Görögországba készülsz?

A román külügyminisztérium felhívja a Görögországba készülők figyelmét, hogy a határátkelőknél való hosszú sorbanállás elkerülése érdekében elutazásuk előtt töltsék ki a görög hatóságok által kért online kérdőívet. Az angol nyelvű nyomtatvány a https://travel.gov.gr linken érhető el.

A kérdőív kitöltése után küldenek a megadott e-mail címre egy egyedi visszaigazolási kódot, amelyet Görögországba érkezésekor az utasnak be kell majd mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A kódot mobiltelefon segítségével vagy kinyomtatott formában is be lehet mutatni.

Legalább 48 órával az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni a nyomtatványt, amelynek alapján a görög hatóságok nyilvántartják az országba belépőket. Ugyanakkor ennek alapján választják ki azokat az utasokat, akiket letesztelnek a koronavírusra. Nekik egy napra, a teszt eredményének megérkezéséig, karanténba kell vonulniuk a kérdőívben megadott címen.

A külügyminisztérium szerdán közölte, hogy a Bulgária és Görögország közötti határszakaszon csak a Kulata és Promachonas közötti határátkelőnél engedélyezett a Görögországba való belépés, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a görög hatóságok a járványhelyzet alakulása függvényében előzetes figyelmeztetés nélkül is változtathatnak a beutazási feltételeken.

A tárca azt javasolja a román állampolgároknak, hogy kövessék az atena.mae.ro és a salonic.mae.ro weboldalakat, illetve használják a Călătoreşte în siguranţă applikációt a friss információkért.