Fűtéspótlék érdekel?

November és március között azok a gázzal, villanyárammal, távhővel vagy fával fűtő családok részesülnek fűtéspótlékban és energia kiegészítőben, akiknek az egy főre eső nettó jövedelme nem haladja meg a 1.386 lejt a családok, és a 2.053 lejt az egyedül élő személyek esetében. Az energia kiegészítő –amelyet idén fogadott el a kormány – havi tíz lejes segítséget jelent háztartasonként, és párhuzamosan is igényelhető a fűtéspótlékkal.

A jelenleg családi pótlékban, vagy szociális segélyben részesülőknek egy egyszerűsített típuskérést kell kitölteniük. Ez esetben a fűtéstámogatás odaítélésének elbírálása a már leadott igazoló okiratok alapján történik, csak a lakás adás-vételi szerződését vagy bérleti szerződését kell csatolni.

A formanyomtatványok letölthetők ide kattintva a székelyudvarhelyi önkormányzat weboldaláról vagy a tömbházlakások esetében a lakástulajdonosi társulásoknál, a magánházak lakói esetében a polgármesteri hivatal szociális igazgatóságán igényelhetők, az 1-es számú irodában. Ugyanitt kell leadni személyesen a saját felelősségre kitöltött és aláírt formanyomtatványt az igazoló iratokkal együtt, minden hónap 10. és 20. között, szezonkezdetkor október 25. és november 20. között.

A gázzal és villannyal fűtők esetében a formanyomtatványt a gáz- és villanyszerződés címzettje nevében kell kitölteni (ez alól kivételt csak az albérletben lakók képeznek), és csatolni kell egy gáz- illetve villanyszámlát.

A hiányosan kitöltött kérésekre nem tudják jóváhagyni a fűtéstámogatást és az energia kiegészítőt, hívja fel a figyelmet a városháza.

A kéréssel egy időben a következő igazoló iratokat is csatolni kell:

Fontos

a kérés kitöltése előtt az utolsó oldalon levő táblázat ellenőrzése. Amennyiben a család használatában van az ott feltüntetett javak közül valamelyik, akkor is, ha az nincs a család nevén, de a család használja, az illető személy vagy család nem jogosult a fűtéspótlékra. A  földterületek nagyságát és az állatok számát a megfelelő négyzetben kell feltüntetni, ez utólag kerül kiértékelésre, illetve a jövedelemkategóriákat végig kell olvasni és a megvalósított jövedelmekkel kitölteni.

Az egyszer megítélt fűtéstámogatás a fűtésszezon végéig érvényes, nem kell minden hónapban újra kérvényezni. Az egyszer megítélt energia kiegészítő támogatás a jogosultság érvényességéig tart.

Abban az esetben, ha a jogosultsági állapot változik, nő vagy csökken az egy főre eső jövedelem, esetleg változik a család összetétele, ezt közölni kell a változástól számított 5 napon belül. A közlés az egyszerűsített típuskérés kitöltésével és leadásával történik a fent ismertetett módon.

Bővebb információért a polgármesteri hivatal szociális igazgatóságához lehet fordulni, a földszinti 1-es és 3-as irodában, illetve a 0744-420918-as telefonszámon.

Â