Gálfi nem emelte meg az adót. Még.

Ahogy már tegnap beharangoztuk, a novemberi tanácsülés legizgalmasabb témájának a 2024-es adók megállapítása ígérkezett, de a polgármester még azelőtt levette napirendről a témát, hogy egyet pillanthattunk volna. A költségvetés-kiigazításon sem rágtuk tövig a körmünk, helyette viszont kiderült, hitelt vesz fel a város és pályázik egy napelem parkra, amivel nem csak a hivatal, hanem alintézményei elektromos áram igényét is fedezni tudnák. 

De haladjunk csak szép sorjában

A legfontosabb téma a mai ülésen, annak ellenére is, hogy nem maradt napirenden, a jövő évi adó volt. Még a tanácsülés kezdete előtt Gálfi Árpád felszólalt, mondván, nem ő mumus, a kormány kötelezi az 13,8 százalékos infláciohoz való igazítását az adóknak. Közben többször is kifejti, hogy populista politikai játszmának tartja az RMDSZ ellenkezését. Ha minket kérdeznek, jogosan,  de ez nem egy vélemény cikk. Sőt, állítasa szerint szeptemberben volt egyeztetés a frakcióvezetőkkel, ahol azok elfogadták a tervezetet. 

FOTÓ: GÁL ELŐD

Berde Zoltán az RMDSZ frakcióvezetője is szót kért, erősítette a már mindenütt harsogott üzenetet: megvédik az adófizetőket, nem engedik, hogy adóemelés legyen és ennek érdekében be is nyújtottak egy módosító javaslatot. A polgármesterre reagálva elmondta, valóban volt egy ilyen találkozó, ahol jelen voltak a frakciók, de ők akkor azt mondták, hogy majd meglátják.

Amikor a negyedik ponthoz, az adóhoz értünk, Gálfi ismét szót kért: mivel a gazdasági szakbizottsági ülésen nem tudtak konszenzusra jutni a frakciók, ő 

elhalasztja a döntést jövő hónapra.

Az ülés végén, a különfélékben Berde felszólalt, abbéli örömét fejezte ki, hogy a polgármester levette a napirendről az adó kérdését, és újragondolják a dolgokat, hiszen „az udvarhelyiek nem ihatják meg annak a levét, ahogy Gálfi vezette a várost.”

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!