Gázpalack robbant, elhunyt egy házaspár

Hétfőn, július 19-én délután 17 óra körül gázpalack robbant, és tűz ütött ki Lóvész faluban egy kétszintes családi házban, melyben a baleset következtében bennrekedt egy házaspár, egy 50 éves nő és 60 éves férje. 

Fotók: Szabó Zsolt Hargita megyei prefektus Facebook-oldala

A segélyhívásra a csíkszeredai tűzoltóság három tűzoltóegysége szállt ki két tűzoltóautóval és egy rohammentő-autóval, valamint a megyei mentőszolgálatból két egység, köztük egy orvosos kocsi is a baleset helyszínre sietett – közölte Alina Maria Ciobotariu, a Hargita megyei tűzoltóság szóvivője.  Ahogy a gázpalack felrobbant, tűz keletkezett, mely a 150 négyzetméteres ház földszintjén mintegy 20 négyzetméteren terjedt tovább. 

A házaspár unokája, a 13 éves Adrian megpróbálta kimenekíteni a bennrekedt nagyszüleit, ám sikertelenül: mindketten életüket vesztették, ő maga pedig súlyos, első és másodfokú égési sérüléseket szenvedett a mentés közben, mely előzetes értékelések alapján testfelületének mintegy 35-40 százalékát érintette. A lángokat 18 óra körül sikerült megfékezni, a fiút jelenleg a csíkszeredai kórházban ápolják.

Szabó Zsolt Hargita megyei prefektus hősnek nevezte hétfő este Facebook-bejegyzésében az önfeláldozó lóvészi fiút, és arra kért mindenkit, hogy küldjenek neki bátorító üzeneteket, melyeket ígérete szerint kinyomtat, és megmutatja majd a kórházban fekvő Adriánnak. 

A felhívása nyomán, ötven perc leforgása alatt több mint nyolcvanan üzentek a tizenhárom éves fiatalnak, írják az Agerpresen, köztük Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő és Claudiu Nemeş Fehér megyei alprefektus, illetve a Szeben megyei prefektusi hivatal is, akik Szeben megyébe is meghívták a fiút:

„Kedves Adrian, üzenetünkkel nem tehetünk csodákat, de reméljük, hogy erőt ad neked és mosolyt csal az arcodra. Szívből kívánjuk, hogy mielőbb felépülj! (…) Köszönjük a példamutatásodat és egészséget kívánunk! Ha meggyógyulsz, várunk Nagyszebenbe!” – üzente a fiúnak a prefektusi hivatal.