, mondja Attila. Hogy lehet egy gerezd szőlőből a legjobbat kihozni, a legjobbat alkotni. A szőlő, mint a művészhez a nyersanyag, a borászhoz beszél: elmondja, mi neki a jó, mikor érzi rosszul magát, mivelhogy ő is egy élőlény. Így lehet őt szebbé változtatni, átadva a borral a szőlő üzenetét, ezáltal megmutatva a világnak nemcsak a szőlőt erejét, hanem a terroir-t is.

De mit is jelent a terroir? A terroir-hoz hozzátartozik mind a szőlő, mind a környék, vidék jellegzetessége. Ez az időjárást, a föld összetételét, a hagyományokat és mindezek kultiválását is magába foglalja. Ha mindennek nem lenne szerepe, minden Sauvignon Blanc ugyanolyan ízű lenne, függetlenül attól, honnan származik, vagy ki készítette.

Egész 2014-ig a pince és a borász az „alkotási időszakot” élték meg. Ezalatt az idő alatt kifejlődött Attila szakmai hozzáértése és

kialakult a pincészet személyisége.

Itt komolyabbra fordult a dolog és eldöntötték, hogy professzionálisan hozzáállnak a borkészítéshez. Az addigi bérbe adott szőlőst saját kézbe vették, és bővítéseket is terveztek. Ettől a ponttól kezdve már célszerűen dolgoznak, nem hagynak a véletlenre semmit.

Nagyenyedi látkép a szőlősből

Fokozatosan átültették a szőlőtöveket, hisz a kommunista rendszer nem nagyon vigyázott rájuk. De megtartottak Csombordon egy kis szőlőst, amit iskolaként használnak. Ott megtalálhatók a régi csombordi szőlőfajták, régi szőlőtőkék. Azokból oltják be az újonnan ültetett szőlőtőkéket. Így meg tudják őrizni a helyi klónokat.

A mostani szőlőbirtokhoz hozzátartozik a csombordi Kerekdombon 20 hektár és Szentkirályon 2 hektárnyi terület. 5 további hektár tervben van. Új pincehelyiséget is terveznek, mert már a családi fészekből is lassan kinőttek.

Dr. Csávossy György tanácsokat ad Takács Attilának egy 2013-ban közzétett fotón.

Portfóliójukban megvannak a Csombordon honos szőlőfajták: Rajnai Rizling, Fűszeres Tramini, Muskotály és Szürkebarát, de van Chardonnay, Sauvignon blanc is. A vörösek között található Cabernet Sauvignon, Merlot és Syrah, amikből egyelőre rozé készül, de a klímaváltozás miatt sok más potencál is rejlik a vörös szőlőkben is.

Egyik szép meglepetés a kóstolás során

a Rajnai Rizling volt.

Friss, sárgabarackra, tűzkőre és citromra emlékeztető aromái vannak. Kelleti magát, karakteres, ásványos, lecsengésében ott van a mandula. Még fejlődésben van, viszont sokat ígérő. Reduktívan készítették, tehát kevés oxigénnel volt kapcsolatban, így jobban ki tudja fejezni frissességét.

A borok között találunk Csávossy által fejlesztett szőlőfajtákat is, mint például a Nauszikát, az Alkonyt, vagy a Herkulest. Ezek az úgynevezett PIWI-k csoportjába tartoznak, tehát rezisztensek gombás megbetegedésekre.

A szerzőről

Ozsváth Kinga sommelier Németországban végezte a borpincér iskolát ahol az IHK Akadémián szerzett oklevelet és rendelkezik a WSET harmadik fokozatával is. A külföldön élő sommelier egy évet tartózkodik itthon 2020 májusától, ezalatt a Villa Vinea pincészetben dolgozik, és céljául tűzte ki az erdélyi pincészetek feltérképezését, leírását. A vele készült interjút és az előző írásait itt olvashatod:

» KINGA, ISZOL TE RENDESEN?

» TOSZKÁNA A KÜKÜLLŐ MENTÉN

» LILIAC: A BOR, AMITŐL FORR A VÉRED

» JÓ BOR CSAK AZ ÉDES?

A Hanni nevű rozé

az Alkony nevű szőlőfajtából készül. Üde, epres aromájú, teste kissé kövérkés, zamatos.

A borkészítésben kissé eltér a megszokottól Attila stílusa. Miközben a borászoknak 90 százaléka mesterséges borélesztőt használ, ő kizárólag vadélesztővel erjeszti borait, ezzel csak még jobban kiemelve a vidék és a szőlő sajátosságait. Dicséretre méltó, hisz ezzel minden évben még nagyobb kihívások elé állítja magát.

Egy másik egyedi stílusa az, hogy házasított borait már a szőlők összevonásával készíti. A megszokott az, hogy minden szőlőfajtát egyenként erjesztenek, érlelnek ki, utána házasítják őket. Attila azt vallja, hogy ha már a kezdetektől összeér, összeszokik a szőlő, jobban ki tudja mutatni karakterét a borban.

Attila borászként állandóan keresi a tökéletességet, de nem a nagyvilággal akar versenyezni, hanem saját magát akarja meghaladni azzal, hogy tökéletesítse borait, amik a környék sajátosságait hangsúlyozzák.

Ugyanis: „A bor a barátság itala. És az egyetlen ital, ami végigkíséri az életünket. Ott van, mikor keresztelnek, ott van, mikor bérmálkozunk, ott van, amikor ünnepelünk, és ott van, amikor el is temetnek” – így Attila.

Székhely: Nagyenyed
Borvidék: Erdély-Hegyalja, Nagyenyed,Enyedszentkirály, Csombord
Alapítva: 2008
Hektár: 22
Szőlőfajták: Fehér Leányka, Olasz Rizling, Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling, Fűszeres Tramini, Muskotály, Chardonnay, Szürkebarát, Furmint, Király Leányka, Fekete Leányka, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot,Syrah, Nauszika, Alkony, Herkules
Talaj: márga, agyag, homokkő
Magasság: 250-550 m
Weboldal: takacspince.ro
Telefonszám: +40755094551 – +40743146501