Ha az MPP nem kér belőlem, akkor valószínűleg függetlenként is vállalom

Megkérdeztük Székelyudvarhely polgármesterét a pártján belül zajló konfliktusokról, Szász Jenővel való viszonyáról és politikai terveiről.
a szerző felvétele | archív

Nem mindennapos és nem magától értetődő dolog, hogy egy párt egy kulcsfontosságú város polgármesterét kizárja tagjai közül. Hallhattuk Mezei János pártelnök és Mike Levente helyi elnök érveit Gálfi Árpád kizárásáról az MPP-ből.

Most az érintettet kérdeztük, aki előbb megígérte, hogy szabadsága után tájékoztatja a nyilvánosságot, helyette azonban a nap trolljaként Facebook-oldalán csak annyit nyilatkozott, hogy nem nyilatkozik.

Írásban feltett kérdéseinkre végül mégis válaszolt, írásban.

FONTOS,

hogy annak tudatában olvassa, kérdéseinket írásos formában küldtük el a polgármester e-mailcímére, a válaszokat is írásos formában kaptuk. Nem volt lehetőség tehát visszakérdezésre, a szemtől-szembeni találkozás, esetleges szembesítés elmaradt. Megtörténhet, hogy Gálfi Árpád nem egyedül és személyesen válaszolt ezekre a kérdésekre, hanem a kommunikációs csapatának tagjai. Ennek ellenére Gálfi Árpád vállalja a válaszokat, az ő e-mailcíméről érkeztek szerkesztőségünkbe.

Mi a véleménye arról, hogy az MPP elnöke szerint elhanyagolta a helyi szervezet tagságát, a legutóbbi időkig nem vett részt a pártgyűléseken, nem hívta a közgyűlést össze, és nem hozta a várt lendületet a város fejlődésében sem? Volt-e tudomása arról, hogy mit várnak el konkrétan ezen a téren politikai felettesei öntől?

Most már nem először mondom, hogy nem én könyököltem a polgármester-jelöltségért 2016-ban. Több mint 60 „potenciális” jelöltet kerestek meg a párttársaim, hogy fogadja el az MPP-s jelöltséget, de senki nem vállalta. Ez szerintem önmagáért beszél. 2016-ban sokak számára nem volt nyilvánosan vállalható az MPP. Én egy magas rangú személy felkérésére mondtam igent.

Úgy gondoltam, az a párt, amelyért sokat dolgoztam, ne valljon szégyent mások elbaltázott dolgai miatt, hogy még egy jelöltet sem képes indítani az MPP szülővárosában. A székelyudvarhelyiek nagy része tudja, hogy az ellenem koholt vádak a külvilág felé szólnak. Valamit mondani kell kifelé…

Az elején, 2016-ban még zöldfülű voltam, mindenkiről azt gondoltam, hogy ha segíteni jött, akkor valóban segítő szándékkal is érkezett.

Ma már konkrétan ki merem mondani, hogy tudom, mit vártak el tőlem. Azt, hogy a bábjuk legyek. Ők úgy képzelték, hogy majd megmondják, mikor mit kell tennem, és én gondolkodás nélkül véghez viszek mindent, amit mondanak. Őket semmilyen felelősség nem terheli majd.A felelősség az enyém, a döntés, irányitás az övék. Akármennyit lehet mellébeszélni. Konkrétan és magyarul, érthetően ezt várták el tőlem. Nem egyszer hallottam vissza, hogy a hátam mögött mondogatták, hogy Gálfi nem képes vezetni a várost, Gálfi ilyen, Gálfi olyan. Majd ők. Ők tudják, hogy kell. Azt hiszem, ez itt a kialakult helyzet alapja, oka.

2016 júniusa után azokat a személyeket, akik Szász Jenőhöz köthetők, jóval gyakrabban lehetett látni a hivatalban, mint napjainkban. Mi történt, hogy lassan kikoptak onnan – nagyjából egyidőben azzal, hogy Ember Attila, az ön kampányfőnöke visszatért Székelyudvarhelyre?

Látom, hogy mindig összefüggéseket keresnek személyek érkezése és távozása között, de rosszul tetszik emlékezni. Attila 2017 elején érkezett Székelyudvarhelyre, nem akarta senkinek a helyét elfoglalni, vizsgázott a posztjára, pedig alkalmazhattuk volna versenyvizsga nélkül is, hiszen a kabinetemben még volt szabad hely, ahova vizsga nélkül lehet alkalmazni munkatársakat. Attila szabadon hagyta a kabinetben a vizsga nélkül is elfoglalható helyet annak, vagy azoknak, akik szerették volna hivatalosan, FELELŐSSÉGET VÁLLALVA segíteni a munkámat.

Ezt többszöri felajánlásomra mindig visszautasította Ketesdi Imre és a többiek is, akik valóban gyakran jártak be a hivatal épületébe. A „Szász Jenőhöz köthető személyek” nem az Ember Attila érkezésével egy időben kezdték ritkábban látogatni az irodát, hanem kb. rá egy évre. Annak nem Attila volt az okozója, hogy egyre „hűvösebb” hangulat alakult ki közöttem és az említett személyek között. Teljesen más okai voltak. Egyre több székelyudvarhelyi kérdezte meg, hogy mit keresnek itt olyan gyakran bizonyos személyek, akik köztudottan a Szász Jenő vezette magyarországi hivatal alkalmazottai és semmi közük a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal belső munkájához. Az ellenzék is egyre gyakrabban feszegette a kérdést és üzengettek nekem különböző formában. Közben nekem is egyre több bosszúságot okoztak. Hát így történt.

Ugyanebben az időszakban bizonyos források azzal vádolták ezeket az embereket, hogy azért „lebzselnek” a hivatal környékén, hogy önnel végrehajthassák az előző polgármester, Szász Jenő ügyleteit. Főképp ingatlanügyekről volt szó. Mi az igazság ebben?

Szász Jenőhöz köthető ingatlan ügyekre nem figyeltem fel abban az időszakban, de az kétségtelen, hogy valahányszor az RDE, vagy az Aqua Nova cégekkel kapcsolatban kellett bármilyen döntést hozni, ők általában a város számára kevésbé előnyös változatot erőltették volna. Én ismerem a „káposzta is megmaradjon, kecske is jól lakjon” elméletet, de nem lakhat mindig jól a kecske a káposzta rovására. Mindig arra hivatkoztak, hogy magyarországi céggel ezt nem illik, azt nem illik.

Közben egyre világosabbá vált, hogy nem a magyar állam tulajdonát féltették ők annyira, mint inkább egyéb itteni, helyi érdekeket. Csak jól hangzott a beetető szöveg, amivel bűntudatot lehetett ébreszteni.

Nem tudom mással magyarázni, hogy olykor miért kellett volna szótlanul nézzem a város csurgalékkal való elárasztását, vagy az óriási mennyiségű szemét befogadását távoli régiókból is, ha nem azzal, hogy mindennél fontosabb az óriási profit, amiről időközben kiderült, hogy többnyire különböző csatornákon keresztül „itt maradt” és nem a valódi tulajdonos gyarapodott belőle. Az akkori vízszolgáltatóval, az Aqua Novával is egy új törvény kényszerített rendezni a jogviszonyt. Nagyon hosszú lenne erről is részletesen beszámolni, de azt vettem észre, hogy az említett személyek többnyire az Aqua Nova érdekeit erőltették és nem a városét.

Miért volt fontos Szász Jenő érdekeltségi körét távol tartani a polgármesteri hivataltól? Már csak abból is látszik, hogy fontos volt, és volt egy ilyen szándék, hogy kihagyják őket a városvezetésből, mert Szász Jenő és köre megsértődött, Mike Levente konkrétan erre panaszkodott (a múlt – a szerk. ) hétfői sajtótájékoztatón.

Ezek mind olyan kérdések, amelyekre képtelenség röviden válaszolni. Az előbbi kérdésre adott válaszban már részben utaltam ezekre, de kiegészíteném még valamivel. Amikor megnyertük a választást, akkor ők felajánlották a segítségüket, mert szerintük én nem értettem a polgármesteri teendők ellátásához. Volt is igazság az észrevételükben. De észrevettem időközben, hogy a „segítségükkel” egyre többször nem a város érdekeit tartják szem előtt, hanem más szempontokat. Kínos volt számomra, de bevallom, elkezdtem távolságtartó lenni velük. Mert én adtam a nevemet, arcomat, becsületemet a választási kampányban, és én azt ígértem a székelyudvarhelyieknek, hogy mindent a közösségünk érdekében fogok tenni. Az is elgondolkoztatott, hogy valahányszor megjelent egy jól képzett, elismert szakember a közelemben, mindig elkezdtek gyanakvóan viselkedni, hibákat keresni az illetőben. Mintha féltek volna a szakértelemtől és mindent csak politikában akartak volna mérni.

Mi az ön és a párt vezetése között fennálló konfliktus oka az ön szemszögéből? Igaz-e, hogy Szász Jenő áll mögötte? Mikor és miért romlott el a viszonyuk?

Kedves Főszerkesztő Asszony! Csak egy utóbbi eset tekintetében mondom, hogy ha Ön megegyezne bármiben egy hétfői napon a párt országos elnökével, ami egy demokratikus lépés lett volna, azután pedig meglátja, hogy két nap múlva a párt elnöke Székelyudvarhelyen beszélget Szász Jenővel és rá egy kis időre a megegyezett dolgoknak az ellenkezőjét akarja csinálni, akkor Ön mit feltételezne?

Nem én állítom, hogy Szász Jenő áll a dolgok mögött. Mások mondják, akik hallották, hogy Kápolnásfalun, Tusnádfürdőn, vagy éppen az EMI táborban miket és hogyan beszélt rólam és arról, hogy

mit kell velem csinálni, vagy hogy el kell engem takarítani a székelyudvarhelyi közéletből. Nem egy ember mondta vissza. Sokan mondták. Én nem haragszom Szász Jenőre, de ha csak egy negyede igaz annak, amiket hallottam, már az is elkeserítő. Én egyszerű ember vagyok hozzá képest, de őt semmilyen tudása, vagy dörzsöltsége nem jogosítja fel arra, hogy porba taposson és megalázzon egy egyszerű embert csak azért, mert keresztülhúzta a számításait. Ha arra kért volna a kampány előtt, hogy a bábja legyek, nem vállaltam volna. Ő arra kért, hogy polgármester legyek. Megpróbálok az lenni. Akkor is, ha néha kudarcok is vannak, nem csak sikerek és örömök. A bábja nem leszek senkinek. Egyedül a Jó Istennek tartozok, embereknek nem vagyok elkötelezett.

Mezei János és Mike Levente igazolták, hogy néppárti befolyásra gondoltak, amikor azt mondták, Gálfi Árpád külső erők hatására bomlasztja a pártot. Mi az oka ennek a politikai féltékenységnek?

Mike Levente és Mezei János akkor ezek szerint nem ismerik az egyszerű, becsületes ember lelkiismereti hangját. Ezek szerint Mike Levente és Mezei János lehet, hogy el sem tudják képzelni – feltételezem, hogy saját magukból kiindulva –, hogy egy embernek lehet saját megérzése, saját véleménye, és létezik olyan, hogy egy embernek elég a józan paraszti ész, nincs szüksége semmilyen „külső erőkre”. De amint a közelmúltban kiderült, hogy Mezei elnök úr elkötelezettje Szász Jenőnek, bevallom, nem is csodálkozom, hogy Ő csak külső erők hatásában tud most már gondolkodni. Neki valószínű, hogy már nem szabad önálló döntése legyen. Bizonyára már évekkel ezelőtt, amikor még önállóan dönthetett, döntött arról, hogy mások döntéseit fogja végrehajtani. A vagyonnyilatkozatai legalábbis valami ilyenről tanúskodnak.

Miért nem lehetett Geréb László városmenedzser? Ki akadályozta meg ebben? Állítólag sokáig úgy volt, hogy vállalni fogja ezt a szerepet, részt vett a koalíció városvezetési stratégiájának kidolgozásában is. Azt mondják, nem azért mondott le róla, mert ahogy egyszer viccesen fogalmazott, így is túl sok a funkció a névjegykártyáján, hanem külső nyomásra. Mi volt ez a külső nyomás?

Biztos vagyok benne, hogy Geréb Laci kiváló városmenedzser lett volna, mert jó szakember. Ő rengeteget segített úgy is, hogy nem volt városmenedzser. Ezúton is köszönöm neki az önkéntes odaadó munkát. De egy előbbi válaszomban már utaltam rá, hogy amikor egy valóban képzett szakember feltűnt a láthatáron, akkor az említett „segítségeim” elkezdtek áskálódni, marakodni az illetővel. Geréb Lászlót nem én „űztem” el a menedzseri lehetőségtől. Kérdezze meg Geréb Lászlótól, hogy cáfolja-e, hogy a Ketesdi Imrével való konfliktusa miatt lépett vissza? Pedig a város sokat nyert volna Geréb Lászlóval.

Miért küldte ki a Magyar Polgári Párt párt vezetésének írt leveleit Tarlós Istvánnak, Budapest főpolgármesterének és még sok más személynek?

Egyre többször tapasztalom, hogy amikor valaki belém rúg, bemocskol, besároz, közben elvárja, hogy én végig tétlenül nézzem, amit művel velem. Én a telefonomban és a számítógépemen őrzött üzeneteim, leveleim dátumaival igazolni tudom az események, levelek, üzenetek sorrendjét. Szász Jenő Magyarországon egyre több helyen, egyre több személynek bemocskolt, és közben elvárta volna, hogy ha azok közül páran megkérdezik tőlem üzenetben, vagy levélben, hogy „mi a helyzet Árpád?”, akkor én arra ne reagáljak semmit.

Elnézést a kifejezésért, de Szász Jenő engem nem csak bábnak, de bolondnak is nézett. Amikor azt hallottam vissza Magyarországról, hogy nem a valóságot adják elő Szász Jenőék, akkor azoknak, akik érdeklődtek az itteni viszonyokról, állapotokról, bizony elküldtem a párton belül kiküldött körleveleimet, hogy első kézből láthassák, mire miként reagálok. Ezzel meg akartam akadályozni, hogy pletykákból és mocskolódásokból halljanak féligazságokat, vagy teljes mértékben hazugságokat arról, hogy én miket írok, miket mondok. Lehet, hogy ez így egy kicsit kényelmetlen Szász Jenőnek, de az érmének mindig két oldala van és az igazság akkor teljes, ha mindenki szót kap és elmondhatja a saját szemszögéből a dolgokat. Én többnyire a feltett kérdésekre válaszként küldtem el a leveleimet, hogy Magyarországon is láthassák, mit szoktam írni azzal szemben, amiket a vádlóim állítottak odakint rólam.

Mik az előnyei és a hátrányai annak Székelyudvarhely lakosságára nézve, hogy a Szász Jenő polgármestersége alatt Udvarhelyre hozott Aqua Nova Kft.-nek és az RDE Harghita Kft-nek kiszervezett városi közszolgáltatási feladatokat átadták a Harvíz Rt.-nek és a megyei szeméttelep majdani kezelőjének. Miért volt szükség ezekre?

Röviden: a város érdekeit nézve, így volt kedvezőbb a városnak. Hajlamos minden ember csak a felszínt, a pillanatnyi előnyt, vagy hátrányt nézni, de összességében ez így sokkal előnyösebb a városnak.

Erre a kérdésre ahhoz, hogy érthető legyen mindenki számára, csak nagyon hosszasan tudnék válaszolni. Ezt inkább máskor tenném meg. Ha lesz majd idejük csak erről a témáról külön interjút készíteni.

Hogyan látja ennek a konfliktusnak a megoldását?

Nem biztos, hogy számít az, hogy én hogyan látom, ha a másik oldalon nem látják hasonlóképpen. De valószínűleg a jövő évi választások sok mindent eldöntenek, megoldanak majd. Mi itt mondhatunk bármit egymásra, egymás mellett, vagy egymás ellen. A választók majd eldöntik, hogy kinek, vagy melyik csapatnak szavaznak bizalmat.

Vállalna-e még egyszer polgármesteri tisztséget Udvarhelyen?

Nagyon sokat dolgoztam, dolgoztunk. Felelőtlenség lenne csak úgy átadni az eddigi féleredményeinket másnak. Szerintem tartozom annyival a csapatomnak, a munkatársaimnak és azoknak, akik bíznak bennem, hogy amit együtt kezdtünk el, azt együtt is fejezhessük be. Ahhoz, hogy az elkezdett munkát mi fejezhessük be, szükség lenne még legalább egy mandátumra.

Elképzelhetőnek tartja-e, hogy a Néppárttal vagy más politikai alakulattal (pl. RMDSZ, POL) közösen, esetleg függetlenként induljon polgármesternek?

Én az MPP értékrendjét vallom sajátoménak, az MPP-ben dolgoztam keményen több, mint egy évtizedet, és másoktól eltérően úgy érzem, nem fogok egyik pártból a másikba szökdécselni csak azért, hogy pártszínekben indulhassak. Ha az MPP nem kér belőlem, akkor valószínűleg függetlenként is vállalni fogom a megmérettetést. Bár előtte lehet, hogy én is szerveznék egy lakossági konzultációt. Látom, most kezd divatba jönni az ilyen konzultáció.

MPP-s polgármesterjelöltként és egy ideig polgármesterként élvezhette a Fidesz Szász Jenővel szimpatizáló ismeretségi körének támogatását, a választások után több eseményen is megjelentek Székelyudvarhelyen ezek a politikusok. Hogyan befolyásolja az MPP-vel való szakítása ezeket a kapcsolatokat? Zár-e el ezzel erkölcsi és anyagi csapokat a város elől? Néppárt részéről még maradhatnak magyarországi támogatói. Kik ezek?

Én nagyon szeretném, ha ebben a kérdésben is tisztán és világosan látna mindenki. Való igaz, hogy 2016- ban, a polgármesterségem kezdetén Szász Jenőnek politikus ismerősei ellátogattak Székelyudvarhelyre, jelen voltak a nagyobb rendezvényeinken és támogattak. Valóban így kezdődött. De tisztelettel kérek minden józan embert, hogy tegye fel a kérdést magában. Erdély, vagy Székelyföld más településeire nem látogatnak el magyar politikusok, ha Szász Jenő nem hívja oda őket?

Én azon fáradoztam, hogy az összes testvértelepülésünkkel életre keltsem és ápoljam a kapcsolatunkat, sőt újabb testvértelepülési megállapodásokat köthessünk. Ilyen volt legutóbb a Pestszentlőrinccel kötött szerződés is.

Magyarországi látogatásaim során én személyesen is rengeteg kapcsolatot kezdeményeztem. Egyeseket sikerrel, másokat kevesebb sikerrel. Jelenleg vannak politikusok, közszereplők, akiknek ismeretségét Szász Jenőnek köszönhetem, de ma már személyesen, közvetítő nélkül is igen jó baráti kapcsolatban vagyunk. Igen szép számmal vannak, akikkel Szász Jenő közbenjárása nélkül építettem ki baráti kapcsolatot.

Azt azért tisztázzuk, hogy ha bárki az Anyaországból Székelyudvarhelyt támogatja, akkor azt Szász Jenőtől és tőlem is függetlenül kell tegye. Ez így természetes. És bízom benne, hogy az anyaországi politikusok nem miattam, vagy Szász Jenő miatt jönnek ide és támogatnak, hanem azért, mert szívügyük a Székelyföld és Székelyudvarhely.

Az MPP-vel a magam részéről nem szakítottam. Az szerintem nem jelent szakítást, hogy egy kisebb csoportnak kényelmetlenné váltam. Várjuk meg mindennek a végét, mert még a kizárásom kísérlete sem jogerős.

Erkölcsi és anyagi csapokat nem zárhat el a város elől az én pozícióm, hiszen bármilyen támogatás nem nekem, vagy Szász Jenőnek szól, hanem a városnak. Ha ezt Szász Jenő másként szeretné beállítani, akkor sem felel meg a valóságnak. Én soha nem tudnám kisajátítani magamnak a városnak nyújtott támogatói segítségeket. De nem vagyunk egyformák…