Gálfi: megbüntetett az Állami Építési Felügyelőség

Gálfi Árpád és az ISC munkatársa a tragédia másnapján a Gimnázium folyósóján

Péntek délután fél kettő után tett közzé egy bejegyzést Gálfi Árpád polgármester saját Facebook-oldalán, melyben elmondja: őt, a főjegyzőt és a város főépítészét megbírságolták Csíkszeredában, az Állami Építési Felügyelőség (ISC) Hargita megyei irodájában, fejenként tízezer lejre.

A polgármester bejegyzésében azt írta: „Sajnos, tetten érhetőek más, sanda szándékok, személyek és intézmények részéről is, akik mondvacsinált, formai indokokkal más érdekek szerint próbálják alakítani a kivizsgálásokat.”, majd felsorolta azt a négy vádat, ami miatt a pénzbírságot kiszabták.

Gálfi hozzátette, hogy ő és munkatársai az „állítólagos vádpontokat” ott helyben visszautasították, a büntetést ki fogják fizetni, de bíróságra viszik az ügyet. A bejegyzés végén a polgármester utalást tesz arra is, hogy a két áldozatot követelő balesetet kampányeszközként használják fel ellene.

A teljes bejegyzést módosítások nélkül közöljük:

Joggal várja a székelyudvarhelyi – és mondhatjuk bátran: az erdélyi és az egész magyar közvélemény -, hogy a törvényes kivizsgálások alapján megállapítsák, ki vagy kik a felelősek a Tamási Áron Gimnázium bentlakásánál történt tragédiáért. Meghalt két ártatlan gyerek, két család élete örökre gyászba borult, és mélyen megszenvedik a történteket az osztálytársak, a kortársak és az egész város is. Nem bosszúért kiált a közösség, amikor a felelősöket keresi, hanem azt akarja, azt akarjuk, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen tragédia.
Sajnos, tetten érhetőek más, sanda szándékok, személyek és intézmények részéről is, akik mondvacsinált, formai indokokkal más érdekek szerint próbálják alakítani a kivizsgálásokat.
Nem beszélek rébuszokban, összefoglalom röviden a tegnap történteket. Az Állami Építési Felügyelőség Hargita megyei irodája berendelt minket Csíkszeredába: a város főépítészét, a főjegyzőt és engem, a polgármestert és büntetést szabtak ki ránk, fejenként tíz ezer lejt, a következők miatt:
1.A város által a Tamási Áron Gimnázium számára kibocsátott építkezési engedélynek, amely az udvar területrendezésére vonatkozik, nincs utász által készített és ellenőrzött műszaki terve. A bentlakás udvarán valóban van egy belső út, amelyet a rézsű fele szélesítettek és tervezték lekövezni, de ez egy magánterületen lévő, alkalmi forgalomra szánt magánút – például mentők, tűzoltók – és nem közhasználatra tervezett közút. Ezért nem vonatkoznak rá nyilvános használatú közutakra vonatkozó előírások. Mégis felrótták ennek hiányát.
2. Ugyanezen okból a külön tervellenőrzés kötelezettsége sem áll fent – ám ezt is a rovásunkra írták.
3. A sanda szándék a harmadik, úgymond „szabályszegésénél” látszik a legtisztábban, hiszen a külső területrendezési munkálat – amelyre az engedély feljogosít – nem az épületen elvégezhető beavatkozás, ezért nem kellett az épületre statikai szakvélemény az engedély kibocsátásához. Megismétlem, hogy mindenki értse: a székelyudvarhelyi városháza nem adott engedélyt az épületen végezhető beavatkozásra. Tehát olyasmit kérnek számon ismét, aminek köze sincs a valósághoz.
4. A fenti mondvacsinált hibákra hivatkozva azt kérte az Állami Építési Felügyelet vezetője a prefektustól, hogy bíróságon támadja meg az építkezési engedélyt, és kérje annak visszavonását.
Természetesen minden „vádpontot” ott helyben visszautasítottunk, a büntetést kifizetjük, de bírósági úton szerzünk érvényt az igazunknak.
Van még néhány kérdés, amelyekre – remélem – mihamarabb válaszokat kapunk. Miért nem a valós felelősöket keresi a hatóság, azokat, akik a munkaszervezéssel, a felügyeletével kellett volna foglalkozzanak? Miért akarják a székelyudvarhelyi városvezetést mindenáron a tragédiához kötni? Miért nem a közvélemény által jogosan várt valós felelősöket keresik, ilyen nyakatekert, a kommunisták koncepciós pereire hajazó „vádak” megkonstruálása helyett? Vagy az RMDSZ-es prefektusnak és pártbeli feletteseinek már semmi sem drága? Választási évben akár két gyermek halála is kampányeszköz lehet?

A kiemelt kép csak illusztráció, archív.