Gálfi Árpádok kerestetnek!

Udvarhelyi minimumot kezdeményez a Néppárt. Valakiknek annyira bejön a polgármester, hogy többet is akarna belőle.

Bizonyos érdekcsoportok Gálfi Árpád nevű személyeket keresnek, valószínűleg ugyanazok, amelyek korábban Buta Leventét indították, hogy jelöltessék magukat függetlenként a székelyudvarhelyi helyhatósági választásokon, így megtévesztve a szavazókat, hogy a jelenlegi, azonos nevű polgármester szavazatokat veszítsen – hangzott el az Erdélyi Magyar Szövetség országos vezetőségétől származó információ a székelyudvarhelyi EMNT-EMNP közös sajtótájékoztatóján.

A Néppárt az ilyen, övön aluli közéleti műveletek és hangnem ellensúlyozásaképp egy

udvarhelyi minimum létrehozását kezdeményezi,

ezért az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen tárgyalásokra hívták a helyi RMDSZ-t és az MPP-t. A kezdeményezés célja, hogy a székelyudvarhelyi pártok megegyezzenek egy cselekvési tervben, amelyet a következő években mindenki követ, és amely alapján számonkérhetők a politikai alakulatok.

Úgy gondolják, hogy „mi egy csepp vagyunk a tengerben”, ezért az egyik feladatuk, amiben változást tudnak elérni, hogy a közélet hangnemét elmozdítsák a „normális” irányba. A „normális” emberek tapasztalatuk szerint csak kipróbálják magukat a közéletben, és aztán riadtan visszavonulnak a hangoskodások, botrányok, Buta Leventék és Gálfi Árpád-alteregók keresése láttán – fejtette ki keddi sajtótájékoztatóján Hajdó Csaba, Ölvedi Zsolt és az EMNT képviseletében Nagy Pál. Ez már unalmas is, ideje lenne valami kreatívabbal előállnia az ellenfélnek, nem az előző években ismételt taktikákat ismételgetni – jegyezték meg epésen.

Kimozdulni a középszerűségből

Mivel Székelyudvarhely lemaradt a környező településekhez képest, és szükséges lenne a város kimozdítása a középszerűségből, pártok és civil szervezetek közötti együttműködésre van szükség, mondják. A cél az, hogy meg tudjanak egyezni egy fejlesztési tervről, megkeressék, mik azok a pontok, amelyeket mindannyian fontosnak gondolnak. Az erről szóló meghívóba nem foglalták bele a számukra lényegesnek tűnő kérdéseket, hogy közösen állapítsák meg, mit kellene az udvarhelyi minimumnak tartalmaznia, ne gerjesszenek eleve vitát.

Ne legyenek a fontos kérdések pártpolitikai alapon lesöpörhetők a tanács asztaláról.

Lehet, hogy senki, vagy csak kevés személy lesz a mostani tanácsból a következőben, az ő dolgukat is megkönnyítenék a preambulummal, tudnák, hogy mihez fogjanak már az elején.

„Ha egy közös városfejlesztési csomag körül gravitálnak, akkor nagy kárt nem tudnak tenni. Kell egy fontossági sorrend, hogy ne akadályozza a mindenkori ellenzék a vagyoni jellegű kérdéseket” – mondta Hajdó Csaba.

Egyelőre választ nem kaptak, még korai lenne, mert nemrég küldték el a felkérést a többi pártnak, válaszolták újságírói kérdésre.

Elbúcsúzott Szarvas Zsuzsanna, ki jön utána és mikor?

Szarvas Zsuzsanna iktatta a lemondását az önkormányzati képviselői tisztségéből, jelentette be, és megköszönte a városlakók neki szavazott bizalmát. Beszámolt arról, hogy ő a fiatal családok képviseletét tűzte ki célul. A Megújulnak játszótereink projekt keretében, amelynek gazdája volt, öt felújított játszóteret adtak át, ezen kívül a Virágos Székelyudvarhely program volt a polgármesteri hivatal rendezvényszervező munkatársaival közös szívügye.

Tényleg lemond Szarvas Zsuzsanna, de ki lesz az utódja?

A férfidivatáru-márka arca nem vállalta. A szabómester viszont igen.

Lemondását el kell fogadnia az önkormányzati testületnek, ami leghamarabb a márciusi tanácsülésen történhet meg, utódjáról az áprilisi tanácsülésen szavazhatnak. A koalíciós listán Takács János és Simó Árpád következnek, mindketten néppárti jelöltek. Ha egyikük sem vállalja a megbízást, akkor az utánuk levő MPP-s jelölt lehet a tanácsos. Takács János magánéleti okokból nem vállalja, de úgy tudjuk a pártelnök korábbi nyilatkozatából, hogy Simó Árpád 63 éves szabómester igen.

Elkezdődtek a választási tárgyalások az MPP-vel

Választhattak, hogy a legutóbbi tanácsülést követően, amikor az MPP-s tanácsosok az RMDSZ-szel szövetkezve meghekkelték a városvezetés költségvetési tervét, megsértődnek, vagy eltekintenek a sértődéstől.

Ezért bukott ki a polgármesteri hivatal a tanácsra

Megvalósult az  RMDSZ-MPP összefogás.

Megalakult az Erdélyi Magyar Szövetség szabályzata alapján a helyi választási testület, amely a jelöltállítással foglalkozik. Ha nem sikerül megegyezniük, akkor az EMSZ országos vezetősége dönti el, hogy mi legyen a továbbiakban, de bármi elképzelhető – válaszolták arra a kérdésre, hogy előfordulhat-e, hogy a helyi Néppárt önállóan indítson listát. Az elsődleges cél, hogy az EMSZ-lista létrejöjjön, mert úgy gondolják, az erőforrásokat koncentrálni kell, de nem mindenáron.