Ha elhagynád a rendszámod

Duplán pórul járhat, aki figyelmen kívül hagyja a rendszámtáblákra vonatkozó szabályokat.
Illusztráció. Fotó: Szilágyi István

Eddig sem ment ritkaságszámba, de az úttestet is elárasztó esővíz miatt hirtelen megugrott az elhagyott rendszámtáblák száma, legalábbis erről adnak hírt a közösségi hálókra feltöltött fényképek. A helyzet egy sor kérdést vet fel, amelyekre Gheorghe Filip rendőrségi szóvivőtől kaptunk válaszokat.

Amennyiben valaki megtalálná az elhagyott táblát, és nem ismeri vagy nem találja annak tulajdonosát, köteles azt tíz napon belül a rendőrségen leadni, különben tette bűncselekménynek minősül. A talált tárgyak elsajátítása pénzbírsággal vagy egytől három hónapig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Ha nem kerül meg az elhagyott rendszámtábla, a tulajdonosnak kötelessége erről nyilatkozatot tennie a rendőrségen, és újat igényelni az illetékes hatóság (DRPCIV) csíkszeredai kirendeltségén. A törvény nem ír elő határidőt az elvesztés bejelentésére. A csere mindössze 23 lejbe kerül, és a rendszám természetesen a régi marad.

Ebben azért is érdekelt, mert tilos a párja nélkül vagy házilag készített póttáblával közlekedni, ez kihágásnak minősül. A nem szabályszerű másolatokat elkobozzák, két vagy három büntetőponttal és az ennek megfelelő, 416 vagy 624 lejes pénzbírsággal sújthatják.