Ha azt hiszed, nehéz az életed, ezt nézd meg!

Fotó: képernyőfotó

Tíz éve szolgál egy magyar családot az 52 éves Maris, anélkül, hogy fizetést kapna. Szállásért és ételért cserébe napi 20 órát dolgozik: nappal ház körüli munkát végez, éjszakánként pedig egy gyárba küldik dolgozni, és az ott megkeresett pénzét az utolsó fillérig le kell adnia a családnak.

Maris

engedély nélkül nem hagyhatja el a házat, évek óta maradékot eszik és egy kanapén alszik – mesél az Egy nő fogságban című dokumentumfilm leírása a történetről, amelyről Tuza-Ritter Bernadett forgatott, és amelyet nemsokára mi, udvarhelyiek is megnézhetünk.

„Az elsőfilmes Tuza-Ritter Bernadett egy véletlen folytán ismerte meg a családot. Hallotta a nőt dicsekedni, hogy nem dolgozik, szolgái vannak és bármilyen meglepő, a Marist kihasználó család beleegyezett a forgatásba. Ebben csak részben játszott szerepet, hogy az arcuk nem felismerhető, és hogy a rendező egy idő után fizetett nekik, hogy ott lehessen. A másik ok, hogy egyáltalán nem érzik problémásnak, amit csinálnak. A filmben is elhangzik, hogy Eta úgy gondolja, korrekt üzletet kötött Marissal, szállást és ellátást ad neki a munkájáért cserébe” – írja az Index.hu hírportál a rendezővel készített interjúban.

Maris a fizikai és lelki elnyomás miatt félelemben tölti napjait, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét. A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között. 1,5 évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: „Meg fogok szökni!” A film Maris mindennapjait mutatja be, érzelmi sodródását és szabadság felé vezető útját.

Tuza-Ritter Bernadett felkavaró alkotása az első magyar egészestés dokumentumfilm, mely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába.

A film világpremierjét a rangos amszterdami IDFA-n tartották, melyet nemzetközi fesztiválkörút követett, ahol számos díjat nyert és Európai Filmdíjra jelölték. A Magyar Filmkritikusok a legjobb dokumentumfilmnek járó díjjal ismerték el.

A Doklavina

a LAVINA arts & lifestyle nevű non-profit szervezet első rendezvénye, mely során az Egy nő fogságban-t és másik két magyar meghökkentő és elismert dokumentumfilmet nézhet meg a székelyudvarhelyi és székelykeresztúri közönség szeptember 5. és 20. között, csütörtökönként egyet Udvarhelyen, péntekenként Keresztúron. És nem csak, találkozhat, beszélgethet a rendezőkkel, producerekkel, illetve a stáb különböző tagjaival.

A LAVINA arts & lifestyle nevű non-profit szervezetet Simó Tekla, Simó Ibolya, Jakab Ervin, Cári Tibor és László Barna alapították.

Mivel Simó Ibolya és László Barna filmrendezők is tagjai az egyesületnek, így adott volt első rendezvényük iránya, különleges és elismert magyar dokumentumfilmeket hozni Székelyudvarhelyre. Később összművészeti rendezvényeket szerveznének.

Az egyesület idén tavasszal indult, „azzal a céllal, hogy olyan kulturális, művészeti és életmód programokat szervezzen Székelyföldön, amelyek inspiráljak az emberi lelket és szellemet” – mondják magukról.

A három hét alatt, minden csütörtökön 18 óra harminc perctől Székelyudvarhelyen, péntekenként ugyanebben az időpontban Székelykeresztúron lesznek a vetítések, amelyekre 15 lejbe kerülnek majd a jegyek. Ezeket Udvarhelyen a Kossuth utca 3. szám alatt található Mr. Music zeneboltban, Keresztúron a Kulturális irodában lehet megvásárolni, vagy vetítés előtt a helyszínen.

Sorsok

A szeptember 5-ei, Egy nő fogságban című film vetítése után egy héttel, 12-én a Könnyű leckék című filmet vetítik. A film egy fiatal szomáliai lány életét mutatja be, aki a felnőtté válás határán minden szálat el kell, hogy szakítson hazájával ahhoz, hogy új életet kezdhessen Magyarországon.

A költői hangvételű filmben a leghétköznapibb szituációk során szembesülünk, ahogy a lány lépésről lépésre elsajátítja az európai szokásokat. Édesanyja áll hozzá a legközelebb, ő segítette a szökését is, most mégis egyre nagyobb kulturális szakadék tátong köztük. Zurbó Dorottya dokumentumfilmjének világpremierje a Locarno Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójának versenyprogramjában volt.

Szeptember 19-én Sipos Mihályt, a nyolcadik kerület egykor rettegett alvilági figuráját ismerhetjük meg. Egy végzetesnek tűnő lövésből felépülve végez bűnös életével, és napjainkban a kerület szegényebb sorban élő fiataljainak tart bokszedzéseket.

Tanítványai közül kiemelkedik a szorgalmas és tehetséges Szabó Zolika, aki válaszút előtt áll: vagy az éjszakai életet választja, vagy profi ökölvívó lesz és ringbe száll álmaiért. A Bogdán Árpád által rendezett Gettó Balboa film e két ember sorsát követi nyomon, az első edzésektől a világbajnoki övmeccs ringjéig.

Mindhárom filmet a székelyudvarhelyi moziban lehet megnézni.