Gyújtogatnak a franciák

Az emelkedő üzemanyag- és energiaárak miatt tiltakoztak Franciaországban a sárga mellényekben utcára vonuló tüntetők, a demonstrációk egy része erőszakba fulladt – derül ki a BBC tudósításából.

Összesen négyszáz ember sérült meg, ebből 14 súlyosan – állítja Christophe Castaner belügyminiszter. A tüntetők az utakon blokádokat csináltak mintegy kétezer helyszínen szerte az országban. Előfordultak verekedések, késelések is a tüntetők között.

Egy nő akkor halt meg, amikor egy autós megijedt a tömegtől és gázt adva elsodorta az asszonyt. Több mint 150 tüntetőt őrizetbe vett a rendőrség. Összesen majdnem 300 ezer ember vonult az utcára.

A tüntetéshullámot az váltotta ki, hogy Franciaországban az üzemanyag ára az elmúlt évben 23 százalékot drágult, ami azt jelenti, hogy literenként átlagosan másfél euróba (kb. 7 lej) kerül jelenleg. Különben Franciaország még így sincs benne az első tízben az európai toplistán, amelyet Norvégia vezet, ahol a liter benzin ára 1,71 euró (7,87 lej).

A franciaországihoz hasonló árak vannak Németországban, San Marinóban és Írországban. Románia a legolcsóbb országok közé tartozik, hátulról a 9. helyen van az 1,18 eurós (5,43 lej) benzinárral, így Lengyelországgal egyetemben a legolcsóbb uniós tagállamoknak számítanak. Az európai sereghajtók Oroszország és Fehéroroszország, itt alig 0,60 euróba (2,76 lej) kerül az üzemanyag litere.