Görögországot is kerüld, ha teheted!

Aktualizálta az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő országok és régiók listáját.

Az 52-es számú határozat értelmében a már korábban is piros zónásnak számító országok mellett Görögország, Írország, Monaco, a Maldív-szigetek, a Bahama-szigetek, Curacao és az Amerikai Virgin-szigetek kapott piros besorolást.

Szintén piros zónának számít a Brit Virgin-szigetek, Jersey, a Man-sziget, Ciprus, a Fidzsi-szigetek, Gibraltár, a Seychelle-szigetek, Botswana, Nagy-Britannia, Kuba, Spanyolország, Grúzia, Hollandia, Tunézia, Malajzia, Mongólia, Andorra, Málta, Líbia, Namíbia, Portugália, Kazahsztán, Argentína, Kolumbia, Kuvait, Irán, Panama, Dél-Afrika, Irak, Costa Rica, Brazília, Nepál és India. Azok az országok minősülnek piros zónának, ahol az 1.000 lakosra jutó 14 nap alatt regisztrált fertőzöttek száma eléri a három ezreléket.

Suriname és a Feröer-szigetek pirosból váltott sárgába, míg Franciaország, Belgium, Izrael, az Amerikai Egyesült Államok, Izland, Honduras, Aruba és Sint Marteen a zöld zónából.  A felsoroltak mellett Szváziföld, Kirgizisztán, Thaiföld, Oroszország, Indonézia, Luxemburg, az Egyesült Arab Emírségek, Dánia, Zimbabwe, Trinidad és Tobago, Guatemala sárga zónás még. Itt az utóbbi 14 nap alatt regisztrált fertőzöttek aránya 1,5 ezrelék és 3 ezrelék közötti.

Minden más ország zöldnek számít.

A besorolás abból a szempontból is releváns, hogy a beutazási feltételeken szigoríthatnak az államok, illetve hazaérkezéskor karantén várhat a sárga és vörös zónából érkezőknek, ha nincs oltási igazolásuk. A CNSU 48-as számú határozata augusztus 1-én éjfélkor lép érvénybe – írja az Agerpres hírügynökség.

Kiemelt fotó: JEROEN DEN OTTER/unsplash.com