Godra: lesz alpolgármestere a városnak

A hirtelen felindultság után újra megfontolták és egyetértenek azzal a Szabad Emberek, hogy nem kellene alpolgármester nélkül maradnia a városnak, de elhamarkodott viccnek tartják azt, ahogyan az MPP-s Bindea Dániel javasolta.

Fotók: archív, uh.ro

Godra Zsolt frakcióvezetővel beszélgettünk arról, hogy mi lesz az alpolgármesteri székkel, miután Pálfi Kinga lemondását elfogadják a májusi tanácsülésen, illetve hogyan látja Kurtus István szinte egyidejű lemondását és helyettesítését a képviselőtestületből.

Lesz alpolgármestere a városnak, 

de nem péntek reggeltől, szögezte le a POL frakcióvezetője, aki csak elviekben ért egyet Bindea javaslatával, hogy alpolgármestert kell választania a testületnek. Az MPP azt szeretné, ha nyomban Pálfi Kinga lemondását követően a csütörtöki tanácsülésen betöltenék a tisztséget. A POL azonban a frakcióvezetők jelölését és az időzítést sem tartja helyénvalónak.

Egyrészt annak a hamis látszatát kelti, hogy ez a történet a frakcióvezetőkről szól, miközben bármelyik képviselő lehet alpolgármester, a többség pedig még a hiányzó láncszemmel is a POL-é, kérte ki Godra.

Másrészt pedig az elmúlt pár hét arra volt elég számukra, hogy a kezdeti felindultságuk elmúljon, újrafontolják az alpolgármester jelölésének kérdését. Bár ez idő alatt belátták, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyv az, ha üresen marad a tisztség, továbbra sem szívesen kezdeményeznek egyelőre.

A tanácstalanságot azzal magyarázta Godra, hogy a választások előtt tudatosan készítették fel a két kollégát, Albert Sándort és Pálfi Kingát, akik tudásukat, képességeiket figyelembe véve megfeleltek alpolgármesternek és városmenedzsernek. „Nekünk nem volt B tervünk arra, hogy előrántunk még két másik kollégát erre”, miután ők egyszerre lemondtak.“Van két fiatal kolléganő, akik kismamák, két tapasztalt kolléganő, akik nyugdíjasok, két fiatal, akik most állítják fel a vállalkozásaikat, és két tapasztalt vállalkozó, akik nem adhatják fel”, sorolta, hogy ki miért nem volna alkalmas a tisztségre a Szabad Emberek közül.

Marad Ölvedi Zsolt, 

aki nem zárkózott el a feladattól, de még ő sem tudja, hogy mire vállalkozik. „Most küldjük be, s hagyjuk, hogy a polgármester eldöntse, mit bíz rá?”, vetette fel az egyik dilemmájukat. Éppen ezért csak azzal a feltétellel tudják ezt a felelősséget bevállalni, hogyha a polgármesterrel meg tudnak egyezni a projektekre összpontosított prioritásokban, amiket az alpolgármesterrel együtt követnie kell.

A másik dilemma pedig az, hogy egy ilyen váltáshoz mindenkinek időre volna szüksége: – Nem úgy működik, hogy kiugrom, feladom a megélhetésem és rögtön beleugrom az ismeretlenbe. Amikor felkészítettük Kingát és Sándort, akkor is körvonalaztuk, hogy mi az erősségük, amihez a feladatkörök találnak – magyarázta. 

Egy olyan helyzetet is el akarnak kerülni, hogy pusztán politikai alapon nevezzenek ki valakit, s később kiderüljön, hogy a szaktudása köszönőviszonyban sincs a funkciójával. Ráadásul arra is időt kellene szánniuk, hogy Pálfi Kinga át tudja adni a stafétát. Ezért javasolni fogják, hogy vegyék le a csütörtöki napirendről az új alpolgármester kinevezését, mert nem kötelező az alpolgármester leköszönésének elfogadása után azonnal betölteni a pozíciót. Nem értik, hová a sietség, miért kellene pánikot kelteni. Godra úgy tudja, a polgármester máris megkereste Ölvedi munkaadóját, hogy engedje őt el, de a frakcióvezető szerint ez nem így működik. „Sürgetik, mintha összedőlne a város, ha nem volna pénteken alpolgármester. Lesz, de nem pénteken”.

Kurtus helyével mi lesz?

A csapatban a lehető legrosszabb pillanatban érkezett a bejelentés, mert már tudtuk, hogy Kinga és Sándor kiégtek és feladták a meccset. Nem hiányzott, de megyünk tovább, még ha kétségeink is vannak, hogy pótolni tudjuk őt – reagált Kurtus István kilépésére a frakcióvezető. 

Igaz, még nem is tudtak érdemben foglalkozni az üggyel, „annyira felpörögtek az események”, és előbb az alpolgármester kérdését akarják rendezni. Ha ez utóbbit sikerül is, kérdéses marad a tanácsosi pozíció betöltése, ugyanis a listán az a két ember, Ambrus József és Péter Péter maradt, akik hiába a „legtapasztaltabbak”, de már a legelejétől mondták, hogy nem kívánnak nyilvános szerepet vállalni, és ezt megerősítették tavaly nyáron is, amikor újra össze kellett rázni a csapatot a sorozatos felmondások után. „Aktív nyugdíjasok, de nem annyira”, fogalmazott Godra.

Ami Kurtus lemondásának okait illeti, 

a frakcióvezető egy kicsit másképp látja a dolgokat, mint ahogy a főorvos nyilatkozott.

Azt a csapat is tudta, hogy elfoglaltságai miatt nem tud már annyira aktívan részt venni a közéleti munkában, az önkormányzati ülésekről is hiányzott. Viszont, amiről Kurtus szűkszavúan csak annyit mondott, hogy „nem tud többet tenni”, azt Godra új szemponttal egészítette ki. Tudomása szerint csalódott volt a főorvos, hogy nem kap megfelelő támogatást bizonyos projektekhez a városvezetéstől, például a helikopterleszálló történetében, amiben talán javaslatait nem vették figyelembe.

Godra meglepődve hallja tőlünk először, hogy Kurtus azért is lépett volna ki, mert nem tudja Gálfi nélkül elképzelni a csapatot. – Amikor a helyzet előállt és folytak a beszélgetések, elfoglaltsága miatt nem tudott ezeken részt venni, s ilyen álláspontot sem szóban, sem írásban nem fejtett ki – reagált a POL vezetője, akinek meglátása szerint egyébként a csapatban konszenzus volt arról, hogy Gálfitól meg kell vonniuk a bizalmat Pálfi és Albert lemondása után.