Gyanús csomag érkezett az ukrán nagykövetségre (frissítve)

Fotó: Inquam / George Călin

Két gyanús boríték miatt riasztották kedden a hatóságokat Ukrajna bukaresti nagykövetségéhez.

A tűzszerészeket kedden 10 óra 50 perc körül riasztották a 112-es segélyhívó számon a diplomáciai képviselethez, amelynek munkatársai gyanúsnak tartották bizonyos postai küldeményeket.

A tűzszerészek biztonságos körülmények között elszállították a borítékokat, majd átvizsgálták a tartalmukat, és robbanószert nem találtak – közölte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI). A borítékokat további elemzésre szaklaboratóriumokba küldik, hogy minden gyanút eloszlassanak a tartalmukkal kapcsolatban.

Frissítés (19 óra 30 perc):

A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy a borítékokban nem voltak sem pirotechnikai, sem más veszélyes anyagok, csak szerves szövetdarabokat találtak bennük. Ezeket további vizsgálatoknak vetik alá, amelyeket az illetékes állami intézmények fognak elvégezni – közölte még a SRI.

Nem elszigetelt eset

A spanyol rendőrség hétfőn három gyanús, ukrán diplomatáknak címzett csomagot foglalt le egy postahivatalban – jelentette be az ukrán külügyminisztérium szóvivője az intézmény hivatalos Facebook-oldalán az Ukrinform és a DPA hírügynökségek szerint. Az ukrán diplomáciai intézmények ellen külföldön elkövetett fenyegetések száma így elérte a huszonegyet – mondta a szóvivő.

A múlt héten több ország ukrán nagykövetségére érkeztek állatszemeket tartalmazó véres csomagok, ezt megelőzően több spanyolországi címzettnek levélbombákat küldtek – egyet Pedro Sánchez spanyol miniszterelnöknek –, a madridi ukrán nagykövetségen egy alkalmazott könnyebben megsérült a kezén.