Gyí, te paci, gyí az Óriáspince-tetőre

Tavaly Tamás Csaba nyert Farkaslaka képviseletében, és ezzel címet védett
fotó: a Székely Vágta Facebook-oldala

Hétvégén rendezik meg a tizenkettedik Székely Vágtát, június 9-től június 11-ig, vasárnapig a megszokott helyszínen, a Maksa melletti Óriáspince-tetőn.

A szervezők a versenyzők névsorát – akik június 2-ig nevezhettek – még nem közölték a vágta honlapján, azt igen, 1.200 lej befizetése ellenében június 2-ig bármely Kovászna, Hargita vagy Maros megyei településnek jogában állt benevezni egy lóból és három, 18 évnél idősebb versenyzőből álló csapatot. Ők akár 7.000 lejt is összelovagolhatnak idén: az elődöntők győztesei rögtön 1.000 lejt kapnak, a döntő győztesének pedig további 6.000 lej a jutalma. Ráadásul a Székely Vágta vándorszablyáját is ő őrizheti egy évig.

Június 9-én, „a nulladik napon” a HADIK című magyar történelmi kalandfilmet vetítik le, és egy nyilvános főpróbát is megnézhetnek a résztvevők, mielőtt másnap 11 órától hivatalosan is megnyitják az eseményt.

Ügyességi versenyek, lovas és lovasíjász bemutatók követik egymást, mielőtt 18 órától elkezdődnek a vágta előfutamai. A nap a Győri Ördöglovasok „tüzes trükklovas show”-jával és az Attila Fiai Társulat koncertjével zárul.

Vasárnap ugyancsak bemutatókkal, ügyességi versenyekkel, lovagi játékokkal és próbákkal szórakoztatják a közönséget, majd 18 órától a Góbé Futam és annak díjkiosztója, 18 óra 45 perctől a Kishuszár Vágta és annak díjkiosztója, majd 19 óra 30 perctől a Székely Vágta döntő futama és az ünnepélyes eredményhirdetés következik. Az szombati naphoz hasonlóan a vasárnapot ugyancsak a Győri Ördöglovasok és az Attila Fiai Társulat zárja.

A hétvége olyan állandó programokkal is csalogat, mint lovagoltatás, gyermekfoglalkozások, kiállítások és kézműves vásár.

Ha tetszik a program – amit részletesen ide kattintva böngészhetsz –, „gyí” az Óriáspince-tetőre.