Gyertyakörkép és virágszemle

Merre a legolcsóbb a gyertya? Hol éri meg virágot venni? Tudd meg gyorsan és egyszerűen!
A fotók a szerző felvételei.

Halottak napja, halloween, mindenszentek ünnep ünnepet kísér a napokban. Van, aki az egyiket tartja, van, aki a másikat. Másokat pedig csak az foglalkoztat, hogy vajon megadják-e az elsejét. 

De van egy közös pont. 

Lehet nem húzunk mind maskarát, lehet nem faragunk mind tököt, lehet nem díszítjük fel mind a lakásunkat az ősz narancsos-rezes árnyalataiba, de a temetőbe ellátogatunk. Ha nem is mind, de szép számmal. Legalább néhány órácskára. Előkerül a gyertyák meg a virágok hada, és a választékok hosszú sora. Számolgatunk hova mennyit tegyünk, kire mennyit költsünk. Agyalunk, hogy művirágot vagy élőt vásároljunk, ha meg az élőre esik a választás, akkor felmerül egy újabb kérdés: szálas legyen vagy cserepes. Töprengünk, hogy a sima, hagyományos gyertyát vagy az apró mécseseket válasszuk, esetleg a díszesebb változataik közül vigyünk haza.

A kínálat hatalmas, ennek a feltérképezésére vállalkoztam az elmúlt napokban. Virágüzletekből piacra, piacról multikba, multikból kisebb boltokba jártam. Sőt, még egy vásárt is elcsíptem a központban.  

A krizantém viszi a prímet,

toronymagasan. Mindenütt ott van. A piac dugig van vele, a virágüzletek portája úgyszintén, a Kauflandban is kapott egy kisebb polcsort, sőt a Merkúr és Szuper üzleteiben is van elszórtan egy-egy. Van mindenféle szín. Van egyszerűbb, van díszesebb. Van nagyobb, van kisebb, van közepes. 

A piac és a vásár nyújtja egyértelműen a legjobb árakat és a legnagyobb választékot. A kicsi cserepes krizantémok a legtöbb árusnál 5 lejbe kerülnek, de a piacon van olyan is, aki 4 lejért adja. A Kauflandban 6 lejbe kerül, a virágüzletek 5-6-7 lejért kínálják a kisebb növényeket ezek szebbek is valamivel, virág legalábbis több van rajtuk. A közepes virágok választéka a legszélesebb: a méretek is változnak, a fajták is. A 7 lejesek valamivel kisebbek (ezt a piacon és a vásáron lehet kapni), de van ennek 10  lejes változata különböző virágüzletekben is. Van egyszerű díszes 11 lejért és dúsabb 16 lejért a Kauflandban, pár megmaradt darab pedig 12 lejért a Szuperben. A 15 lejesek (piac és vásár) már nagyon közelítenek méretben a nagyokhoz. Utóbbiakat 20 lejért vagy annál többért lehet megvenni. 

Nagy meglepetésemre szinte sehol nem készültek a világításra művirágokkal, a legnagyobb választékot talán az „egy eurós” ajánlja, itt 6,5 és 12,5 között mozognak a többvirágos szálak árai. Akik pedig valamiért nem kedvelik a virágokat, azok koszorúk közül válogathatnak, ezeket a piacon és virágüzletekben 15-30 lejért lehet megvenni. 

A gyertyák választéka 

talán még nagyobb, mint a krizantémé. Van egészen apró, vagy hagyományos vékony, de vannak óriási, díszes, már-már giccses üveg vagy műanyag mécsesek is. Kezdjük a sort a puccosabb mécsesekkel. A kisebb, fedős, üveges ára 2 lej körül mozog, azonban a Szuper és Merkúr üzleteiben a legalacsonyabb az ára, 1,8  lejért lehet ott megvenni. Ez a legolcsóbb változat, és a legnépszerűbb, szinte mindenhol ott van. A nagyobbak értelemszerűen drágábbak, 15-20 lejig is felmegy az áruk. 

Érdekes, alig van árbeli különbség az üveg és a műanyag változatok között. Ezekből a legolcsóbb változatot a Kauflandban találtam, itt 4 darabot adnak 3 lejért, bár ezek fedél nélküliek. A piacon a legolcsóbb fedeles 1 lej, elől ugyanezt a modellt 1,5-ért kínálják. A nagyobb változatot a Kauflandban 3,5 lejért árulják, ehhez hasonló van a egyeurós polcain 2,5, 3,1 vagy 7 lejért. A Lidl inkább a halloweenre készült, mindössze egy ötöspakk műanyag és egy nagy, szintén műanyag mécsest találtam a polcaikon, előző ára 12, utóbbié pedig 10 lej volt. 

Ezenkívül 50 darabos apró mécsesszettet is árulnak 10 lejért, de ezt jutányosabb áron kínálják a Kauflandban és a One Euro Marketben, itt 100 darabért 12, illetve 14,5-et kérnek. Aki inkább az elektromos változatot kedveli, annak a Kristályba éri meg ellátogatni, ők erre fektették a hangsúlyt, 4 méretből lehet válogatni  1,5, 7,5, 15 vagy 26 lejért. 

Végül az idei év újdonsága a Góbé 20 darabos, vékonyszálas gyertyacsomagja, ami a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének terméke, bár a legtöbb Merkúr és Szuper polcáról már elfogyott, a Kőkereszti Szuperben azonban 4,56-ért még be lehet szerezni. Hasonló 25 darabos terméket lehet kapni szintén a Merkúr és Szuper üzleteiben 5 lejért vagy a piacon és a legtöbb virágüzletben 6 lejért. Ennél valamivel olcsóbb és gyengébb minőségű a lila Luminânări feliratú 20 girbe-görbe gyertyát tartalmazó zacskó, ennek ára 3,3. 

Az idén egyre több Facebook-bejegyzés hívja fel a figyelmet az utóbbiak használatára, arra hivatkozván, hogy a többivel nagy mennyiségben felesleges szemetet termelünk. Nem árt ezt sem szem előtt tartani a bevásárlásnál. Ha az idő miatt azonban mégis inkább maradnánk a fedett mécseseknél, akkor válasszunk üveget és figyeljünk arra, hogy a benne található viasz cserélhető legyen. Ezekkel a módszerekkel és élő virágokkal nemcsak a szeméttermelést minimalizálhatjuk, pénzügyileg is valószínűleg jobban fogunk kijönni.