Gyere velünk az oltásközpontba

Lásd, hogyan néz ki belülről és miként zajlott az első oltási nap Székelyudvarhelyen.
Fotó: Ilyés Zalán. Videó: Dávid Anna Júlia.

2021. január 4-e minden bizonnyal történelmi nap volt a város életében: beadták az első, koronavírus elleni oltásokat az intenzív osztály dolgozóinak. A kórházvezetőség engedélyével és közreműködésével nem csak magát a beoltást dokumentálhattuk, hanem az azt megelőző és követő folyamatokat is, egyúttal bejárva az oltásközpont minden zegét-zugát, miközben igyekeztünk még többet megtudni az újdonságnak számító vakcináról.

Az ebédlőből átalakított oltásközpont az épületen belülről és kívülről is megközelíthető, így nem csak az első fázisban beoltandó személyzet számára, hanem majd az udvarról érkezők, a lakosság számára is elérhető lesz. Mi ezúttal belülről érkeztünk a terembe, miután átestünk a kötelező hőmérésen, kézfertőtlenítésen, és felvettük az előírt védőfelszerelést: köpeny, cipőhuzat, fejháló.

Az egyterű helyiséget paravánokkal osztották fel úgy, hogy egyirányú forgalommal, kereszteződés nélkül megoldható legyen a közlekedés a beoltandó személyek és a beosztott személyzet számára. A közlekedés irányát és tiltását a földre rajzolt nyilakkal, illetve a „falakra” ragasztott pipákkal és ikszekkel jelezték. A bejárati ajtónál nagyobb plakáttal szerették volna jelezni, hogy ez itt az oltásközpont, ezen még dolgoznak, „mentegetőzött” dr. Rareș Stoicescu, a városi kórház járványtanásza.

Hogy jobban átlássuk a teret és ezáltal magát a folyamatot is, Stoicescu doktor, az oltásközpont irányítója vezetett át minket az ezeket összekötő „folyosón”. A térválasztókkal létrehoztak tehát egy regisztrációs részleget, az előszűrő sarkot, a várakozót, a négy oltófülkét, a megfigyelőteret, és a kilépőt, ahol az oltási bizonylatot adják.

Az eljárás a kinti bejárat felőli saroknál kezdődik, hőméréssel és azonosítással. Akárcsak a választásokon, a személyit kérik, azt kell egy gépbe helyezni, amely azt digitálisan felismeri – ha igazi és érvényes. Ha ezzel megvagyunk, akkor megyünk tovább a következő asztalhoz, ahol felveszik a személyes adatainkat, és ki kell töltenünk egy űrlapot, amellyel beleegyezésünket adjuk az oltáshoz és az adatok feldolgozásához. Kifejezetten a felelősségvállalásra, kockázatelfogadásra vonatkozó passzust nem találtunk benne, csupán azt, hogy megkapta a kellő tájékoztatást az oltásról.

A harmadik lépés már az előszűrés, ami egy fontos biztonsági intézkedés. Ezzel igyekeznek kizárni annak lehetőségét, hogy bármi rosszul süljön el. Itt érdemes őszintén válaszolni a kérdésekre, amiket feltesznek, mert életbevágó lehet, hogy mire allergiás az ember, van-e valamilyen krónikus betegsége, 38,5 feletti láza, amiről tudnia kell az orvosnak, asszisztensnek. Inkább eltanácsolnak az oltástól, mintsem veszélybe sodorják az életed. Egyelőre a terhes nők esetében sincsen elég tapasztalat az oltás hatásáról, ezért nekik sem ajánlják.

Ha semmilyen kockázatot nem tudnak előre megállapítani, akkor irány a várakozó. Mivel négy oltófülke van, ezért négy széket helyeztek el itt is, de nem valószínű, hogy ezekre mind szükség volna, ha nincsen fennakadás a beadásnál, ugyanis a regisztrációtól az előszűrésig csak egy-egy személyt tudnak fogadni. Azt gondolnánk, hogy az első jelentkező megússza a várakozást, de bizony neki is várnia kellett néhány hosszú percet, amíg szobahőmérsékletre kerül az oltóanyag a hűtőből.

Addig is mindenki elfoglalta a pozícióját Stoicescu doktor és Lőrinczi Csaba orvosigazgató vezénylése alatt. Látszott, hogy előre gyakoroltak, mert mindenki egyből a neki kirendelt helyre ment, és készültek az első kolléga fogadására.

Közben a járványtanász bemutatta és elmagyarázta még egyszer a beadás menetét: a fiolából öt adagra futja, a megfelelő mennyiséget fecskendővel kell kiszívni, majd a karizomba beadni, ahogyan sok más oltásnál is eljárnak. Hogy nem adagonként fiolázták, praktikus oka van: könnyebb így gyártani, hűteni és kezelni is az oltóanyagot, magyarázta az orvosigazgató.

Habár a személyes adatokat már az elején felvették, minden oltófülke előtt még egy-egy tabletet találunk, amibe az illetékes egészségügyi dolgozónak külön ki kellett töltenie az oltási regisztert. Ahogy az lenni szokott ebben az országban, a két adatbázis nem kommunikál egymással, ezért kell kétszer fáradni, válaszolt értetlenkedésünkre Lőrinczi doktor.

A minden új rendszerrel járó kezdeti téblábolás, a sajtófigyelem miatti zsúfoltság és zsibvásár ellenére is röpke negyedóra alatt túl voltunk a – regisztrációtól a beadásig – az első oltáson, amit viszont hiába vett élesben minden kamera, személyiségi jogaira hivatkozva nem kívánt sajtófigyelmet az első kandidáns. 

Ezt leszámítva – az őt követő főorvoshoz hasonlóan – jókedvvel, higgadtan vette az akadályt, majd önfeledten csevegett kollégáival a megfigyelőben, semmilyen mellékhatásra nem panaszkodott, ami a kezdetben feszültebb hangulatra is érezhetően jó hatással volt. Utólag tudtuk meg, hogy az öt beoltott személy közül egyiknél sem jelentkeztek mellékhatások, de inkább a három hét múlva esedékes ismétlésnél számít ezzel a járványtanász. Baj esetére pedig helyben van a sürgősségi ellátó sarok.

S amint lejárt a pár perces megfigyelési idő, helyben nyomtatták és adták is ki a papírt, amely igazolja, hogy az illető átesett az oltáson, és bekerült az országos regiszterbe. Amíg ki nem tessékeltek bennünket, az első három oltásnál nem is panaszkodtak a technikára, de utólagos érdeklődésünkre sem jelzett ilyen problémát az oltásközpont vezetője.

Nem maradt más hátra, mint követni a kifelé vezető nyilakat, és, miután megszabadultunk az egyhasználatos védőruhától, mindenki máris mehetett a dolgára.

Itt a vége, fuss el véle, aki nem hiszi, járjon az oltásközpontba, csak picit várni kell még. Merthogy még hátra van a prioritást élvező egészségügyi személyzet nagy része, akikkel kapcsolatban azt reméli a városi kórház vezetősége, hogy többen is felbátorodnak majd kollégáik példáján, sikerül eloszlatni az oltással szembeni kétségeket és félelmeket.

Többet szeretnél tudni az oltásról?

Olvasd el egy negyedéves orvostanhallgató összeállítását a legfontosabb tudnivalókról.

Ha pedig az érdekel, hogyan iratkozhatsz fel, és milyen ütemterv szerint zajlik a romániai kampány, akkor ide és ide kattints.

A székelyudvarhelyi előkészületekről és a kórházi személyzet kétségeiről itt írtunk bővebben.