Szükséged volna a román útlevélre?

Elhagynád az Európai Uniót, és kellene az útlevél? Esetleg csak a közelbe mennél, de éppen lejárt a személyi igazolványod, és a műanyaghiány miatt iratok nélkül maradtál? Nem kell félned, nem lesz bonyolult! És viszonylag gyorsan is kezedben tarthatod majd a vadiúj román útleveled.

Mutatjuk, mi az a tíz dolog, amit tudnod kell:

1. Az udvarhelyi pont nem működik, úgyhogy Csíkba kell utaznod. A Márton Áron utca 48. számot kell bepötyögni a GPS-be, de ha eltévednél táblácska is segít az útlevélosztályhoz találni. És ha már ott vagy, legalább van egy indokod, hogy kipróbáld a csíki KFC-t, ha eddig nem tetted.

2. Ha nem reggel nyolctól este nyolcig dolgozol, akkor van egy jó hírünk: nem kell elkérezz a munkából, ugyanis hétfőtől péntekig 8-tól 20 óráig vannak nyitva

3. De mindenképp azt ajánlom, ne késd le az időpontod, egyes Facebook-csoportokban ugyanis az a hír járja: ha nem vagy ott, megy az időpontfoglalásod a kukába. Ami nem feltétlenül jelenthet tragédiát, mert olyanról is hallottam, aki állítólag időpontfoglalás nélkül érkezett, és már boldog útlevéltulajdonos. De nem árt, ha biztosra mész, foglalsz, és nem késel, hogy ne kelljen a megyeközpontba utaznod kétszer.

Meglepően pontosak, én 18:29 percre foglaltam időpontot magamnak, és pontosan 29 perckor léptem be a terembe. A programálás egyébként ingyenes, nem átruházható.

4. Alapvetően két választási lehetőséged van: egyszerű ideiglenes útlevelet   (pașaport simplu temporar) és/vagy egyszerű elektronikusat (pașaport simplu electronic) kérhetsz. Ha pedig román állampolgár vagy, és külföldön tartózkodsz, akkor az időpontfoglalásnál a CRDS (cetățeni români cu domiciliul în stăinătate) betűkkel jelölt változatokat kell válaszd.  

Ideiglenes útlevelet az epasapoarte.ro weboldal szerint az alábbi esetekben igényelhetsz: 

5. Az elektronikus útlevél öt nap alatt készül el, gyorsított eljárás nem lehetséges. Az ideiglenes útlevélnél van erre mód, így legtöbb három nap alatt már el is készül. Előbbi felnőttek esetében tíz, 12 és 18 év közöttiek esetében öt és a kisebbek esetében három évig érvényes, utóbbi pedig minden esetben 12 hónapig. 

Egyébként új útlevelet akkor is kérhetsz, ha már van egy, ami érvényes, ebben az esetben a régi érvényessége megszűnik. A régi meghosszabbítása, új lapok hozzáadása nem megengedett, cserélni kell. Akkor is cserélni kell, ha a név, a keresztnév vagy a CNP megváltozott, más esetben (például lakhely megváltozása) nem szükséges. Ha a név vagy a CNP megváltozása után is használod az útleveled, szabálysértésnek minősül, és megbüntethetnek miatta. 

6. Az időpontfoglalástól nem kell megijedni, nagyon egyszerű, s egy csomó időt és izgulást megspórolhatsz vele.  

Időpontot csak itt foglalhatsz, telefonon, ímélen, faxon keresztül nem programálnak.  A vezetékneved, keresztneved, kétszer az ímélcímed és, ha szeretnéd, a telefonszámod kell bepötyögni. Majd a Tipul de document ablakocskában azt kell kiválasztanod, hogy melyik típusú útleveled szeretnéd. Ezután az Alege locația ablakban a H betűre kattintasz, s meg fog jelenni a csíki pont. Majd választanod kell, hogy hányan szeretnétek útlevelet igényelni. Az utolsó, Alege data și ora résznél pedig a neked tetsző időpontot foglalhatod le, július 28-án a rendszer szerint a legkorábbi időpontot augusztus 6-ára lehet elcsípni. 

Miután megnyomtad a Rezerva gombot, még egy kis dolgod lesz. Egy ímélt küldenek, itt tudod majd visszaigazolni a foglalást, pontosan 120 perced lesz erre, különben törlik. Egyszerűen csak a zöld színű Confirma programare gombra kell kattintani az ímélben. 

Ezután még egy ímélt küldenek egy kóddal, amit állítólag kérni fognak a helyszínen. Tőlem nem kérték, de azért jó, ha leírod valamire, vagy előkészíted az ímélt, szükség esetére. Ha meggondolnád magad, ugyanebben az ímélben tudod törölni a foglalásod, ha az Anuleaza programare gombra kattintasz.

7. Apropó, anyagiak. Ezeket a CEC bankban, vagy a CEC bank Selfplay nevű állomásainál tudod intézni, esetleg online a Ghișeu.ro-n, a postai úton történő fizetés pedig megvalósítás alatt áll a weboldal szerint. Én a Ghișeu mellett döntöttem, mindössze egy perc alatt kész is volt. 

Először a Taxe ablaknál kell kiválasztanod ugyanazt a dokumentumtípust, amit már korábban is, alatta automatikusan kitölti, hogy mennyibe fog kerülni. Majd következik a CNP kétszer, a neve és a keresztneve annak a személynek, akinek lesz az útlevél, és az ímélcím kétszer. Ha kiböngészted a girbe-görbe kódot, már csak azt kell beikszelned, hogy jóváhagyod a fizetést, egyetértesz a felhasználási feltételekkel, és jöhet is a fizetés (Plătește). 

Miután megadtad a bankkártyád adatait, egy ímélt fogsz kapni, a csatolmányok között lesz egy PDF-fájl, ezt kell kinyomtatnod, hogy igazolhasd, fizettél. 

Az elektronikus útlevél 12 éven felülieknek 258 lejbe, fiatalabbaknak 234 lejbe kerül, míg az ideiglenes útlevél mindenkinek 96 lejbe. 

8. Eljött a nagy nap?

Ha felnőtt vagy, csak néhány dokumentumot kell magaddal cipelned. Kérést nem kell nyomtatnod és kitöltened (mint például a személyi igazolvány igénylésénél), ezt a rendszer intézi automatikusan, amikor időpontot foglalsz. Csíkban majd a személyid szerint ellenőrzik, és kérnek egy aláírást tőled. 

Jó esetben mindössze kettő dokumentum kell nálad legyen, akkor is, ha ideiglenes, és akkor is, ha elektronikus útlevelet csináltatsz: a személyi igazolványod és a fizetést igazoló papír. Semmi másolat, semmi egyéb. Esetleg még előfordulhat, hogy ideiglenes személyivel érkezel, ekkor kérhetik a születési bizonyítványodat is. Vagy ha volt korábban útleveled, azt is. 

Egyébként attól sem kell tartanod, ha lejárt a személyid. Míg tavaly nagy felhajtást csináltak belőle, addig az idén már alig érdekli őket. Csak valamikor a vége felé jegyezték meg nekem, hogy amúgy lejárt a buletinem már hónapok óta, én pedig mondtam, tudom, készül az új, csak nincs műanyag, a bácsi válaszként rövid mosolyra húzta a száját, enyhén meglengette a fejét jobbra-balra, majd folytatta tovább a procedúrát. A veszélyhelyzet idején lejárt személyik amúgy érvényesek addig, amíg a helyzet fennáll.

A kiskorúaknál valamivel bonyolultabb, 14 évnél fiatalabbaknak a következő dokumentumok biztosan kellenek az elektronikus útlevélhez: 

De ha egyedülálló szülő/törvényes gyám/meghatalmazott nyújtja be a kérelmet, még

más iratokat is mellékelni kell, mint például a másik szülő beleegyezését/felhatalmazását, az elhunyt szülő elhalálozási bizonyítványát, válás esetén a bírói határozatot a kiskorú elhelyezéséről, a jogi képviselő kinevezési okiratát (ezekről bővebben itt olvashatsz). A kiskorúnak kötelezően ott kell lennie a dokumentumok benyújtásánál. 

A 14 évnél idősebb gyermekek a következő iratokat kell magukkal hozzák, és személyesen a pultnál bemutassák:

Ebben az esetben is, ha egyedülálló szülő/törvényes gyám/meghatalmazott nyújtja be a kérelmet, még más iratokat is mellékelni kell, lásd fennebb.

Az ideiglenes útlevél esetében is ugyanezek a szabályok érvényesek, kisebb eltérések vannak csak. A kisebb gyerekek például nem feltétlenül kell, hogy jelen legyenek, ez esetben pedig két egyforma képet kell vinned a kiskorúról, aminek a mérete 3,5*4,5. Illetve, ha verseny, tanulmányok, esetleg egészségügyi probléma miatt kell elhagynia a gyereknek az országot, akkor szükséges még egy dokumentum az intézménytől, ahol a tanulmányok, verseny történik majd (adott esetben hivatalos fordítás kíséretében) vagy egy, román egészségügyi hatóság által kiállított irat, amely igazolja, hogy az adott időpontban/intervallumban zajlik az egészségügyi beavatkozás.

9. Pár perc alatt készen is leszel. Arra készülj fel, hogy megeshet, elő kell venned a román tudásod. De nem kell izgulni. Egy jófej bácsi biztosan van, egy hete amikor meglátta, hogy magyar a nevem, ő is belekevert pár magyar szót itt-ott a mondataiba. Meg egyébként is kedves és türelmes volt. A végén vágott csak bele az utolsó kérdésembe, és egy Viszontlátásra kíséretében kitessékelt a teremből, de az ajtóban már várt a következő, gondolom tartani kellett a napirendet. 

Arra lettem volna kíváncsi, honnan fogom majd tudni, hogy készen van az útlevél, azzal nyugtattam magam, majd megkérdezem telefonon (0266310653), végül már a hazaúton találtam egy jó kis weboldalt, ahol akármikor megkukkanthattam, hogy áll az útlevelem. Nem is kellett sok alkalommal megtennem, hétfő késő délután voltam Csíkban, és szerdán már szóltak, hogy kész van. 

10. Nem kell időpontot kérni az átvételhez (mint a személyinél például), ha kész van, mehetünk érte, amikor nekünk megfelel, mindaddig megőrzik őket, amíg érvényesek. 9 lej 50 baniért azt is kérheted, hogy a román posta hazahozza. Egész jól működik, szerdán kaptam üzenetet tőlük, hogy náluk van az útlevelem, csütörtök délelőtt már hívott is a futár, hogy hozza, azaz három nap sem kellett, és kész is volt minden.