Gyorsabban érhetnek a helyszínre a vásárhelyi SMURD-osok

Kép forrása: Reflectorul de sud

Augusztus 27-étől, szombattól a marosvásárhelyi rohammentő-szolgálat (SMURD) felszerelése két motorkerékpárral bővült. A zsúfolt városközpontokban történő gyors beavatkozásokhoz használt járműveket Raed Arafat adta át, írják az Agerpresen.

A katasztrófavédelmi államtitkár az eseményen elmondta, hogy a Lidl támogatásának köszönhetően a SMURD-nak jelenleg összesen 22 motorkerékpára van az ország nagyvárosaiban, többek között Bukarestben, Konstancán, Temesváron, Kolozsváron és Iaşi-ban. Reményeik szerint további települések rohammentő-szolgálatai is használhatnak majd kétkerekű járműveket.

Arafat szerint a motorkerékpárok legnagyobb előnye a gyorsaságuk, félautomata defibrillátorral szerelték fel őket, így a SMURD munkatársa el tudja végezni az újraélesztést, amíg a SMURD-autó vagy a mentősök a helyszínre érkeznek.

Hogy bárki, bárhol életet menthessen

Arról is beszélt Raed Arafat államtitkát, hogy hamarosan indul az Elsősegélypont. Légy életmentő! elnevezésű országos program – még a világjárvány előtt tervezték megvalósítani –, amelynek keretében 300 defibrillátort helyeznek el forgalmas közterületeken.

A többfunkciós készülékhez hozzátartozik egy automata defibrillátor, egy pulzoximéter a vér oxigéntelítettségének és a pulzus mérésére, egy EKG-készülék és egy oxigént biztosító készülék. Amikor elmozdítják eredeti helyéről, a hozzá kötött IT-rendszer automatikusan hívja a 112-es sürgősségi hívószámot, így jelezve, hogy valaki használja azt, és sürgősségi beavatkozásra van szükség. Szintén a betáplált IT-rendszeren keresztül a készüléket használó személlyel kapcsolatba léphet egy mentőorvos, aki irányíthatja az életmentést.

A készüléket bármely, minimális szakképzésben részesült személy képes használni, de a felszerelés vagy a diszpécserszolgálat által szolgáltatott iránymutatás alapján azok is, akik egyáltalán nem estek át képzésen.