Győzött a papírforma, nyert a Bíró

Fotó: GÁL ELŐD

Címvédésre készült a legutóbbi bajnoki címet is elhódító Bíró Barna Botond április 7-én, csütörtökön idegenben, amikor a farkaslaki sportbázison lépett pályára. A Romániai Magyar Demokrata Sportklub játékosa ellenlábasával, Bíró Barna Botonddal nézett farkasszemet.

Népes közönség előtt szaladt fel a gyepre a területi elnök, a lelátó is megtelt. A sportág olyan nagyjai foglaltak helyet a tribünön, mint a korábban országos szinten is brillírozó Antal István, Asztalos Ferenc, és a szakág jelenlegi nagyjai, mint az ifjabb Antal, Lóránt, akinek utolsó sikereiért nem kell sokáig visszamennünk az időben, ugyanis néhány héttel korábban szoros versenyben ugyan, de megverte a debütáló Miklóst, megnyerve ezzel a körzeti bajnokságot. Ma nem róla szóltak a sporthírek, klubtársára, Bíróra szegeződött minden szem.

Kelemen Hunor szövetségi kapitányé is, aki szerint ugyan a 2024-es bajnokságra kell leginkább fókuszálni, addig a legjobb játékoskeretet kell összeállítani. Ennek érdekében egy fantasztikus igazolást is végrehajtottak. A Városi Sportklub korábbi játékosát ugyan hivatalosan még nem mutatták be, még a VSK mezét viseli, de úgy tűnik már átesett az orvosi vizsgálatokon, a lelátóról tekintette meg más új igazolásokkal, például Antal Csillával, Takács Jánossal, Nagy Csabával, és Raffai Lászlóval a mérkőzést. 

Az új sztárjátékosok mellett nagyon fontos lesz, hogy felmérjék, ezért a játékoskeret összeszámlálásának fontosságát emelte ki, minden korosztályos, felnőtt és veterán játékost bíztatva az önkitöltős módszerrel való részvételre május 15-ig az elnök. 

A klub jövőjével kapcsolatban

elmondta, ugyan a következő mérkőzéseken a Koronavírus Infláció SK és a Gazdasági Válság FK csapatától nagyon sok gólra számíthatnak, mindegyikre kell, hogy tudjanak válaszolni, hiszen mindig elszenved a csapat vereségeket, de a visszavágóra kell koncentrálniuk, így akár az európai kupaszereplés is elérhető. „Tudjuk a dolgunkat, tesszünk a dolgunkat, (…) olyan csapatot sikerült felállítani” – fogalmazott Kelemen, aki a csapat vadiúj sportfelszereléseit is bemutatta el is kápráztatva a nagyérdeműt.

Kelemen után a gyergyói és a csíki klub vezetői biztosították együttműködésükről az udvarhelyszéki csapatot, a Gyergyói Sportklub tiszteletbeli elnöke, Barti Tihamér saját klubjának zászlójával is kedveskedett az első félidőben Bírónak, míg Korodi Attila azzal tűnt ki a publikumból, hogy a Csíkszeredai Sportklub keddi és szerdai Erste Liga döntőben aratott győzelme után kék-fehér mezben virított a lelátón domináló fehér-piros-zöld helyett.

A régen tornából is felmentett kapus, Bíró saját példájából kiindulva biztatott sportra mindenkit, hadd nőjön az a bázis, ahonnan merítik a keretet, noha már Antal Lóránt hazacsábítása is sikereket predesztinál – mondta Bíró hozzátéve, hogy a keretbe való bekerüléshez súly kell. Valószínűleg neki is kell majd picit még híznia az egyelőre bizonytalan időponton megrendezendő mérlegelésig. De ezt segítheti elő, hogy lesz már, ahol készülniük, új udvarhelyi edzőtermekkel is bővül a Bethlen negyedben a klub, ezt meg is köszönte a finanszírozó Kelemennek.

Miután az ificsapat és a női szakosztály is bemutatkozott, majd a bukaresti vendégjátéka után frissen hazacsábított Antal, aki a női szakosztály egykori csapatkapitányát, Arros Orsolyát éltette, bemutatták a csapat költségvetését is, aztán következhetett a mindent eldöntő második félidő.

Bíró hajrájára pedig nem volt ellenszer,

rajtcélgyőzelmet aratott az ifjú kapus, és 176-4 arányban húzta be a mérkőzést. A közönség ugyan most nem énekelte el együtt a székely himnuszt, üdvrivalgásban tört ki, ezért Bíró győzelmi beszédéből nem sok mindent lehetett hallani, azt viszont világosan, amikor bejelentette 2024-es tornára készülő tizenháromfős keretet. Bíró – Sinka, Antal, Ladányi, Bartalis, Tornai, Klein, Bálint, Bokor, Gyerkó, Tikosi, Kovács és Nagy összeállításban lépnek legközelebb pályára, míg a szakmai stábban a fegyelemért Géczi, Kolumbán és Nagy felel, a szabályok betartásáért Bálint, Kolumbán és Hári, míg a pénzügyekért Fancsali, Péter, és Rafai. 

Géczi Levente játékvezető a mérkőzés során a hiányzókról is ejtett pár sort: Barabás Zoltán a széki csapat székelykeresztúri támadóját piros lappal tiltották el, Zsidó Károly belépője sárgát ért, a hangadó Imre Gábor viselkedését jelenleg még a videóbíró elemzi, ezért az ő játéka is kérdéses. 

„Nem vagyok én sportember. Azt nem lehet mondani, hogy bravúr, de ahogy nagyapám a malacos kocára mondta volt, a malacok száma reménységön felüli, nem gondoltam, hogy ilyen mértékben…” – értékelte sportszakmai szempontból a mérkőzést Bíró, aki szerint még mindig vannak hibák, amiket ki kell küszöbölni, ezért folyamatos önértékelésen megy keresztül annak érdekében, hogy továbbra is megőrizhesse a bajnoki címet. Tudja, nagyon nagy felelősség hárult rá, hogy Verestóy – aki nagy karizmával bíró, erős vezető volt az öltözőben – halála után, neki kell viselnie a csapatkapitányi karszalagot, de próbál a legjobb tudása szerint megfelelni ennek.