Ha csak egy cikket olvasnál a ditrói pékekről

A Ditróba érkező két Srí Lanka-i pék valóságos kommentháborút és médialavinát indított el az elmúlt hetek során, véleménycikkek és tudósítások tucatszám lepték el nem csak a magyar, hanem a román sajtót is.

A legtöbben egyszerű migránsozást, gyűlöletbeszédet és uszítást láttak az ügy mögött, blamálva érte a székelyek mentalitását meg a magyarországi közmédiát, amiért megfertőzte az erdélyi közvéleményt is, egészen addig, amíg február elsején, szombaton sor nem került a helyi polgármester által összehívott falugyűlésre.

Újságírók és kamerák egész hada jelent meg a kis székelyföldi településen, hogy tájékoztassanak a közhangulatról és az ottani közvéleményről, avagy: mi vitte rá az ottani embereket a gyűlölködésre?

Az Átlátszó Erdély újságírója, Sipos Zoltán maga is meglepődve konstatálta, hogy mennyivel visszafogottabban beszéltek az emberek élőben, mint a közösségi hálókon, és a beszélgetés közepette egy másik szög is kibújt a zsákból: a helyiek panaszáradata a Ditrói Pékség vezetőségével szemben, amely olyan komoly témákat hozott a felszínre, mint az alulfizetettség, ami a külföldi munkára kényszeríti az embereket.

A teljes helyszíni beszámolót itt lehet elolvasni.