Ha a nép is akarja, jelölteti magát Gálfi

Megkérdeztük Székelyudvarhely polgármesterét, hogyan érintette az MPP és az EMNP szövetségre lépése, illetve Mezei János EMSZ-társelnök nyilatkozata arról, hogy nem tartja elképzelhetőnek Gálfi Árpád támogatását az önkormányzati választásokon.

Feltették a csillagot a fenyőre. Most mi lesz Gálfival?

Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt arról határozott, hogy közösen induljanak az idén esedékes önkormányzati választásokon, Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) néven, amelyet elképzeléseik szerint ősszel a két párt egyesülése követ majd. Erről szóló beszámolónk itt olvasható.

Míg az udvarhelyi Néppárt elnöke határozottan kijelentette, hogy az alakulat székelyudvarhelyi szervezete kitart Gálfi mellett, az MPP-elnök azt mondta, belefoglalták a választási szövetség protokollumába, hogy „a két párt részéről kizárt tagok nem kereshetnek és foglalhatnak helyet a másik párt soraiban”.

„A szándékaimat már nem befolyásolja az MPP vagy az EMNP egyéni, vagy közös nyilatkozata. A pártból való kizárásom óta úgy is érzem, úgy is gondolkodom, mint aki független a politikától” – reagált Gálfi, megerősítve 2019 októberi nyilatkozatát, amit az MPP-ből való végleges kizárásakor tett.

Arra a kérdésre, hogy indul-e a választásokon, azt válaszolta, hogy egyelőre folytatja a polgármesteri tevékenységét, amire a választópolgárok 2016-ban felhatalmazták, és, ha a székelyudvarhelyiek támogatják, 2020-ban is jelölteti magát: „A városlakók egyértelmű bátorítására vállalni fogom a megmérettetést, ami semmilyen nyilatkozattól nem függ. Arról pedig, hogy lesz-e csapat mögöttem, még túl korai lenne beszélni”.