Gálfit kizárták a POL-ból, függetlenként folytatja

archív felvétel a POL programbemutatójáról
fotó: Dávid Anna Júlia

Megfosztotta tagságától Gálfi Árpádot a Szabad Emberek Pártjának (POL) megyei közgyűlése, így nem lehet összeférhetetlen a Székelyudvarhelyért Párt alapítói minőségével – közölte Ember Attila, a polgármester tanácsadója és új pártjának társalapítója.

Mivel egyszerre két párt tagja nem lehet senki, a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzése miatti összeférhetetlenség kizárás általi megoldása már korábban is felmerült. Az új önkormányzat beiktatása előtti, 2020 októberi latolgatásokról itt írtunk bővebben.

A másik jelentősége annak, hogy a POL-tagság megszűnése kizárás – és nem lemondás – útján történt, hogy nem veszíti el polgármesteri mandátumát, függetlenként folytathatja. A rendelkezésünkre bocsátott dokumentum értelmében Gálfit egy január 12-én tartott megyei közgyűlésen zárták ki a POL-ból, amelyet kifejezetten ebből a célból hívtak össze.

Kizárás azonban a POL statútuma értelmében csak akkor történhet, ha az adott párttag tetteivel vagy nyilatkozataival szembemegy a párt elveivel, érdekeivel. Hogy mi volt az indoklás (vagy inkább ürügy), amivel kizárhatták, kérdésünkre Gálfi Árpád azt válaszolta, hogy vélhetően a decemberi parlamenti választásokon az RMDSZ-re szavazásra való buzdítás lehetett az oka.

A polgármester arra is válaszolt, hogy miért vártak három hónapot a bejelentéssel: úgy döntöttek, kivárják a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését, miután ettől függetlenül is elérték már céljukat a választásokon. A POL színeiben való indulás kompromisszum volt, emlékeztetett Gálfi, hogy csapatával együtt indulhassanak a 2020-as helyhatósági választásokon, miután saját pártjának alapítását megóvták, és így nem sikerült időben bejegyeztetni azt. Függetlenként folytatja, ahogyan az MPP-ből való kizárásakor is történt, a törvény nem engedi, hogy a Székelyudvarhelyért Pártot képviselje polgármesterként, mondta még.

A csapatának sem szólt

A kizárásról egyébként még a csapatának másik vezetője, András Lehel POL-frakcióvezető sem tudott, tőlünk értesült róla. Ő maga sem foglalkozott a párt dolgaival, vallotta be, tudomása szerint nincs is udvarhelyi küldött a megyei közgyűlésben. Pont azért választották ezt a pártot, emlékeztetett, mert teljes önállóságot biztosít nekik helyi szinten, tette hozzá. A kommunikáció hiányára a polgármester azt a magyarázatot adta, hogy igazából nem volt tétje, mert a helyi választásokon már elérték céljukat. De ígérte, hogy éppen a hétfőn esedékes POL-frakcióülésen beszámol társainak a történtekről.

Amit a polgármesternek megenged a törvény, az viszont nem érvényes a tanácsosokra, akik pártlistán jutottak be. A következő választásokig a POL színeiben bejutott önkormányzati képviselők nem válthatnak pártot, nem is függetlenedhetnek, mert ez mandátumvesztéssel járna, és a listán következő személy kapná meg. A 2024-es választásokon való indulásról egyelőre korai lenne bármit is mondani, közölte még Ember Attila, amivel Gálfi is egyetértett, hangsúlyozva, hogy vannak fontosabb problémák a pártkérdésnél: a város vezetése, fejlesztések, beruházások, uniós projektek, költségvetés a prioritások most.