Gyalogost raboltak ki Felsősófalván

Nem telt el balesetek és bűnügyek nélkül az ünnepi hétvége sem. Míg mi a csillagszórók alatt kalácsot majszoltunk, néhány honfitársunk gondoskodott arról, hogy a rendőrség és a tűzoltóság munkatársai ne unatkozzanak az ügyeletben.

December 23-án egy 21 éves gyepesi fiatalt értek tetten, hogy leheletében 0,54 mg/l alkohollal közlekedik hajnali negyed kettőkor Székelyudvarhely utcáin. Pechjére megállapították, hogy semmilyen járműkategóriára nincs érvényes vezetési engedélye.

December 25-én este 20 óra 20 perckor értesítették a székelyudvarhelyi 3-as számú vidéki őrsöt, hogy egy 25 éves férfit kiraboltak, miközben Felsősófalva területén gyalogolt a 13/A országúton, azaz a főúton. Az illetőtől két személy erőszakkal elvett 150 lejt. A gyanúsítottak  egy 18 és egy 20 éves személy, egyiküktől vissza is szerezték az elrabolt pénzt. A 20 éves fiatalt őrizetbe vették. Bűnügyi kivizsgálás indul az ügyészség felügyelete alatt, értesít honlapján a megyei rendőrség.

Karácsony másodnapján délután Csíkkarcfalván derült ki egy 45 éves kanadai állampolgárról, hogy nincs Románia területén érvényes jogosítványa, mégis vezet.

Mégiscsak együtt tudnak működni a magyar rendőrséggel?

Bár városunk egyik elítélt polgára bájosan koccintgat a Facebookon családja körében, a Hargita megyei rendőrség tanúbizonyságát adta, hogy ha szükséges, tud a magyar hatóságokkal együttműködni. Igaz, kicsit lassan.

A megyei rendőrség kriminalisztikai osztályának és a magyar rendőrség határokon átívelő közös munkájának köszönhetően Magyarország területén azonosítottak egy 42 éves gyergyószentmiklósi férfit, akinek a nevére már 2013 óta nemzetközi letartóztatási parancsot állítottak ki. Az illetőt kiskorúakkal való emberkereskedelem miatt 7 év börtönre ítélték. Megtalálását nehezítette, hogy hamis iratokat és személyazonosságot használt azóta. Jelenleg zajlik a kiadatása, olvasható a megyei rendőrség kedden kiadott közleményében.

De mit csináltak ezalatt a tűzoltók?

Ők sem tétlenkedtek, beszámolójuk szerint 27 alkalommal segítettek 23 bajbajutott személynek az ünnep három napján: december 24-én, 25-én és 26-án. Egy gyergyószentmiklósi személynek kinyitották a leblokkolt ajtaját, 4 autóbalesetben adtak elsősegélyt az áldozatoknak, többek közt Betfalván a 137-es megyei úton. Egy maroshévízi tömbházlakás kéménye és egy férfi autója is kigyúlt az ünnepek alatt, de személyi sérülés szerencsére nem történt: előbbiben a korom, utóbbiban a járgány 15 százaléka égett meg. Egy csomafalvi hétvégi ház is meggyúlt, 15 négyzetméter fal, 5 négyzetméter tetőzet, egy kemence, zuhanyfülke és két ágy vált a lángok martalékává.

A tűzoltóság felhívja a figyelmet arra,

hogy ne hagyjuk felügyelet nélkül kiskorú gyermekeinket, a fa- és gáztüzelésű kályhákat, ne terheljük túl a villanyhálózatot több, nagyfogyasztású háztartási gép szimultán működtetésével, és különösen ügyeljünk arra, hogy a kiskorúak ne kerüljenek petárda, egyéb tűzijátékok és más veszélyes tárgyak közelébe!