György István: a hivatal meg kellene, hogy csókolja a seggemet

Fotók: PÁL EDIT ÉVA

A tanácsülést megtartották, de a határozatról nem szavaztak. Erőfitogtatásba és szópárbajba fulladt a rendkívüli önkormányzati ülés, melynek valahol az egyharmadánál a segg szó is elhangzott, de a sportpályázatok a levegőben maradtak.

Procedurális okokra hivatkozva nem is tárgyalták meg végül a rendkívüli tanácsülés egyetlen napirendi pontját, a sportpályázatok kiosztását.

Elfogadnák a sportpályázatokat, de…

Az oka: amikor a tanácsosok kezdeményezték a határozatot, az óvás utáni törvényes procedúra még nem járt le, ezért még az óvás előtti eredményeket fogadtatták volna el az önkormányzattal.

Venczel Attila jegyző a péntek reggeli szakbizottsági ülésen a tanácsosoknak magyarázza, hogy szerdán lettek végleges eredmények, innentől három napja van a bizottságnak, hogy értesítse a városháza szervezési osztályát. Ha elfogadják a határozatot, ő végzi a dolgát, aláírja, de szerinte jogilag ez nincs rendben, mondja. Nem érti, milyen érdekek sérülnek, ha három nap múlva fogadják el majd a határozattervezetet, hisz a sportvezetők már ma tudni fogják, hogy mennyivel számolhatnak.

Benedek Árpád Csaba azonban másképpen gondolja. „Csak a szerződés aláírásától lehet költségeket elszámolni. Annak függvényében, hogy mikor fogadjuk el, késik a szerződések aláírása, és nagyon sok sportesemény esetében június 15-ig a tavaszi visszavágók lezárulnak, így minden nap késés számukra. Amennyiben a szerződéseket június 15-ig nem sikerül aláírni, ezeket a pénzeket a következő szezonig, augusztusig nem tudják használni.

A futsal néhány nap múlva döntőt fog játszani, az asztaliteniszeseknek jelenleg is tart az országos bajnokság. Ha ezt két héttel ezelőtt elfogadtuk volna, ezekre el tudnának számolni” – magyarázza és odaszúrni sem felejt el a felszólalása végén: „aki jár a csarnokba, tudja, aki az irodából próbálja megoldani, kevésbé”. Más években is előfordult, hogy még a hivatalos kiközlés előtt elfogadták a tanácshatározatot annak érdekében, hogy minél hamarabb tudják a szerződéseket aláírni a pályázók – érvelnek a tanácsosok tovább.

Benedek hozzászólását „el tudja fogadni” Venczel, ezért biztosítja a tanácsosokat, hogy a mai nap folyamán kiközlődnek az eredmények, a határozattervezet elkészül, és jövő hét elején el tudják fogadni azt, de az eljárás bizonyos lépéseit, ha kihagyják, veszélyeztetik az elfogadott támogatások érvényességét. 

Úgy néz ki, minden oké, a képviselők lenyelik a békát. A jegyző már csomagolná össze a cuccait, de Benedek és Godra odapirítanak, hogy tartsák be a procedúrát: a jegyző úr állapítsa meg, hogy határozatképes-e az ülés, válasszanak ülésvezetőt és halasszák el hivatalosan a tanácsülést. A jegyző benyeli a békát: 14-en vannak, határozatképesek, és Godra Zsoltot szavazzák meg a jelenlévők egyöntetűen.

Ezután jön a java.

Gálfi Árpád polgármester szót kér az ülés előtt, és egy előre megírt beszéd felolvasásába kezd. „Mint minden évben, idén is előre remegett kollégáim gyomra, hogy milyen okot, formát és módszert talál Benedek Árpád Csaba RMDSZ-es önkormányzati képviselő és aktuális barátai arra, hogy megfúrják a sportpályázatok eredményeit. Félelmük sajnos beigazolódott” – vezeti fel mondandóját, szerinte ugyanis Benedek miatt nem kaphat támogatást a Góbék Teqball Team.

A Góbék Teqball Team pályázatát először pozitívan bírálta el a polgármester által kinevezett, egyelőre nem nyilvános bizottság, de jogtalanul, mivel a sportág nem rendelkezik a minisztériumnál is bejegyzett szövetséggel.

Azonban Gálfi az RMDSZ-re mutogat, amely szerinte György Istvánt felhasználva fúrta meg a világbajnokot adó teqball egyesület pályázatát. Holott Benedek Árpád Csaba nagy “sportstratégiának” mondja magát, de az ő alpolgármestersége idején csúszott el a lehetőség, hogy a jégkorongakadémia jégpályát létesítsen, akkoriban költözött Csíkba Udvarhely helyett a labdarúgóakadémia, miattuk nem támogatták egy évvel ezelőtt a női kézilabdacsapatot, két évvel ezelőtt a Szejkét, ráadásul idén nyilvánosan az udvarhelyi kézilabdacsapat ellen szurkolt – sorolja vádjait Gálfi.

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!