Gálfi és az okos, kövér

Galfield.info néven hoztak létre ismeretlen szerzők Garfield-ot parodizáló honlapot. De mit keres rajta a Führer?
képernyőfotó

Eddig 9 bejegyzést tettek közzé a blogon – sicc! Garfield-nak is pont ennyi élete van – a legtöbb posztban a bicikliút és a gázas ásatások a téma. Az igazi Garfield ettől biztos kiborulna, őt a gáz és a dugó legfennebb annyiban érdekelné, hogy nem jön időben a kaja.

Hamar kiderül, hogy itt a vicces kövér macskával való hasonlóság véget is ér. A bejegyzésekben egyes szám harmadik személyben írnak Galfield polgármesterről hosszasan beszámolva arról, hogy miket ront el. De van olyan poszt is, amelyben Galfield saját kezűleg levelet ír édesanyjának arról panaszkodva, hogy az intelligens jelzőlámpák miatt butának érzi magát. Ezen már (szinte) lehet kacagni is.

Hogy még jobban összezavarodjunk a mémek világában, a videó és képgalériában egy videót láthatunk, amelyen Hitler jelenik meg az udvarhelyi bicikliút miatt kiborulva. A bukás – Adolf Hitler utolsó napjai című film részletéből számtalan mém készült már, ezeket fejeli meg még eggyel a Gálfi-fejű sárga macska blogja.

A blognak Facebook-oldal is készült, ahol népszerűsítik a weboldal bejegyzéseit, ennek egyelőre 200 alatti követője van.

Mit tudunk Galfieldról, és ki a megbízója?

Azt, hogy Galfield egy sárga, kövér cica, aki profilból nagyon hasonlít – ccc nem Szász Jenőre –, hanem Gálfi Árpádra, a teste Garfieldé, az esze pedig Ubulé, Garfield buta, de szorgalmas házikedvenc társáé.

A mi Galfieldunk a képregénybeli Garfieldtól eltérően, aki mindenkinek túljár az eszén, erősen buta, és ezen szomorkodik, webre szerkesztett macskakaparásának ez a fő témája. Az írással is bajai lehetnek – időnként, mintha remegne a keze – többnyire flanciásan Galfieldnek nevezi magát, például a fejlécben is, máskor elbizonytalanodik, és magyarosan Gálfieldnak, vagy Gálfileld-nak írja a nevét.

Szólj hozzá:

szerinted ki lehet az elkövető, és hogy vicces vagy ciki az oldal.

A humorát tekintve kísérteties rokona lehet az egy kampánnyal korábbi szellemjelöltnek, Buta Leventének, akit a neve miatt idéztek 2016 késő tavaszán Udvarhelyre.

Persze, az lenne az érdekes, hogy ki keltette életre Galfieldot, és kinek a megbízásából. Ez azonban egyelőre titok, és valószínűleg az is marad, nyilván Gálfi Árpád politikai ellenfeleire lehet elsősorban gondolni: Szász Jenő és barátai, RMDSZ és barátai lehetnek a fő gyanúsítottak.

Amerikai hét

Ennél jobban nem mennénk bele a találgatásba, mert ha elkezdünk ezen gondolkodni, viszonylag sok személynek sárgafestékesnek és macskaszőrösnek találhatjuk a kezét.

A domain név bejegyzője ezúttal picit körültekintőbben járt el, mint körülbelül négy éve a hasonló céllal létrejött, azóta már letörölt egyhet.ro blog létrehozója, fizetett azért, hogy titkosított legyen a regisztrációja. Valójában akkor sem derült ki, hogy ki szerkeszti a lejárató céllal írt blogot, csak az, hogy egy udvarhelyi származású, Miami-ban élőtől vették a domaint, aki tagadta, hogy tudott volna erről. Majd hozzátette: csak barátok azokkal, akiknek közük volt a Buta Leventés történettel, és pont a kampány előtt járt itthon, de akkor sem erről beszélgettek.

Az igazi Garfield és Ubul

Annyit lehet az oldalról még tudni, hogy a Joomla tartalomkezelő rendszeren fut, október 23-án regisztrálták a galfield.info domain nevet egy amerikai cégen keresztül, valószínűleg azért a .info kiterjesztést választották, mert az volt a legolcsóbb megjegyezhető változat, 2,69 dollárba került. A szerverek és name szerverek pedig Amerikában vannak, ahogy az IP cím is Miamiban sütteti a hasát a nappal.

Az oldal értékét 9 dollárra taksálja egy erre szakosodott weboldal.

Gálfi Árpád korábban közzétett egy bejegyzést a Facebook-oldalán, hogy minden idők legmocskosabb kampánya következik, és a követői olvassák figyelmesen a híreket: gyanakodjanak a hitelességében annak tartalomnak, aminek nincs szerzője, senki nem vállalja érte a felelősséget. A polgármester nem vette fel a telefont, amikor cicázás céljával hívtuk, tanácsadója szerint azonban százával fognak megjelenni a közeljövőben hasonló oldalak.

A kampány elől egérút van?