Gócpont alakult ki a városi kórház egyik osztályán (frissítve)

Megtelt a Székelyudvarhelyi Városi Kórház intenzív terápiás osztálya, jelenleg a belgyógyászati osztályon van a legtöbb koronavírusos eset, az Agerpres hírügynökség gócpont kialakulásáról ír.

A belgyógyászaton 14 alkalmazottnál és 14 páciensnél igazoltak koronavírusos megbetegedést, a belgyógyászati osztályt izolálták, és folyamatosan tesztelik mind a betegeket, mind a személyzetet. A kontaktszemélyeket már beazonosították, mondta el az Agerpresnek Zörgő Noémi, a kórház sajtószóvivője. 

Az esetszámok megnövekedése miatt a belgyógyászati osztályon felfüggesztették a beutalásokat mindaddig, amíg a jelenlegi helyzet javul, és meg tud történni a részleg takarítása és szakszerű fertőtlenítése, a bent levő betegeket pedig a kezelőorvos ajánlásának függvényében vagy hazaengedik, vagy átszállítják más osztályra. A belgyógyászat csak a fertőtlenítés után fogad ismét pácienseket – tette hozzá a sajtószóvivő.

Csütörtökön, január 20-án reggel 47 beteget kezeltek a kórház koronavírusos beteg számára elkülönített részlegén, és a koronavírusos betegeknek fenntartott valamennyi intenzív terápiás ágy foglalt volt. A prefektusi hivatal tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 178 új megbetegedést igazoltak Hargita megyében 871 elvégzett teszt eredménye alapján. A fertőzöttségi ráta tegnap elérte a 3,80 ezreléket, Udvarhelyen pedig a 3,16-ot.

Frissítés: Mi lesz az újonnan megbetegedőkkel?

Azokat a betegeket, akik sürgős kórházi ellátásra szorulnak, a városi kórház fizikoterápia részlegén ideiglenes berendezett belgyógyászati részlegen látják el, vagy a székelykeresztúri alegységbe viszik, ahol szintén van belgyógyászat osztály. A személyzeti kapacitás nem csökkent le annyira, hogy ne tudnák a sürgős eseteket ellátni, nem szükséges, hogy más intézménybe utalják őket – válaszolta kérdésünkre Zörgő Noémi.

A belgyógyászati ellátás akkor indulhat újra a megszokott keretek között, amikor a betegek állapota ezt megengedi, vagyis hazaengedhetővé válnak vagy nem minősülnek már fertőzőnek, és a helyszínt kifertőtlenítették.

Más kórházi alkalmazottról nincs tudomása, hogy koronavírusos lenne, vagy más góc is kialakult volna. A pszichiátrián vannak fertőzöttek, ott a személyzet nem kovidos – pontosított. Ez a kérdés azért merült fel, mert a kórház Facebookon megosztott közleményében kiemelték, hogy „amíg epidemiológiailag indokolt”, ezen a két osztályon teljes mértékben szünetel a látogatás. Egyébként az intézményben általános látogatási tilalom van, ám a törvény megengedi, hogy végstádiumú, súlyos beteget egy alkalommal meglátogasson a zöld igazolvánnyal rendelkező hozzátartozó vagy egyházi személy a kezelőorvos beleegyezésével.

Az apás szüléseken részt vehetnek a zöld igazolvánnyal rendelkező édesapák a várandósságot követő szülész-nőgyógyász előzetes beleegyezésével.