Gálfi: Végre, Elnök úr!

Archív felvétel. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Koszta Attila volt RDE-igazgató, volt MPP-tag és Szász Jenő volt polgármester, MPP-alapító nyilatkozataira Gálfi Árpád újabb Facebook-bejegyzésben reagált március 4-én, amit alább közlünk. A tartalom olvashatósága és megértése végett helyenként hivatkozásokat, szerkesztői megjegyzéseket helyeztünk a szövegbe, saját kiemelésekkel tördeltük a szöveget.

Tisztelt Elnök Úr, kedves Jenő!

Látom, olvasom, hogy közösségi oldalon tett tegnapi bejegyzésemmel kapcsolatosan személyesen is nyilatkoztál a sajtónak.

Mondhatnám azt is, hogy: Végre, Elnök Úr!

Eddig többnyire azt nyilatkoztad, hogy semmi közöd a székelyudvarhelyi ügyekhez. Eddig csak a háttérből uszítottál ellenem, illetve osztottad a lapokat, feladatokat adva egyre fogyatkozó létszámú csapatod tagjainak, hűséges üzleti lekötelezettjeidnek, a magyar közpénzen fenntartott Nemzetstratégiai Kutatóintézet székelyudvarhelyi alkalmazottainak (sz.m.: értesüléseink szerint Koszta is az).

Ismétlem: Látom, olvasom a nyilatkozatodat és azt is látom, hogy – a tőled már évtizedek alatt megszokott módon – ismét sikerült a kérdés lényegét teljesen kikerülni, elterelni a figyelmet a lényegről és nemzetstratégiáról beszéltél, magyar-magyar kapcsolatot féltettél nyilatkozatodban, miközben Te is tudod, hogy EGYÁLTALÁN NEM ERRŐL VAN MOST SZÓ!

Az általam közzétett facebook bejegyzés, aminek kapcsán Téged is kérdezhettek, nem magyar-magyar együttműködésről és stratégiáról szólt, hanem arról, hogy be szeretnék jegyeztetni egy helyi pártot, miután megszervezted LEVÁLTÁSOMAT ÉS KIZÁRÁSOMAT az MPP-ből, amelynek oszlopos tagja voltam 15 éven át. Ennek az új pártnak a bejegyzését próbálod megakadályoztatni, vagy késleltetni az egyik hűséges emberedet (sz.m.: utalás Kosztára, aki óvást nyújtott be) használva erre a “nemzetstratégiai” feladatra.

Én is a sajtóból értesültem, hogy Koszta Attila, már ki is lépett abból az MPP-ből, amibe a tavaly júliusi közgyűlésünk előtti napokban lépett be családtagjaival együtt, további 16 személlyel együtt. (Gondolom, hogy ahogyan a belépéséről, úgy a kilépéséről sem született jegyzőkönyv).

Koszta Attila és társai a belépésükkel az ominózus közgyűlésen engem leváltó „többség” létrejöttét voltak hivatottak szolgálni. Ahogy látom, Koszta úr a feladatát elvégezve ki is lépett a pártból.

Tisztelt Elnök Úr!

A nyilatkozatodra visszatérve, az én közösségi oldalon tett bejegyzésemnek semmi köze nincs ahhoz, hogy a Te polgármesterséged idején Székelyudvarhely „a távhő-, a vízszolgáltatás, valamint a hulladékkezelés ellátására” milyen cégekkel kötött együttműködési szerződést. Én erről említést se tettem volna, de ha már szóba hoztad, mert vélhetően fontosnak tartottad, elfelejtetted megemlíteni, hogy például a hulladékgazdálkodó cégben tulajdonrésszel bírt egy személyedhez igen szorosan köthető székelyudvarhelyi személy. Bizonyára az is a véletlen műve, hogy amikor felhők gyülekeztek az akkor még Koszta Attila által igazgatott hulladékgazdálkodó cég felett, ezt a tulajdonrészét sürgősen eladta a közeli ismerősöd, munkatársad.

Bár azt nyilatkoztad, hogy még a polgármesteri székben Téged követő Bunta Levente se bontotta fel az együttműködést ezekkel a szolgáltatókkal, engedj meg egy kis kiigazítást részemről, hogy az éremnek mindkét oldala látható legyen: Én sem bontottam fel az együttműködést a hulladékgazdálkodóval. Mai napig az RDE Hargita Kft. szolgáltat Székelyudvarhelyen. Igaz: Ma már nem az általad odasegített Koszta Attila, a leváltásomra pár napra MPP taggá vált embered az RDE szolgáltató cég igazgatója. Talán ez nagyobb gond számodra, mint a szolgáltató és az általad féltett „magyar-magyar együttműködés” sorsa.

Ma már új igazgatóval működik a szolgáltató, nem hordják Románia szemetét a Cekend-tetőre, nem folyik a csurgalék hosszan a város utcáin és a környező patakokba, onnan pedig a Küküllőbe, ma már egyre nagyobb mértékű a hulladék szelektív gyűjtése is és még sorolhatnám, de Te mindig értettél ahhoz, hogy elegánsan, nemzeti ügy köntösébe öltöztesd azt, ami észérvekkel már megmagyarázhatatlan, vagy egyéb anyagi érdekeiteket szolgálja.

Szóval a hulladékgazdálkodó céggel ma is életben van az együttműködés, a víz-szolgáltatóval (sz.m: Aqua Nova) pedig nem én bontottam fel a szerződést, hanem az általad is igen jól ismert 226/2016-os romániai törvény kötelezett a szerződés felbontására (sz.m.: megtiltották, hogy alvállalkozók szolgáltassák a közszolgáltatást).

Ezeknek a részleteibe se szeretnék mélyebben belemenni, csak annyi figyelmet érdemel az egész, hogy személyem akkor vált nem kívánatos figurává számodra, amikor az RDE Kft. akkori vezetőjével, Koszta Attilával nem tudott a város egyezségre jutni, hogy a nagy haszon miatt ne hozza Székelyföldre Románia távoli régióiból a megengedett mennyiségű szemétnek a sokszorosát (40 ezer tonna helyett 150 ezer tonnát évente). Gondolom, hogy egy óriási profit forrásának elzárása elegendő bűn ahhoz, hogy ellenséggé váljak a szemetekben.

Nyilatkozatodban „magyar-magyar kapcsolatok sérülését” említed és „racionális okokat nélkülöző lépésnek” nevezed a Székelyudvarhely városvezetőinek döntését, miközben mindketten tudjuk, hogy nem erről van szó.

Miről is van szó tulajdonképpen?

Arról, hogy a hulladékgazdálkodó céget most már nem a Te embered igazgatja? És ez feljogosította őt, vagy Téged, hogy megbízd, hogy egy általam alapított párt bejegyzését megakadályozza? És mivel tudjátok, hogy egy demokratikus jogállamban minden állampolgárnak joga van akár új pártot is alapítani, és mivel tudjátok, hogy semmi egyébbel nem támadhattátok volna meg egy új párt bejegyzését, a nacionalista románok eszközeit használtátok! (sz.m.: etnikai szeparatizmussal vádolták az alapítókat)

(…)

Olvasom, hogy Koszta Attila azt nyilatkozta, hogy: „egy helyi párt megjelenése megosztottságot és félrevezetést okozna a helyhatósági választásokon, és nincs szükség a székelyudvarhelyi magyarság megosztására.” Csodálom, hogy a „nem politizáló”, az MPP-ből is már szeptemberben (!!!) kilépő (igaz, alig júliusban belépő) Koszta Attila mennyire aggódik egy 96%-ban magyar lakta város „magyarságának” megosztása miatt abban az esetben, ha nekem sikerül egy új helyi pártot bejegyeztetnem.

(…)

A kivonatban az érdemi részeket közöltük, a teljes bejegyzés itt olvasható.