Gyermeklakodalom lesz egy faluban

Gyermekek játsszák el a hagyományos, falusi lakodalom menetét, lesz népi játszóház, vetélkedők és közös mulatság is vasárnap, május 29-én reggel 9-től kezdődően Máréfalván, a Gyermeklakodalom – ifjúsági néptáncfesztivál és gyereknap rendezvényen.

A lakodalmas a legényes és a leányos háznál kezdődik, ahol furfangos kérdéseket kell megválaszolni, elbúcsúztatják a „fiatalokat”, kikérik a menyasszonyt, ezáltal a gyerekek beletanulnak a kikérő, búcsúztató szövegek rímeibe, vőfélyek, házigazdák szerepeibe, minden kisfiú a vőlegény, minden kislány a menyasszony szerepében tündököl. Ezután a résztvevők ökumenikus istentiszteleten vesznek részt, majd a csoportok bemutatóival folytatódik az ünnepség, és kézműves foglalkozásokkal, szabadtéri vetélkedővel, néptáncoktatással és gyerektáncházzal is készülnek.

2011-ben ültek először gyermeklakodalmat Máréfalván, a régi népszokást Csíkszentdomokosról vették át és igazították a település igényeihez, idén a Rozetta Ifjúsági Egyesület tinédzserei szervezik az eseményt.

A gyermeklakodalom részletes programja:

9:00 – Gyülekező
10:00 – Felvonulás
11:00 – Szentmise
12:00 – Mesés-zenés táncház Kinda Emese, Popa Ildikó és Lukács Emőke vezetésével
13:00 – Ünnepi előadások
15:00 – Ebéd
16:00 – Foglalkozások, vetélkedők, táncház

Kiemelt kép: archívum / Barcsa István