Gálfi: Nem hagyhatjuk, hogy egy bizonyos család tagjai bármit megtehessenek (videó)

Meglepő húzással élt az áprilisi önkormányzati ülés végén Gálfi Árpád. A polgármester a különfélék között olvasta fel beszédét. Előbb azt hittük, hogy a tanácsülésről van szó, de aztán egy drámai fordulattal kiderült, hogy nem.

Egy „súlyosbodó” jelenségre hívja fel a figyelmet, amire ki kell mondani, hogy elég volt. Az álnokság, a gonoszság, a következmények nélküli bűncselekmények úgy történnek meg, ha a közösség tétlenül nézi, miként fajulnak el a dolgok.

A felvétel végén, az utolsó tíz percben hallható a polgármester beszéde.

Mostanában egy bizonyos témával kapcsolatban sok üzenetet kap, mondja, összefogás kell, „amíg még nem késő”. Nem megengedhető, hogy egy bizonyos család tagjai bármit megtehessenek, hol a fenyegetéseiről, zsarolásairól, áramlopásáról, közlekedési kihágásairól, baleseteikről, károkozásaikról, hol egy rendőr brutális megveréséről, a nyílt utcán egy anya bántalmazásról olvassunk, és közben azt látjuk, hogy nem történik semmi. Ezek szabadon járhatnak, mintha nem követtek volna el semmit. Valamit tenni kell, ha az igazságszolgáltatás nem végzi a dolgát, akkor beláthatatlan következményei lehetnek. A tragédiákon nem utólag kell siránkozni, hanem időben kell lépni. Nem hagyhatjuk, hogy egy Pethő Attila nevű személy most éppen egy védtelen anyának és kislányának életét tegye tönkre.

Valamiért mindig le kellett zárni az ügyeket, előbb-utóbb visszavonták feljelentéseiket a sértettek, de Udvarhely nem lehet az a város, ahol bármit megtehetnek következmények nélkül. Nekünk, városvezetőknek kötelességünk bizalommal fordulni az igazságszolgáltatókhoz, a rendőrökhöz, ugyanakkor, ha azt tapasztaljuk, hogy nem történik semmi, akkor gondolkodnunk kell más törvényes eszközökön, például egy közösségi szervezkedésen. Ebben a városban volt már arra példa, hogy hangos szókimondással, ha kellett, tüntető felvonulásokkal elértünk eredményeket garázdálkodókkal szemben.

Sikerült az alvilágot perifériára szorítani, a kihágás, a bűncselekmények, zsarolás, fenyegetések stb. Semmit sem veszíthet súlyából, hogy fehéringes üzletemberek követik el. Kéri a tanácsosokat, hogy pártállástól függetlenül egy közös nyilatkozattal, és konkrét tettekkel, kiállásukkal támogassák azokat a városlakókat, akik bármilyen területen e család miatt kárt szenvedtek. Mondjuk ki közösen, hogy elég volt a maszatolásból! – zárta mondanivalóját Gálfi.