Gazdasági válságot jósolnak és aggódnak a romániaiak

Tízből hét romániai aggódik egy esetleges gazdasági válság miatt, amely hatással lehet pénzügyi helyzetére – számol be róla az Agerpres hírügynökség az IRES Bukarestben végzett felmérésére hivatkozva. A Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetségének (UNSAR) kérésére készült közvélemény-kutatás szerint az emberek nem csak a gazdasági válság miatt aggódnak, az infláció és az Ukrajnát sújtó háború következményeitől is tartanak.

Habár az Agerpres beszámolója szerint a tavalyi adatokhoz képest 8 százalékkal csökkent a drágulásokat vészesen elszenvedő népesség aránya – akikhez elsősorban a vidéken élők, az alacsony jövedelműek és az idősek tartoznak –, a megkérdezetteknek még így is több mint felét negatívan érinti a pénzhígulás.

Ugyancsak a felmérésből derül ki, hogy idén 10 százalékkal nagyobb azon emberek aránya, akiknek az éves jövedelmük nőtt. Ebbe a csoportba főként a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, illetve a városiak sorolhatók.

Jelentősebb elmozdulás a 2022-es felméréshez képest nem történt a megtakarítások terén. A romániaiak mintegy két ötöde gondolja úgy, hogy a következő egy évben sikerül pénzt félretennie, amit a többség bankban helyezne el. Mintegy 25 százalék inkább ingatlanokba fektetné a félretett spórolást – írja a hírügynökség.

A kiemelt kép illusztráció.