Ha jó helyen gombászol, elcsípheted a ralit

Fotó: GÁL ELŐD

A résztvevő csapatok bemutatásával csütörtök este nyolc órától elstartol a 2021-es Hargita Gyöngye Rali a Márton Áron téren, idén egy kicsit foghíjasabb mezőnnyel. Ferencz Csaba főszervező elmondása szerint, ha mindenki eljöhetett volna, idén is rekordot döntöttek volna a résztvevők számát illetően.

Kicsit csonkára sikeredett eddig a szezon – erősítette meg Bogdan Marișca pilóta is, aki többszörös bajnoka a fordulónak, utoljára 2017-ben tudott nyerni itt. A versenyző Ferencz Csabának megköszönte a szervezést, nagyon szereti az itteni fordulót, a helyszíneket, az embereket. Ő idén Sergiu Sebastian Ituval párban vesz részt a versenyen. Itu a korábbi években Simone Tempestini navigátoraként többszörös bajnoka a Hargita Gyöngye Ralinak, az előző két évben is ők diadalmaskodtak, de Tempestini most nincs a mezőnyben.

Bogdan Marișca, fotó: GÁL ELŐD

Rajthoz áll viszont Európa egyik legjobb pilótája, a magyarországi Botka Dávid, aki 2017-ben vett részt utoljára a versenyen, akkor harmadikként végzett. Azóta mindig közbejött valami, amiért nem tudott részt venni – mondta a pilóta, aki a koronavírus-járvány miatti kényszerpihenő után már nagyon várja, hogy versenyezzen, és reméli, jól sikerül a visszatérés. „Az ellenfelek nincsenek annyira sokan, de Marișca a legjobbak közé tartozik, úgyhogy van kivel versenyezni, így újra fel lehet venni a ritmust” – tette hozzá.  

Kettejükön kívül itt lesz az idei bajnokságot vezető Dan Gîrtofan, a verseny egyik esélyese, és olyan pilóták állnak még rajthoz, mint Sebastian Barbu, Adrian Raspopa, Cristian Dolofan, Adrian Teslovan, Enis Arif, vagy éppen Andrei Gîrtofan.  

Botka 2017 után újra a Hargita Ralin, fotó: GÁL ELŐD

A versenyt beharangozó sajtótájékoztatón Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának elnöke is megköszönte a szervezést Ferencz Csabának és a Maxx Racing csapatnak, és azt, hogy ezzel is hozzájárulnak a megye népszerűsítéséhez. „Egy olyan eseményt hoznak ide, ami a megye sporteseményei közül a legjobban mediatizált a bukaresti központi médiában” – fogalmazott, ezért is támogatják évről évre a szervezőcsapatot, idén egy 40.000 lejes tétellel.

Az alelnök megköszönte a Hargita Gyöngye cégnek is a partnerséget, amelynek ásványvizes palackjaira felkerült a Visit Harghita logója is.

A sajtótájékoztatón Pálfi Kinga alpolgármester is köszöntötte a szervezőket és a városunkba érkező pilótákat. Neki a kapcsolata a ralival az egyetemi évek alatt kezdődött, amikor kiderült, hogy a barátnője férje navigátor, innen ismerősek a sajtótájékoztatón résztvevő pilóták nevei is – osztotta meg, és előre megköszönte a résztvevőknek, hogy betartják a járványügyi szabályozásokat, ezáltal vigyázva ránk, udvarhelyiekre. Ferencz Csaba főszervező hozzátette, idén a versenyt közönség nélkül kell megszervezni, de mivel a verseny az úttesten zajlik, ha valaki jó helyen gombászik, láthatja az autókat. A szervízpark lezárt terület a közönség számára – tette hozzá, és akinek jogosultsága van bemenni, annak maszkot kell viselnie.

Az idei verseny össztávja 113 kilométer, 12 szakaszt teljesítenek a versenyzők, emiatt több helyen is útlezárásokra kell számítani, erről itt olvashatsz bővebben.