Gölődörködnének az éttermekben

Ismerős az a vicc, amikor a lövéteiek betévednek egy párizsi étterembe, és egyikük sem beszél franciául? Enni kellene, ezért az egyik felvállalja a francia beszédet. Kérnek egy „lö csorbát”, amit szó nélkül kihoz a pincér. Ezt a „lö flekken szalmapityókával” követi, amit el is fogyasztanak az atyafiak.

– Te tudsz komám franciául, há’ látod-e milyen jól érvényesültünk!

– Igen, rájöttem közben, hogy a lö-szót mondani kell, hogy megértsék mit akarunk.

– Maguknak szerencséje van, hogy én Lö-lövétei származású vagyok, hanem maguk éhen haltak volna – szól közbe a pincér.

Valószínűleg sok lövétei hallott a franciáknál elképzelt történetről, de még többen ismerik a gölődör leves ízét, mivel hagyományos ételként tartják számon a településen. A pacalleveshez hasonlító, juh-, vagy marhahúsból készült ételt, és ennek receptjét is meg kívánják ismertetni a térséggel. De ott van az oklándi kiszi, vagy a szenterzsébeti gombos tészta is. Ezek olyan, Udvarhelyszékre jellemző ételkülönlegességek, amelyeket népszerűsíteni szeretnének.

Gasztronómiai anyanyelvünk a turizmusban elnevezéssel indította el legújabb projektjét a Homoród-Küküllő Leader egyesület.

Úgy megetetnek, nem felejted el

Lázár László, a szervezet ügyvezető igazgatója számolt be portálunknak kezdeményezésükről, aki kifejtette, céljuk a térség hagyományos ételeit becsempészni az éttermek kínálatába. Összegyűjtik a feledésbe merült recepteket, könyv formájában bocsájtják az érdeklődők elé. A recepteket elkészíttetik a turisztikai szolgáltatókkal, majd lefotózzák őket.

A Homoród-Küküllő Leader egyesülethez tartozó községek:

Etéd, Szentábrahám, Székelyderzs, Kányád, Bögöz, Nagygalambfalva, Felsőboldogfalva, Homoródszentmárton, Oklánd, Homoródalmás, Lövéte, Kápolnás, Újszékely, Románadnrásfalva, Siménfalva.

Egy rendezvényt szervezünk a projekt végén, ahol nagy csinadrattával megfőzzük az ételeket, bemutatjuk, lehetőség lesz megkóstolni őket – mutatta be elképzeléseiket az igazgató.

Fontosnak tartják azt, hogy ne kizárólag pénzelosztási intézményként tartsák számon őket, hanem valódi vidékfejlesztési egyesületként is megmutatkozzanak. Ezért voltak és lesznek társszervezői olyan rendezvényeknek, mint a Juhé Fesztivál, a Homoródmenti Gazdanap és Állatvásár, illetve a Szelídgesztenye Fesztivál.

Eurót pályáznak és pályáztatnak

A 2016-ban újraalakult Leader egyesület európai uniós forrásokból működik, a kezdetektől pályázati pénzeket biztosítanak a szervezetet alkotó térség számára. Az egyesület 15 községet foglal magába, 34 600 lakossal. 39 tagjuk van, akik tagságdíjat fizetnek: községek, vállalkozások, egyesületek, közbirtokosságok.

Lázár többször kihangsúlyozta, hogy nem a  tagságdíjat pályáztatják ki, hanem amit az Uniótól megpályáztak.

Népszerűsítő karaván Kányádban. Fotó: Török Imre

Érdekességként mondja, hogy a 187 évi tagságdíjra lenne szükség, ha ebből akarnák megvalósítani a beruházásokat, amiket most a Leader finanszíroz.

A térség fejlesztési stratégiája alapján kiírt pályázatokra ezidáig 1,6 millió euró értékben kötöttek szerződéseket. 13 önkormányzat hívott le pénzt eszközbeszerzésre, vagy építkezésre, különféle vállalkozások is éltek a lehetőséggel, összesen 27 támogatási szerződést kötöttek a pályázókkal.

5 fiatal kezdő vállalkozás indult a támogatásokon keresztül a fiatalok itthonmaradását segítve.

Jelenleg pályázatismertető körutat tartanak, az említett községek területén bejegyzett mezőgazdasági és nem mezőgazdasági vállalkozások jelentkezését várják. További részletek az egyesület honlapján érhetők el.

Aktív kiírások

M1/6B: A vidéki élet minőségének javítása (keretösszeg: 104.893,75 euró)

M3/3A, 2A, 6A: Mezőgazdasági termékek feldolgozása és értékesítése (keretösszeg: 5.000,00)

M4/6A, 6B: A könnyűipar, a szolgáltatások, népművészet és kézművesség létrehozása és fejlesztése (keretösszeg: 204.213,89 euró)

M5/2A, 3A, 5C: A mezőgazdaság hatékonyságának növelése (keretösszeg: 103.785,20 euró)

M6/6A, 6B: Nem mezőgazdasági kezdővállalkozások (START UP) létrehozása (keretösszeg, 60.000,00 euró)