Ha becsomagolják már nem ropog

Te mikor ettél utoljára olyan finom ropogós kenyeret, amit előzőleg nejlonba csomagoltak? – kérdezték a Harmopan üzletben mosolyogva.

A Harmopan pékség üzleteinek egyik nagy előnye – azon kívül, hogy saját termékeiket árulják, s így saját arccal vállalják a minőséget, – hogy a pékáruk csomagolásmentesek. Így egyrészt finom és ropogós marad a kenyér, másrészt nem terhelik a környezetet és a vásárlók pénztárcáját fölösleges csomagolóanyagokkal. És ez egyre több embernek számít.

A cég a malmoktól és pékségektől indult, de ma már nem csak péktermékeket árul, hanem szinte mindent, ami a kis- és vegyeskereskedelembe belefér. Például a Szépvízi sajtjait és gyümölcsjoghurtjait is.

fotók: DÁVID ANNA JÚLIA

Arról, hogy miért jó a Harmopanban dolgozni, illetve vásárolni, Péter Tündével, a csíktaplocai Harmopan bolt üzletvezetőjével beszélgettünk, aki szerint kell egy kis „születési hiba” ahhoz, hogy valaki jó eladó legyen.

Ha egy külföldről érkező turistának kellene elmagyaráznia, hogy hol dolgozik, akkor mit mesélne neki?

Elmondanám, hogy egy Harmopan üzletben dolgozom mint eladó. Tíz éve dolgozom a cégnél, elsősorban péktermékeket és liszteket forgalmazunk, de a partnercégek segítségével igyekszünk mindennel kiszolgálni a vásárlóinkat. A Harmopanról még azt mesélném, hogy a termékeink nem tartalmaznak adalékanyagot és mesterséges színezéket, minden természetes anyagból készül.

Miért jó a Harmopannál dolgozni?

Hirtelen nem is tudom, hogy miért. Nem szoktam ezen gondolkozni. Csak érzem, hogy jó, és sosem akartam innen elmenni. Örülök, hogy ennél a cégnél dolgozhatom, és a férjem is ennél a cégnél van már több mint harminc éve.

Persze nem mellékes, hogy a bérek és adók napirenden vannak, ezenkívül plusz juttatást is kapunk, van külön egészségügyi biztosításunk, és a szabadságot is ki tudjuk venni, csak időben kell kérni.

A csapat is nagyon jó, megbecsüljük egymást és számíthatunk egymásra. Minden évben megtartjuk a molnár bált, ahol háromszáz fő mulat együtt fergeteges és családias hangulatban.

Azt is kiemelném, hogy nincs szakadék az alkalmazottak és a vezetőség között, kölcsönösen számíthatunk egymásra, kommunikálunk és segítjük egymást.

Ha egy ismerősét kellene meggyőznie arról, hogy a Harmopanhoz jöjjön dolgozni, akkor mit mondana neki?

Amit alkalmazottként elvárhatsz a cégtől, azt az első naptól, ahogy munkába álltál a cég biztosítja számodra: a pontosan fizetett bérektől a plusz juttatásokig. Volt is olyan ismerősöm, akinek ajánlottam a Harmopant – most is a cégnél dolgozik – és később nagyon megköszönte.

Az is fontos, hogy teljesítmény szerint kapjuk a fizetésünket, ha jól megy a bolt, az a bérünkön is látszik, ezért az alkalmazottak sem úgy gondolkoznak, hogy mindegy hogyan megy a bolt, csak teljen el a nap. És mivel a forgalmon kívül a reklamációk száma is fontos változó a teljesítményalapú fizetés kiszámolásakor, ezért a vásárlók megelégedettségére is nagy hangsúlyt fektet minden eladó.

Mi az, amit üzletvezetőként ön dönthet el, és mi az, ami a központban dől el?

Mivel az üzletvezető felel azért, hogy egy bolt megfelelően el legyen látva áruval, ezért az árut mi rendeljük meg. Persze azokról a termékekről van szó, amit már előzőleg a központban belistáztak. Ha viszont több vásárló igényel valamit, ami az üzletben nem található, és az üzletvezető úgy ítéli meg, hogy ezt érdemes belistáztatni, akkor jelzi a beszerzési kollegáknak, és a legtöbb esetben forgalmazni fogjuk.

Az árakat és a terméklistát központilag határozzák meg, de nekünk kell figyelnünk arra, hogy miből mennyi fogy, miből mennyire van szükség. Ezért nem teljesen azonos a különböző Harmopan boltok ellátottsága, falun inkább van vegyesbolt jellegük, ahol a péktermékek mellett, ha szükséges zoknit és patkószeget is árulunk.

Milyen a jó eladó? Mire figyelnek, amikor új embereket alkalmaznak?

Fontos, hogy jól tudjon kommunikálni, de az is ugyanilyen fontos, hogy rugalmas legyen, és tudjon mosolyogni. Aki fél az emberektől, és nem szeret velük dolgozni, az nem ide való. Szerintem ahhoz, hogy valaki jó eladó legyen egy kis születési hiba is kell, mert ha nem úgy születik, akkor hiába mondják, hogy egész nap mosolyogjon, nem fog menni.

Az sem árt, ha türelmes vagy, hiszen a vásárlók egyre igényesebbek, és ezzel együtt egyre türelmetlenebbek is. Képzeljék el, hogy áll reggel a sorban egy nyugdíjas nagytata, aki nem is vásárolni akar, hanem inkább csak beszélgetne valakivel, és mögötte ott toporognak a munkába sietők. És miközben a nagytatának felszeleteled a negyed kenyeret, és megbeszéled vele az időjárást, a másik kezeddel a munkába igyekvőket is kiszolgálod. Mosolyogva és kedvesen. Mert minden vásárló fontos. Ilyen a jó eladó.

Miért szeretnek ide járni a vásárlók?

Talán azért, mert figyelünk rájuk, ha bármire szükségük van azt igyekszünk a beszerezni számukra. Ezenkívül a látványpékség is sokat segít, hiszen itt mindig frissen sül valami, és a friss sütemény illatánál nem kell jobb vendégcsalogató.

Melyik a kedvenc Harmopanos terméke?

A darázsfészek és a sajtos háromszög. A kenyerek közül a rozsos pityókás a legfinomabb. Legalábbis a férjem szerint. A lányom viszont a fehér pityókást szereti.

Ha az angyalka teljesítené három olyan kívánságát, ami a céggel kapcsolatos, akkor mi lenne ez a három kívánság?

Mit is mondjak? Ha jönne az angyalka, akkor azt mondanám, hogy amelyik napra kérek valamilyen terméket, az arra a napra meg is érkezzen. Ez lenne az első. Másodszor azt kérném, hogy jutattás legyen egy évben kétszer. És harmadikként azt kívánnám, hogy az üzletben lévő mindkét kasszagép kattogjon egész nap. Akkor nem is lenne szükség angyalkára.