Fűszeres körte roppanós bundában

Az október számomra mindig a lelassulást jelenti. Napról napra egyre korábban lesz sötét, így egyre hosszabbak az esték, és az otthon töltött percek.

A nyári programok, a folytonos szaladgálás helyét pont úgy veszi át a lakásunk kényelme, mint ahogy a csillogóan friss nyári gyümölcsök helyét az alma, a szőlő vagy a körte.

Mivel több időnk van a konyhában bíbelődni, és már az sem gond, ha a sütő melege picit a lakást is felmelegíti, most egy olyan körtés édesség receptjét hoztam el, amivel megnyithatjuk a fűszeres, meleg, bíbelődő desszertek szezonját. Annyira finom és olyan jól néz ki, hogy mindenképp hívjuk át a barátainkat egy kis kóstolóra. El lesznek tőle ájulva.

Hozzávalók:

Elkészítés:

A vízben elkeverjük a cukrot, a mézet és a fél citrom levét. Beledobjuk a fahéjat, a szegfűszeget majd a reszelt tonkababot, és addig forraljuk, amíg a cukor elolvad. Közben a körték alját egyenesre vágjuk, hogy megálljanak a tányéron, majd meghámozzuk úgy, hogy a szárukat rajta hagyjuk. A cukros vízben addig főzzük, míg kellően megpuhulnak. Figyeljünk arra, hogy semmiképp ne főzzük szét őket. A megfőtt körtéket hűlni hagyjuk. Amikor már teljesen kihűltek, a leveles tésztából kis csíkokat vágunk, ezeket tekerjük körbe a körtén. A tojást a tejszínnel (vagy tejjel) és a sóval felverjük, és megkenjük vele a tésztánkat, hogy szép aranybarna legyen. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Közben a körte fűszeres főzőlevét addig forraljuk, amíg annyira elpárolog, hogy szirupossá sűrűsödik. A kész bundás körtéket hagyjuk néhány percig hűlni, majd tálaljuk melegen a fahéjas-szegfűszeges sziruppal.

Megjegyzés:

  1. Ha rövid a leveles tésztánk, pici tojással ragasszunk össze kettőt, hogy ne váljanak szét.
  2. Ha még különlegesebbé szeretnénk tenni a desszertünket, tálalhatjuk hideg vaníliafagyival és karamellszósszal is.